Stafet 2020 bliver virtuel

25 foreninger og DGI Sønderjylland har sammen skabt Virtuel Stafet 2020. Hver forening er ansvarlig for en dag i maj, hvor de inviterer lokalområdet med ud at gå eller løbe.

Det var meningen, at Stafet 2020 skulle afvikles i Sønderjylland fra 2. maj til 30. maj. Det er et stafetløb på 468 km rundt i det syddanske. Men som følge af Corona-virussen blev det aflyst og udskudt til 2021.

Anna Mortensen, kommunikationsmedarbejder, og Danni Callesen, gang- og løbekonsulent i DGI Sydvest og Sønderjylland, blev dog hurtigt enige om, at de i stedet skulle lave Virtuel Stafet 2020 med samme start- og slutdato som Stafet 2020 – og forsøge at få alle 25 involverede foreninger med på ideen.

”Det var en dejlig anledning til at ringe rundt til en masse af vores foreninger i denne tid. Anna og jeg smøgede ærmerne op, spyttede i næverne og begyndte at ringe rundt. Heldigvis var alle 25 foreninger med på ideen, og vi gik i gang med planlægningen," fortæller Danni Callesen.

Virtuel Stafet 2020

Den virtuelle stafet løber fra 2. maj til 30. maj, og hver forening har én dag, som er deres. De to helligdage bliver sprunget over, og der er en hviledag (ligesom i Tour de France). Det hele bliver afrundet lørdag d. 30. maj med, at Stafet 2020-styregruppen laver en national begivenhed, hvor de inviterer hele landet med ud at gå eller løbe.

Hver forening opretter en Facebook-begivenhed for deres dag, hvor de opfordrer og motiverer deres medlemmer og/eller lokalbefolkning til at gå eller løbe en tur denne dag og dele billeder og tekst i begivenheden under og efter dagen.

Det er fedt at se, hvordan foreningerne har taget ejerskab for at skabe bevægelse i deres lokalsamfund

Danni Callesen, gang- og løbekonsulent

Når dagen går på hæld, tæller foreningen og DGI Sønderjylland kilometerne sammen og laver et billedgalleri på DGI Stafet 2020-Facebooksiden med en tekst om, hvor mange kilometer foreningen har bevæget sig, hvor meget der i alt er gået eller løbet i Virtuel Stafet 2020, og hvem der har stafetten næste dag.

”Vi har oplevet, at der har været en kæmpe opbakning lokalt, så vi helt sikkert kommer over 10.000 km sammenlagt, som var mit stille mål,” siger Danni Callesen.

Hvordan gør foreningen?

Det er helt op til foreningen selv, hvordan de ville afholde ”deres dag”. Enkelte af foreningerne holder det inden for egne rækker (medlemmer i foreningen), men de fleste inviterer hele byen med ud at røre sig.

De fleste foreninger bestemmer, at deltagerne starter fra egen hoveddør, når det passer dem i løbet af dagen, men nogle foreninger har valgt faste ruter med forskellige starttidspunkter (så der ikke er mere end maks. 10 personer samlet).

Vi har aktiveret nogle mennesker med den her stafet, som ellers ikke ville være kommet afsted

Danni Callesen

”Der er et hav af gode historier allerede. Vidar Motion Sønderborg afholdt på deres dag et ”fotoløb”. Deltagerne skulle starte ved det lokale ishus, når det passede dem i løbet af dagen. Her fandt de et foto af næste stop og så videre – altså et lille O-løb. Og en anden dag var der en lille klub med 41 medlemmer fra Bylderup-Bov, der løb og gik hele 327 km. Det er fantastisk," siger Danni Callesen.

Virtuelle løb er kommet for at blive

Danni Callesen slår fast, at de virtuelle løb ikke kan erstatte de fysiske løb, men han er overbevist om, at de virtuelle løb er kommet for at blive.

”Virtuelle løb er en rigtig god måde at aktivere og motivere en masse mennesker på. Deltagerne kan gå eller løbe på netop det tidspunkt, der passer dem – og fleksibiliteten i dag er vigtig. Jeg kan se, at vi har aktiveret nogle mennesker med den her stafet, som ellers ikke ville være kommet afsted. De har fundet en stor motivationen ved at deltage i fællesskabet og muligheden for at dele billeder og kommentarer med andre i deres lokalsamfund,” siger Danni Callesen og afrunder:

”Endelig er jeg glad for, at Virtuel Stafet 2020 måske har klædt foreningerne endnu bedre på til at tænke alternative træningsmuligheder i denne tid. Det er virkelig fedt at se, hvordan foreningerne bare har villet det her og har taget ejerskab for at skabe bevægelse i hvert deres lokalsamfund.”