Løbeskole motiverer til træning

Et løbeskoleforløb motiverer alt fra nybegyndere til erfarne løbere til at opleve glæden ved bevægelse. Løb er ikke ”bare løb” – det er en videnskab, som skal videregives til løberne, så skader kan undgås.

De nye løbere i HEI Løb er glade for både hinanden og instruktørerne Foto: Jesper Schousen

Det er nemt og fleksibelt at løbe, og du kan endda starte direkte fra din egen hoveddør. Dog er det de færreste, der husker på – og måske ved – at løb er en færdighed lige som at svømme, spille fodbold eller kaste et spyd.

Flere bliver derfor skadet af at løbe, fordi de er uvidende om, hvad god løbestil er. På løbeskole kan du få den nødvendige viden og løbetræning, så skader kan undgås.

Fra gang til gang kan jeg mærke, jeg kan løbe lidt længere eller hurtigere.

Gitte Staack Krab, ny løber i HEI Løb

I HEI Løb ved Aarhus er man i gang med det tredje løbeskoleforløb. Her samles omkring 50 løbere to gange ugentligt og varmer op i fællesskab, inden de fordeler sig ud på tre hold alt efter hvilket niveau, de er på.

Fællesskabet giver opmuntring

Gitte Staack Krab og Kristine Zesach Kesje er på nybegynderholdet, som består af en flok på knap 20 kvinder. De har begge løbet en smule tidligere, men ikke længere end 3-5 kilometer. Kristine Zesach Kesje er ikke i tvivl om, hvorfor hun løber med:

”Løbeskolen giver mig den motivation til at komme af sted, som jeg manglede, da jeg ikke var med,” fortæller hun, og bliver bakket op af Gitte Staack Krab, der tilføjer:

”Jeg bliver presset lidt mere, end når jeg løber alene, særligt fordi trænerne er gode til at få alle med. Fra gang til gang kan jeg mærke, jeg kan løbe lidt længere eller hurtigere.”

Trænerne på løbeskolerne følger et løbeprogram til punkt og prikke. Undervejs fortæller de, hvor lang tid, der er løbet, og hvor lang tid, der er tilbage.

”Det er første år, jeg er instruktør, og at følge DGI’s løbeskoleprogram er rigtig godt. Når man kan løbe, så er det jo ikke svært at løbe længere tid ad gangen, men når man kommer som nybegynder lige fra sofaen, er det hårdt bare at løbe ét minut. Programmet er med til at sætte rammerne, så løberne oplever succes hver gang,” forklarer Carina Poulsen, der selv tidligere har været løber på løbeskolen og nu er en ud af to løbetrænere på nybegynderholdet i HEI Løb.

Sammenhold med ligesindede

Det er ikke kun løbetrænerne, der giver Gitte Staack Krab og Kristine Zesach Kesje motivation til at snøre løbeskoene to gange om ugen.

At de i fællesskab med andre på samme niveau oplever glæden ved at bevæge sig, tiltrækker løberne uanset vejrforholdende – for når man er en del af et hold, forpligter det at komme af sted.

”Det sociale er vigtigt. Det er virkelig hyggeligt og sjovt at løbe sammen med andre! Jeg følte mig hurtigt velkommen og som en del af fællesskabet – og så har jeg fået et større netværk af sjove og positive mennesker,” siger Gitte Staack Krab.

Når man er to eller flere, er det altid nemmere og langt sjovere at få sig bevæget. På løbeskolen bliver man en del af et fællesskab, møder ligesindede og lærer at løbe på en sjov og udfordrende måde.

”Som deltager får du bevæget dig samtidig med gode, sjove og sociale oplevelser sammen med andre, fordi du er en del af et unikt fællesskab,” fortæller løbekonsulent ved DGI Østjylland, Louise Brok, der også pointerer den vigtige rolle, løbetrænerne besidder.

”Trænerne giver løberne de bedste forudsætninger for at blive gode løbere og gøre dem til endnu bedre løbere. Det handler nemlig ikke ”bare om at løbe” – du får på løbeskolen meget mere; varieret træning til to ugentlige fællestræninger samt et supplerende træningsprogram, som sammen kan give ny energi, gode sociale oplevelser og nye venner og bekendtskaber,” fastslår Louise Brok.

Masser af fordele

De to nybegyndere i HEI Løb ser mange fordele ved at følge et løbeprogram, og giver anbefalinger videre til andre, der overvejer, at blive en del af en løbeskole.

”Der er et hyggelig sammenhold, og at være med i løbeskole kan anbefales til alle. Det er dejligt at blive informeret undervejs om, hvor længe vi har løbet – det giver mere energi,” siger Kristine Zesach Kesje.

Gitte Staack Krab kategoriserer løbeskolen som ”alletiders”, og nævner endnu en fordel:

”Lokalområdet bliver udfordret. Med løbeskolen har vi været nogle steder, hvor jeg ellers ikke ville komme, så ad den vej lærer jeg området bedre at kende.”

Skal din løbeklub løbe med?

Hvis andre løbeklubber har lyst til at starte løbeskoleforløb op, har DGI i samarbejde med Dansk Atletik Forbund udarbejdet ’Løb med’, der består af fem niveauer.

’Løb med’ giver uddannelse og support til nye og etablerede trænere før og midtvejs i forløbet.

Hvad er "Løb med"?

  • "Løb med" er et forløb med 13 ugers træning for begyndere og/eller let- til middeløvede.
  • "Løb med" består af to ugentlige fællestræninger i foreningen.
  • Ud over løbeprogrammet til fællestræningerne er der et styrketræningsprogram og mulighed for supplerende programmer til dem, der vil træne mere.
  • ’Løb med’ giver uddannelse og support til både nye og etablerede trænere før og midtvejs i forløbet. Samtidig kan DGI hjælpe til med lokal markedsføring af tilbud og giver mulighed for tilkøb af foreningsudvikling.
  • ’Løb med’ består af fem niveauer/forløb: Igangsætterne, Begynderholdet, 5-kæmperne, 10-kæmperne og Sammenholdet.