Online træningsdagbog styrker form og fællesskab i løbeklub

Medlemmerne i løbeklubben Gå-lunt-løb Rødovre deler deres træning i en online træningsdagbog, som både fører til flere kilometer i løbeskoene og et stærkere fællesskab.

Når løbeturen er slut, deler mange af løberne deres træningsdata med hinanden i en online træningsdagbog.

”Så fik jeg hanket op i mig selv og kom afsted. Dejligt at mærke GLLR’s opbakning,” skriver et medlem om sin løbetur.

”Godt du kom. Ellers havde vi hentet dig,” svarer formand Pernille Lund.

Selvom formandens kommentar er skrevet med et glimt i øjet, er effekten skam alvorlig nok. GLLR’s online træningsdagbog er til, for at løbeklubbens medlemmer kan dele gode og mindre gode løbeoplevelser og motivere hinanden til flere kilometer i løbeskoene.

Det gælder, uanset om man selv er den med overskud, der både tæller sine egne kilometer sammen i træningsdagbogen og hepper på de andre, eller om man nærmere er den, der trænger til et digitalt skulderklap.

Træningsdagbogen ligger på en intern facebookside for klubbens medlemmer, og den er blevet en stor succes, fortæller Pernille Lund.

GLLR's online træningsdagbog

  • Træningsdagbogen findes på en lukket facebookgruppe for GLLR's medlemmer.
  • Her kan alle dele lige det om deres træning, de har lyst til. Intet er for stort eller småt.
  • Mange skriver f.eks. "5/17 km" til sidst i deres opslag. Tallet før skråstregen er distancen på den netop delte træning, mens tallet efter skråstregen er den samlede distance i indeværende måned.
  • Trænerne har også brugt træningsdagbogen til aktiviteter og udfordringer i corona-perioden.

”Vi har cirka 150 medlemmer og omkring en tredjedel bruger den meget aktivt. De går helt vildt op i det! Men vi har ikke noget krav om, at man skal bruge den, og der er også mange, som bare liker andres opslag, selvom de aldrig selv poster noget,” siger hun.

Styrker fællesskabsfølelsen

En af dem, der bruger træningsdagbogen meget aktivt, er 72-årige Lajla Klamer. Hun skriver al sin træning ind i træningsdagbogen, uanset om det er en løbetur eller en gåtur med hunden. For hende handler det ikke om at nå et bestemt kilometermål, men om at være en del af fællesskabet.

”Træningsdagbogen er for alle på tværs af grupperne, så når jeg slår noget op, er der også nogle af dem, der løber længst og hurtigst, der liker mit opslag og kommer med søde kommentarer. På den måde lever vi op til formålet om at føle os som én klub. Jeg synes, det styrker fællesskabsfølelsen,” siger hun.

Derfor er det også vigtigt for Lajla Klamer at vise over for de andre på Facebook, at hun altså stadig får bevæget sig, hvis hun en dag ikke har mulighed for at træne med de andre. Det er hendes måde at vise, at hun er her endnu, som hun formulerer det.

Og det holder hun også øje med, om de andre er.

”Jeg følger i høj grad med i de andres opslag. Jeg skal jo også like dem, og jeg skriver også kommentarer for ligesom at tage hånd om dem. Også selvom de måske ikke er i min helt nære corona-træningsgruppe i øjeblikket,” siger hun.

Camilla Le-Vendelboe Olsen (th.) er træner i GLLR og bruger træningsdagbogen til at inspirere løberne.Camilla Le-Vendelboe Olsen (th.) er træner i GLLR og bruger træningsdagbogen til at inspirere løberne.

Det kan jeg sgu også gøre

Mens Lajla Klamer deler sin træning for at være en del af fællesskabet, bruger Ann-Christina Laursen Post i højere grad træningsdagbogen for at motivere sig selv. Hun startede i GLLR, fordi hun ville lære at løbe fem kilometer på den rigtige måde.

Hvis jeg kan se, at hun er fem kilometer foran, så tænker jeg: ’Det kan jeg sgu også gøre.’

Ann-Christina Laursen Post, løber i GLLR

Da begyndte hun at dele sin træning i træningsdagbogen. Det har hun gjort lige siden, og både hende selv og de andre i GLLR har kunnet følge med i, hvor meget hun har forbedret både sin distance og sit tempo. En del af forbedringen tilskriver hun træningsdagbogen.

”Det betyder meget, at andre kan se og kommentere på min træning. Jeg går som regel altid ind og kigger, om der er nogle, der interagerer med mine opslag, og det er der. Jeg har virkelig dårlig selvdisciplin, men kan jeg se i dagbogen, at der er en, der skriver: ’Kom nu,’ så bliver jeg motiveret,” forklarer hun.

Ligesom Lajla Klamer følger Ann-Christina Laursen Post også med i, hvordan de andre fra GLLR træner. Og det kan faktisk være ligeså motiverende som at få kommentarer og likes på sine egne opslag. På den måde håber hun, at hendes opslag også er med til at motivere andre.

»Hvis der er en, som løber nogenlunde lige så hurtigt og langt som mig, og jeg kan se, at hun er fem kilometer foran, så tænker jeg: ’Det kan jeg sgu også gøre.’ Det er enormt motiverende, og så tager jeg lige den tur alene og får de fem kilometer,« siger hun.

Også et trænerværktøj

Camilla Le-Vendelboe Olsen er træner i GLLR. Hun bruger mest træningsdagbogen for løbernes skyld og takker dem ofte for en god indsats til træning. Derudover deler hun det, hver gang hun tilmelder sig eller gennemfører et løb, hvilket har haft særlig positiv effekt i et coronaplaget år.  

”Jeg har været tilmeldt rigtig mange virtuelle løb, som jeg så har delt i træningsdagbogen med billeder. Der er mange, der spørger ind til, hvor jeg finder de her løb, og om jeg ikke vil skrive ud inden næste gang. På den måde bruger jeg træningsdagbogen til at motivere og inspirere de andre i klubben,” siger hun.

Træningsdagbogen har også udviklet sig til et godt værktøj fra trænergruppen. Ikke fordi trænerne skal overvåge og kontrollere, om medlemmerne nu også får passet deres træning, men fordi dagbogen kan hjælpe dem med at række ud til dem, der måske har brug for det.

”Når vi kan se, at et af medlemmerne nærmest er ude at løbe halvmarathon hver morgen, så skriver vi til hende, hvordan hun har det, og om hun ikke skal passe lidt på. På den måde kan vi fange nogle af dem, der overtræner. Nogle gange er der personlige udfordringer, som de tror, de kan løbe fra, siger formand Pernille Lund.

Teknologien kan ingen løbe fra, så hvorfor ikke bruge den konstruktivt, når nu den er tilgængelig? Det synes GLLR godt om.

Bliv inspireret til, hvordan du kan bruge teknologierne i din egen træning og i din klub Udspil #1.