Løbeklubber holder tempoet under corona

Selv i coronatiden lykkes løbeklubber med at aktivere deres medlemmer. Og løbeklubben Sanderum Motion har endda haft held med en stor medlemsfremgang.

Sanderum Motion har haft succes med at tilbyde nye medlemmer gratis medlemskab i 10 uger. Foto: Sanderum Motion (fællesløb for Odenses løbeklubber i 2019)

Da Mette Frederiksen på pressemødet d. 11. marts nedlukkede store dele af landet, stoppede løbeklubben Sanderum Motion også al aktivitet – men så snart, de igen måtte samles i mindre grupper, var de klar.

”Vi var blandt de første, der vovede at starte op, da vi fik lov til at træne i grupper på max 10 personer, og det gik faktisk rigtig godt,” siger Arne Vind, formand i Sanderum Motion og uddyber:

”Vi lavede skilte med retningslinjer og bad folk om at møde omklædte op i et specifikt afmærket område i deres gruppe på max 10 personer. På forhånd havde medlemmerne meldt ind, hvor hurtigt og langt de ville løbe, og så sendte vi grupperne afsted på de aftalte ruter med den hurtigste gruppe først. Vi sagde til medlemmer, at det var vigtigt, at de holdt afstand og tog hensyn til hinanden, men også når de passerede hr. eller fru Madsen på stierne.”

Smil og få det bedste ud af det

Det stiller ekstra krav til både klub, frivillige og udøvere, når man som i foråret og i dag kun må være sammen i grupper på max 10 personer.

Selvom det er øv, så er man nødt til at acceptere det, som det er. Vi prøver at tage det med et smil og få det bedste ud af det

Arne Vind, formand i Sanderum Motion

”Der er et godt og åbent fællesskab i vores klub, men som det er nu igen, kan vi ikke kramme, snakke og grine sammen på kryds og tværs med alle klubkammeraterne, som vi allerhelst vil. Men vi kan trods alt sige hej eller godmorgen til hinanden og mødes og løbe sammen i vores små løbegrupper,” siger Arne Vind og fortsætter:

”Selvom det er øv, så er man nødt til at acceptere det, som det er. Vi prøver at tage det med et smil og få det bedste ud af det – og vi ved, at det kan lade sig gøre.”

Gratis medlemskab, god velkomst og fællesskab

I sensommeren fik de den idé i Sanderum Motion, at de ville tilbyde alle nye medlemmer 10 ugers gratis medlemskab. Klubben havde ikke prøvet det før, men de havde lyst til at inspirere nye løbere i lokalområdet.

Vi er jo en ret lille klub med kun godt 100 medlemmer, så vi var helt overvældede, da der mødte 30 nye op

Arne Vind

”Vi håbede, at vi kunne få flere til at prøve at løbe med os i klubben. Efter de 10 uger var det selvfølgelig helt frivilligt, om de havde lyst til at melde sig ind,” siger Arne Vind.

Sanderum Motion spredte budskabet på deres Facebookside, i lokale Facebookgrupper og via mail til tidligere og nuværende medlemmer.

Hvad siger de nye medlemmer

Britta Eriksen: ”De gør det super godt i Sanderum Motion. Jeg er dybt taknemmelig for den måde, de har taget imod alle os nye løbere. De hepper på os, tager hensyn og får os alle med på bedste vis."

Anni Nørgaard: ”Jeg føler mig meget velkommen i klubben. Frontløberne gør det godt og sørger for, at alle kommer godt rundt på løbeturen. Jeg er blevet så glad for det og glæder mig til hver løbsdag og til løb i fællesskab.”

Heidi Haals Andersen: ”Jeg har som ny løber følt mig velkommen fra begyndelsen, og alle har været meget imødekommende og hjælpsomme. Samtidig har de rutinerede løbere udvist et stort engagement.”

”Vi havde på forhånd hørt fra et par stykker, at de ville komme. Vi er jo en ret lille klub med kun godt 100 medlemmer, så vi var helt overvældede, da der mødte 30 nye op til deres første træning. Det var heldigvis, da forsamlingsforbuddet stadig var på 50 personer,” griner Arne Vind.

Det blev så stor en succes, at over halvdelen af medlemmer efter de 10 uger meldte sig ind i klubben som betalende medlemmer. For Arne Vind var det vigtigt, at de nye medlemmer fik en god velkomst, og han tror, at det er det sociale og fællesskabet, der har gjort, at de har lyst til at blive i klubben.

