Unge snuser til tobakken i foreninger

Snus er over en årrække blevet mere og mere udbredt blandt unge i Danmark. Brugen af snus har også nået idrætsforeningerne.

Det er disse poser, der bliver brugt blandt nogle unge i idrætsforeninger. De ligger blandt andet på fodboldbanen. Foto: Colourbox

”Vi fornemmer, at omfanget er rigtig stort.”

Sådan siger sygeplejerske Ulla Kirkegård Nielsen fra Sundhedscenter Vest i Ringkøbing-Skjern Kommune om snusforbruget blandt unge i foreninger. Centret har for nylig afholdt nogle temadage sammen med 7. klasserne på de lokale skoler, hvor de har snakket om sundhed.

På disse temadage har de unge fortalt om, hvordan snus sælges af håndboldtræneren, ligger og flyder på fodboldbanen eller er frit tilgængeligt på borde til gymnastiktræningen. Det bekymrer Ulla Kirkegård Nielsen.

”De unge ser meget op til trænerne, og de begynder måske at tro, at snus ikke er farligt for dem, fordi træneren bruger det,” siger hun.

Snus er sundhedsskadeligt

Men snus er farligt. Forskning fra Norge og Sverige viser, at det store nikotinindhold i snus kan nedsætte insulinfølsomheden hos brugeren og på den måde medvirke til type 2 diabetes. Andre studier viser, at snus kan give kræft i bugspytkirtlen eller danne uoprettelige skader på tænder og tandkød.

Det er vores frygt, at de unge begynder at bruge mere snus, der er mindst ligeså farligt som almindelige cigaretter

Ulla Kirkegård Nielsen, sygeplejerske hos Sundhedscenter Vest

Og selvom snus ikke giver de samme røgskader som almindelige cigaretter, så er den lille sorte bule under læben altså med til at skade de unge langt frem i livet.

”Det er vores frygt, at de unge begynder at bruge mere snus, der er mindst ligeså farligt som almindelige cigaretter. Snus kan faktisk være mere afhængighedsskabende, da snusen ikke har sin begrænsning, ligesom en cigaret, der ryges færdig, og så er den væk. Snusen kan ligge under læben i timevis,” siger Ulla Kirkegård Nielsen.

Ikke kun i foreninger

Også andre steder i landet findes snusen i foreninger. På redaktionen er vi bekendt med flere idrætshold, der oplever snusbrug. Men noget tyder på, at det ikke kun er der problemet findes.

Efterskolerne beretter nemlig også om, at snusproblemet ligger der. Mange efterskoler har også lavet en snuspolitik på linje med rygepolitikken, hvor det altså bliver bandlyst på skolen. Eleverne kan også risikere hjemsendelse, hvis de bruger snusen.