Vi bruger sanserne mere intenst, når vi løber i skoven

Det giver noget andet at løbe i skoven frem for på asfalt. Vi bruger vores syn, hørelse og duftesans mere intenst, og så får du en masse oplevelser af naturen og årstiderne, som skifter.

Tranbjerg Løbers trailhold mødes to eller tre gange i ugen, hvor holdets tre trænere guider dem rundt i de østjyske skove. Her er det løber Sanne Holme, som har oplevet håndgribelige forbedringer i sin balance, efter hun begyndte til trail. Foto: Martin Hungeberg

Det vrimler med røde trøjer i det efterårsfarvede skovbryn ved Moesgård syd for Aarhus. En enkelt har taget sin hund med, og ud fra humøret at bedømme kender de rødklædte trailløbere hinanden rigtig godt. Det til trods for, at Tranbjerg Løbers trailhold kun har eksisteret i et år.

”Der er altid en særlig stemning. Det er som om, vi kommer hinanden ved på en anden måde, end hvis det havde været et almindeligt løbehold. Det er nok ét af kendetegnede, at det sociale er i højsædet. Det kan ikke rigtig undgås,” fortæller Dorthe Nielsen, der er en del af Tranbjerg Løbers trailhold.

Hun er sammen med 27 andre løbere på vej ud på dagens rute, som trailtræner Anne Dorte Sørensen fører an på. De skal løbe lidt over 7 km, og det bliver som sædvanlig en kuperet og udfordrende omgang.

I mudder til knæene

Tilslutningen til trail i Tranbjerg Løber har over året været støt stigende og der kommer stadig nye til på holdets to-tre faste ugentlige løbeture. Spørger man løberne, så er argumenterne mange for at dyrke trail:

Det giver noget andet at løbe i skoven frem for på asfalt. Vi bruger vores sanser meget intenst. Syn, hørelse, duftesans, og så får vi en masse oplevelser af naturen og årstiderne, som skifter

Sanne Holme, trailløber, Tranbjerg

"Samtidig giver det noget særligt at være fælles om den slags,” siger trailløber Sanne Holme, inden holdkammerat Dorthe Nielsen tager over:

”Det er altså bare lidt sjovere at stå i mudder til knæene sammen med andre, end det er alene. Jeg var faktisk begyndt at cykle mountainbike, og der fandt jeg ud af, hvor fedt det var at dyrke sport i skoven. Samtidig er trail virkelig godt for min krop.”

Løber kun trail nu

Det var træner Anne Dorte Sørensens idé at stifte trailholdet i løbeklubben. Hun havde i et par år selv løbet meget i skoven med et par andre fra Tranbjerg Løber, men det var først, da hun tog DGI-kurset ’Løb og trail i terræn’ for et år siden, at der rigtig kom tryk under kedlerne.

”Det gav mig nogle vigtige redskaber, og det har heldigvis vist sig over det seneste år, at når folk først har prøvet trail, så bliver de ved. Derfor er vi meget aktive på facebook, hvor vi spreder ordet om vores hold. Møder vi en løber ude i skoven på én af vores ture, så kan vi godt finde på at spørge, om de da ikke vil løbe med,” forklarer Anne Dorte Sørensen.

For løber Sanne Holme er trail blevet en indgroet del af hendes ugeprogram:

”Jeg har faktisk bestemt mig for udelukkende at løbe trail nu. Du bruger dine muskler på en helt anden måde, når du bevæger dig i skovens terræn; over bække, op af bakker, på stier, off-trail og på fedtet eller mudret underlag. Det har betydet bedre balance, ingen skader og stærkere muskler.”