”Der er en sikkerhed i at vide, at man to faste dage om ugen har andre at løbe sammen med, og mange af vores nuværende klubmedlemmer har også lagt deres egne ambitioner på hylden for at tage en tjans med at hjælpe de nye godt i gang. Det har været rigtig hyggeligt og sjovt at møde nye folk, og derfor gentager vi også succesen igen i starten af det nye år, hvor vi gør det samme igen – selvfølgelig inden for retningslinjerne, som vi ved, vi kan. Alle er velkomne d. 4. januar kl. 17.45 ved Sanderumhallen,” siger Arne Vind.

Hvad gør andre?

Viking Atletik gennemfører deres træning med 40-50 personer, og medlemmerne møder direkte ind i grupper på max 10 personer. Grupperne mødes udendørs over ca. 200 x 100 meter og med tydelig afstand mellem grupperne.

I løbet af sommeren og efteråret før forsamlingsforbuddet blev sat ned til 10 personer, havde Viking Atletik også succes med events med flyvende start med op til 1000 personer. Deltagerne startede i grupper over 6-8 timer i løbet af dagen – og over to dage til de største events.

”Vi har lagt stor vægt på at holde gryden i kog. Vi undgår aflysninger og gennemfører alt, der kan lade sig gøre – også selvom der ikke er noget økonomi med i det,” siger Claus Clausen, formand i Viking Atletik.

Odder Atletik & Motion fortsætter deres træning i tempogrupper af op til 10 personer, hvoraf en er tovholder. De mødes i grupper, som har markant og tydelig afstand til hinanden. Grupperne sendes afsted forskudt og i forskellige retninger, så de på intet tidspunkt er samlet mere end 10 personer.

”Vi afvejer situationen fra måned til måned og aktuelt har vi trappet lidt op for trænerstaben og midlertidigt erstattet den ugentlige intervaltræning med tempoløb grundet den simplere koordination og forberedelse. Vi giver ikke op og suspenderer kun træningen som sidste udvej,” siger Carsten Dan Petersen, bestyrelsesmedlem i Odder Atletik & Motion.

I Puls 8410 fra Thorsager-Rønde Idrætsforening har de valgt at sætte deres aktiviteter på hold, men via Facebook arrangerer medlemmerne fortsat at mødes og løbe sammen – og hvis flere end 10 personer vil løbe med, så deler de sig op i flere grupper. Puls 8410 har opfordret deres løbetrænere til ikke at løbe i klubtøj, da de gerne vil vise byen, at løbeklubben formelt har indstillet løbetræningen på grund af corona.

Da Puls 8410 blev lukket ned i foråret, tog et par klubmedlemmer initiativ til en fast konkurrence hver lørdag formiddag, hvor man kunne dele sin løbetur, og der blev trukket lod om en præmie. Det handlede ikke om at løbe længst eller hurtigst, men om at komme afsted og have det sjovt sammen, men hver for sig – og det gav en følelse af sammenhold i klubben, hvor rigtig mange klubmedlemmer deltog.

”Det var et fantastisk initiativ, men i dag har vi ikke samme behov for et virtuelt og samlende initiativ, som vi havde i foråret, hvor det var nødvendigt, måske fordi medlemmerne var nervøse for, hvad der skulle ske med klubben – men nu ved de, at det nok skal blive godt igen,” siger Gitte Bjørn, formand i Puls 8410 og fortsætter:

”Vi tror, at vi kommer igennem uden at miste medlemmer. Vi oplever, at både nye og gamle medlemmer er meget entusiastiske og fortsætter med at løbe. Vi savner selvfølgelig officielle løb og det sociale i klubben, men det skal nok komme igen – og hvis jeg skal pege på noget positivt ved situationen, så kommer vi ud at løbe nye og spændende ruter, når vores medlemmer via Facebook inviterer til en løbetur.”

BMI Løb & Motion fastholder deres træning, men mødes i mindre grupper af max 10 personer med minimum 15-20 meters afstand  mellem gruppe/hold og med  forskudte starttidspunkter.

AIA Tranbjerg Løber har lukket ned for deres fællestræning. Hver søndag kommer der et opslag med uge-programmet, sådan at det er tydeligt, hvad der sker i løbet af ugen. De opfordrer alle løberne til at lave opslag i deres Facebook-gruppe, sådan at de kan mødes i mindre grupper og løbetræne. De giver simple regler om fx forskellige mødesteder, begivenhed med krav om tilmelding og om at være max 10 personer.

Naturforsamlingshus.dk har for nylig afholdt et lille gå-event, hvor de opdelte folk i to grupper på 9 personer i hver. Grupperne mødte ind på hver sit afgrænsede område med 500 meters mellemrum og blev sendt afsted med 30 minutters intervaller i hver sin retning på ruten. Fordi de gik hver sin vej, sluttede den ene gruppe hvor den anden gruppe startede.