Nyt fællesskab motiverer motionister i Viby til at løbe sammen

Det startede med en glad amatørløber fra Viby ved Aarhus, der gerne ville løbe sammen med andre. Nu løber mere end 30 lokale motionister med i det nye løbefællesskab Viby Løberne.

På sine løbeture rundt i byen oplevede Rikke Gamborg, at mange løb rundt alene. Det gav hende ideen til at starte et løbefællesskab. Trods stor passion for projektet anede hun ikke, hvordan hun skulle få det i gang. Derfor allierede hun sig med sit lokale netværk og DGI.

”Jeg synes, det kunne være fedt at have nogle at løbe sammen med, men jeg har aldrig fået startet i en løbeklub. Så jeg tænkte, at det var nemmere, hvis man lavede det selv. Derfor tog jeg tog kontakt til en løbekonsulent ved DGI, som har hjulpet mig med alting,” fortæller hun.

Udover støtte fra DGI har Rikke Gamborg også mærket en fantastisk opbakning fra lokalområdet. Der har både været opbakning til projektet fra den lokale klub Viby IF, fra gode venner og fra en masse nye ansigter.

Fællesskabet får løberne af sted til træning

Trine Juul er en af dem, som løber med hos Viby Løberne. Hun beskriver sig selv som en langsom løber, der på ingen måde er i god form, og derfor var hun i starten tøvende med at deltage. Hun opdagede hurtigt, at løbefællesskabet favner alle, uanset niveau, og nu fungerer det som en stor motivation for hende.

Hvis jeg selv skal af sted, så bliver det ikke til noget. Jeg har i hvert fald mange undskyldninger

Trine Juul, løber

"Det er rart, at der står et hold og venter på mig, som hepper på mig gennem løbetræningen,” siger hun.

Trine Juul har løbet selv i seks år. Hun fortæller, at det i nogle perioder er gået rigtig godt, mens det i andre er blevet til alt for lidt. Hun oplever derfor en positiv forskel ved at løbe sammen med andre. Det gør, at hun kommer af sted, når der er træning.

Bevæg dig for livet – Løb hjælper klubber og foreninger ved at:

  • Udvikle og igangsætte træningstilbud til eksisterende eller nye målgrupper
  • Markedsføre klubber og synliggøre løb i området
  • Uddanne frivillige ledere i klubber
  • Sætte fokus på det sociale liv i klubben
  • Etablere samarbejde med andre klubber i nærområdet
  • Skabe fokus på det gode træningsmiljø
  • