Udspil tester: "Jeg var stoppet, hvis det ikke var for dette hold"

DGI's magasin Udspil tester nye, spændende hold og initiativer i idrætsforeningerne. I Udspil #5 2020 testede vi Team BS, som er Tranbjerg Løbers træningstilbud til dem, der ikke kan eller vil løbe.

Hvad er det?

For knap fem år siden tog Eva Gedsø fra Tranbjerg Løber initiativ til Team BS, der er et træningstilbud for dem, der af den ene eller anden grund ikke kan løbe med, som de plejer. Fremfor at synke ned i sofaen og have ondt i kroppen og af sig selv, kan de bevare både fysikken og det sociale fællesskab i klubben.

Team BS-træning kan bestå af mange ting, men det er typisk forskellige styrke- og coreøvelser, som de fleste kan være med på, selvom knæet måske driller, når man løber. Alle kan springe på og af Team BS fra gang til gang, hvis de trænger til at hvile benene eller bare har mere lyst til at give core-muskulaturen en ordentlig omgang.

Jeg møder op sammen med alle klubbens andre løbere en torsdag aften bag Tranbjergskolen. Efter en fælles opvarmning, bliver Team BS ved boldbanerne, mens løberne drøner afsted.

Eva Gedsø fortæller mig, at der kun er et par skadede løbere i øjeblikket, men i dagens anledning er vi hele 15 mand på holdet.

Hvor høj er svedfaktoren?

På forhånd har jeg hørt, at vi skal igennem noget forskellig puls- og styrketræning og lidt udstrækning. Øvelserne har navne som ’Tabata halløj’ og ’Sally kommer på besøg’, så det er svært at gennemskue, præcist hvad vi skal, men det lyder da meget hyggeligt, tænker jeg.

Ret hurtigt går det op for mig, at øvelserne er alt andet end hyggelige. Tabata er en form for intervaltræning, og Eva Gedsø lægger ud med et hårdt program, hvor vi skiftevis laver 30 sekunders squats, lunges og planke med kun 15 sekunders pause.

Generelt er pauserne korte, så øvelserne kan mærkes i musklerne det meste af tiden. Det er fedt, at man kan få en god og effektiv gang træning i klubben, selvom man ikke kan løbe med.

En af deltagerne fortæller mig også, at hun nok var stoppet helt, hvis ikke det var for Team BS

Endelig er det hende Sallys tur til at komme forbi. Jeg har glædet mig til en pause og måske noget kage eller andet lækkert. Jeg bliver slemt skuffet.

Sally stammer fra sangen Flowers, der primært består af teksten: ’Bring Sally up and bring Sally down…’ Hver gang, der synges ’down’, går vi ned i en squat, og hver gang, der synges ’up’, strækker vi benene igen. Sjældent har tre et halvt minut føltes så langt.

Hvad med hyggen?

Selvom det er hårdt, er der sjældent stille i ret mange sekunder ad gangen. Det meste af tiden står vi i en cirkel, så vi kan hele tiden se hinanden. Pulsen er også på et niveau, så man sagtens kan snakke og grine med hinanden imens, selvom det gør ondt i benmullerne.

”Jeg tæller eller tjekker ikke, om deltagerne laver øvelserne,” forklarer Eva Gedsø. Det glæder jeg mig over, for efterhånden som træningen skrider frem, halter jeg både efter på teknikken og antallet af øvelserne. Men det gør ingenting, for her laver man bare det, man kan.

En af deltagerne fortæller mig også, at hun nok var stoppet helt i løbeklubben, hvis ikke det var for Team BS. Det kan være svært at komme tilbage i løberytmen og følge med de andre, hvis man først har været på sidelinjen og ude af fællesskabet i noget tid, men Team BS sørger for, at det går noget lettere.

Det gode humør viser sig også, da jeg spørger til, hvad BS egentlig står for. ”Det kan jo stå for både Baller af Stål og Bare Seje,” forklarer de, inden en anden afbryder og byder ind med Bedre Sex og flere andre forslag i den retning.

Hvordan er det som ny?

Det er supernemt at være ny på Team BS. Det kræver intet udstyr, og da det er et tilbud for skadede løbere, kan de fleste være med. Træningen foregår også sådan, at du selv kan justere på gentagelserne eller pauserne, hvis du har brug for det. Det er vi flere, der gør brug af.

Som ny er det også fedt, at træningen foregår i én stor cirkel, så alle hele tiden kan være med i samtalen. Ingen bliver holdt udenfor, og tiden flyver afsted.

Hvor let er det at kopiere?

Et tilbud á la Team BS kræver blot, at der er nogle, der gider at stå for det, forklarer Eva Gedsø. Der skal helst være én eller flere trænere, som lægger et program for hver gang, så træningen får en vis struktur, selvom man ikke kan løbe en tur.

De fleste øvelser, vi lavede, er de helt klassiske coreøvelser som armstrækkere, squats og planken, som alle kender. Kan du pakke øvelserne ind i en sjov eller kreativ leg, er det bare endnu bedre.

Det kræver så lidt at gøre en forskel for dem, der ufrivilligt bliver sat på sidelinjen. Men det betyder så meget. Det er mig en gåde, at der ikke findes flere af denne type hold i andre klubber.