Løb som nytårsforsæt

Undgå de klassiske fælder, når du skal i gang med løbe.

Januar er tiden, hvor nytårsfortsættet om at komme i gang med løbetræning skal aktiveres.

Over julen er mange blevet fristet af julemad og julegodter og tænker, at nu skal de rystes af kroppen igen, og det kan kun gå for langsomt. Det er godt at tænke store planer om, hvor meget der skal trænes, men du skal være realistisk med, hvor meget du skal starte med.

Mange løbeprojekter er nemlig kuldsejlet, inden de er gået i gang, og motivationen for at løbe er forsvundet. Du skal være forsigtig med at lægge for hårdt ud, da du ikke kun kan miste lysten, men også blive skadet. Selv erfarne løbere går i fælden med at kickstarte løbetræningen med for stor træningsmængde.

Giv dig selv en blød start

De første løbeskridt vil måske ikke opleves som lette, og det kan derfor være en god idé med et gå-løbe program for at komme godt i gang. Det er helt okay, hvis den spontane lyst ikke kommer lige med det samme, og det er derfor vigtigt med et realistisk træningsprogram, som du kan følge. Det handler om at få startet en rutine med at komme afsted, og du kan finde inspiration til gå-løbe programmer på nettet. www.vorespuls.dk kan du finde gratis løbeprogrammer.

Endnu bedre kan det være at finde et godt løbefællesskab i nærheden af hvor du bor, hvor der både er instruktører til at hjælpe dig i gang, samtidig med at det bare er meget sjovere at træne sammen med andre. www.bevaegdigforlivet.dk/loeb finder du et kort over løbefællesskaber.

Løb kan være forbundet med stor glæde, men hvis forventningerne til hvor langt og hurtigt du kan løbe er alt for store i starten, vil det opleves som surt slid. Lad være med at måle dig med, hvor hurtigt de andre kan løbe. Løb er en træningsform, der kan varieres på rigtig mange måder, så find din helt egen måde at løbe på.

De S.M.A.R.T.E mål

Din motivation øges, når du laver et konkret mål. Det kan være at løbe 5 eller 10 km i foråret ved et af de mange løbsarrangementer. Det er en god idé at dele målet med andre, så I kan holde hinanden op på løbsdeltagelsen. Det store mål om løb i foråret kan med fordel brydes i nogle delmål for at bevare motivationen. Der er også mange løbsarrangementer i vinterperioden, som er gode løbeoplevelser. Hvis du har mod på det, er der i vinterhalvåret mange trail- og crossløb, hvor du får gode naturoplevelser på stier og i skoven.

En måde at skabe motivation på er, at lave et SMART-mål for dig selv.

  • Specifikt: Jeg vil løbe/gå 2 gange om ugen i de næste 4 uger
  • Målbart: Lav et skema til at hænge op på køleskabet, hvor træningen noteres
  • Attraktivt: Det skal altid være sjovt og socialt at løbe
  • Realistisk: Løbetræningen skal passe til mit nuværende niveau
  • Tidsbestemt: Jeg vil kunne løbe 10 km 17. maj 2020 i Aalborg

Det er ofte små ting, som skaber barrierer for at komme ud at løbe, og så gælder det om at have planlagt træningen. Især når det er koldt og vådt udenfor, trænger overspringshandlingerne sig på. Du kan fx lægge løbetøjet klar til, når du kommer hjem fra arbejde. Det er også en god idé at have nogle små overskuelige ruter, som altid kan gennemføres.

Lad være med at gå amok i grej

Hvis ikke du i første omgang har lyst til at komme i en løbeklub, så find dig en løbemakker. Det sociale element i at løbe sammen med andre er noget af det bedste, selvom det indimellem også kan være et mentalt frirum at løbe en tur alene.

Der kan købes rigtig meget udstyr til løb, men i bund og grund er det slet ikke nødvendigt med en masse løbegear. Det vigtigste er et par gode løbesko, og noget tøj som er rart at bevæge sig i. Det er brugen og ikke moden, der skal være styrende, så lad være med at gå amok i grej til løbeturene.

Som nævnt findes der mange gode løbeprogrammer på nettet. Det vigtigste er dog at huske at mærke efter, hvordan løbetræningen påvirker din krop. På den måde undgår du forstyrrende skader, og øger chancen for mange gode løbeoplevelser.