Løb solen sort med dit barn – eller hvad?

En løbetur med mor og far kan være både sjov og sund. Men den kan også være det modsatte. Få gode råd til, hvornår dit barn har glæde af at løbe med og hvornår du bør snøre løbeskoene alene.

Løbeturen skal være lystbetonet og ikke have karakter af at være lektier for et barn, siger løbeekspert, Per Øllgaard. Foto: Palle Skov

1, 2, 3 og derudaf. Efter en lang dag bag skolepulten er det oplagt at snøre løbeskoene med familiens yngste og få blodet til at bruse. Men hvor gammel skal barnet være, før en løbetur er en god idé og hvor langt kan et barn løbe?

Læs også: 10 tips: Sådan løber du med en babyjogger

”En løbetur kan være en rigtig god idé – men det kan også være en dårlig idé. Det kommer an på formålet med løbeturen og om barnet overhovedet er motiveret for det,” siger Per Øllgaard. Han er tidligere konkurrenceløber og i dag fysioterapeut med speciale i løberelaterede skader.

Leg frem for maratonløb

Alderen er væsentlig for, hvordan og hvor langt I kan løbe sammen. Overdrevet og forkert løb kan i værste fald påvirke det yngre barns motoriske udvikling.

Der skal være plads til at stoppe op og kigge på en frø og løbe om kap

Per Øllgaard, fysioterapeut med speciale i løberelaterede skader

”En løbetur er ikke usund i sig selv og er bedre end at sidde stille foran en skærm, men hvis løbeturen udtrætter barnet, så vil han ikke have energi til at lege. Og det kan have konsekvenser, for det er absolut sundest for et barn og dets motoriske udvikling at være aktiv sammen med andre børn og gennem leg,” siger Per Øllgaard.

Der sker dog et skifte omkring præpuberteten. Børnene leger mindre og fravælger i stigende grad fysisk aktivitet. Her kan det være godt at motivere barnet til at få sig rørt.

Fysioterapeutens 5 bedste råd:

  1. Løb altid på barnets præmisser
  2. Det er bedre for yngre børns motorik at være aktive i andre sammenhænge end løb
  3. Løbetræning har flere sundhedsmæssige gevinster for børn mellem 12-18 år end for børn under 12 år
  4. Børn under 10 år bør ikke løbe lige så langt som deres forældre. Sæt grænsen for løbeture og konkurrencer til maksimum 5 km.
  5. Knoglerne er stadig bløde pga. vækstzoner i 9-14 års alderen. For meget træning kan derfor give overbelastninger

”Det er vigtigt, at børn er aktive. Men det skal være i barnets tempo, for undersøgelser viser, at børn i præpuberteten alligevel ikke har noget udbytte af konditionstræning, fordi deres lungevæv og ilttransport ikke er færdigudviklet,” siger Per Øllgaard.

Løb på barnets præmisser

Der kan være forskellige grunde til, at du løber en tur med dit barn. Lige meget, om det er for at motivere dit barn til at være mere aktiv eller det er med samvær for øje, så skal barnet være med på idéen.

”Løb skal være på barnets præmisser. Det betyder, at der skal være plads til at stoppe op og kigge på en frø, løbe om kap på barnets opfordring og skifte mellem at løbe og gå,” siger Per Øllgaard.

Det yngre barns løb vil ofte have karakter af intervaltræning, hvor det skiftevis spurter og går. Det er dog helt normalt for alderen og konkurrenceelementet kan i sig selv motivere mange børn.

”Frem for alt må løb aldrig få karakter af at være lektier. Det skal være lystbetonet, for så lagrer oplevelsen sig hos barnet som en påmindelse om, at vi skal passe på os selv og være aktive,” siger fysioterapeuten.