Plogging-løb hitter: Saml skrald under motionsløbet

Løbeklubben Sparta Atletik og Løb afholdt i midten af september fem ”plogging-løb” i fem forskellige byer. Det gav over et halv ton indsamlet skrald, motion, frisk luft og god samvittighed.

Humøret og motivationen var i top, da der både blev løbet og samlet skrald til de fem plogging-løb. Foto: Sparta Atletik og Løb

Plogging er startet i Sverige og er en sammentrækning af plocka upp (samle op) og joggning (løb), og ideen er simpelthen at løbe og samle skrald op samtidig. Det foregår ofte i et lidt langsommere tempo end et almindeligt løb, men nogle vælger til gengæld at løbe hurtigt ud, og så samle skrald på vej tilbage.

Løbere løber i naturen og vil også gerne have naturoplevelsen. Derfor har plogging-løb en ekstra dimension, hvor man gør en forskel og meget håndgribeligt kan se forskellen bagefter og på sin næste løbetur samme sted

Jeanette Eskildsen, kommunikationsansvarlig i Sparta Atletik og Løb

Danske strande og naturområder ser ved første øjekast pæne og rene ud, men der kan gemme sig meget skrald, når man hopper i løbeskoene og kigger ordentligt efter. I samarbejde med lokale løbeklubber arrangerede Sparta Atletik og Løb ploggingløb i weekenden d. 19.-20. september i Amager Strandpark, Jyllinge, Holbæk, Esbjerg og Aarhus. Deltagerne fandt og indsamlede hele 521 kilo skrald.

”Der var en supergod stemning. Coronaen satte en begrænsning på 50-100 deltagere, men både de lokale klubber og deltagerne var virkelig begejstrede for løbet og ideen,” siger Jeanette Eskildsen, kommunikationsansvarlig i Sparta Atletik og Løb.

Alle kan være med

En af de store fordele ved ploggingløb er, at alle kan være med, og at ploggingløb også appellerer til en målgruppe, der ikke nødvendigvis deltager i almindelige motionsløb.

”Vi havde børn og voksne med i alle aldre. Det var også både løbere og ikke-løbere, som blot havde det til fælles, at de havde lyst til at gøre noget godt for naturen og i naturen. Der var en virkelig positiv stemning, hvor fokus var på at samle så meget skrald ind som muligt – og jeg tror, at alle var overraskede over, hvor meget skrald vi kunne indsamle,” siger Jeanette Eskildsen.

Mange kom i mål med en stor pose skrald, men sagde alligevel til hinanden: ’Vi skal afsted igen. Der er mere skrald derude.’ Og så vendte de om og løb et par kilometer ekstra i den gode sags tjeneste

Jeanette Eskildsen

Gør noget godt for naturen (og løberuten)

Plogging handler ikke om at løbe hurtigt, men derimod om at komme ud at bevæge sig sammen med andre, få frisk luft og gøre noget godt for naturen – og for morgendagens løberute.

”Vi bruger alle sammen naturen og vil kunne nyde en gå- eller løbetur, uden at der ligger skrald,” siger Jeanette Eskildsen og forsætter:

”Løbere løber i naturen og vil også gerne have naturoplevelsen. Derfor har plogging-løb en ekstra dimension, hvor man gør en forskel og meget håndgribeligt kan se forskellen bagefter og på sin næste løbetur samme sted.”

Motiverede løbere

Sparta Atletik og Løb oplevede, at deltagerne var meget motiverede for at gøre en forskel.

”Mange kom i mål med en stor pose skrald, men sagde alligevel til hinanden: ’Vi skal afsted igen. Der er mere skrald derude.’ Og så vendte de om og løb et par kilometer ekstra i den gode sags tjeneste,” siger Jeanette Eskildsen.

I Sverige er plogging et udbredt og populært koncept, og på baggrund af reaktionerne fra deltagerne til plogging-løbene vurderer Jeanette Eskildsen, at potentialet kan være endnu større i Danmark.

”Vi fik et hav af positive tilkendegivelser, og mange fortalte, at de meget gerne ville komme til et plogging-løb igen. Og derfor planlægger vi også at afholde lokale plogging-løb igen,” siger Jeanette Eskildsen og afslutter:

”Det er også et oplagt koncept, hvis man er løber og er småskadet. Så kan man være en del af et løbefællesskab, uden at det gælder om at løbe en hurtig tid, men at man i stedet har noget andet at løbe for.”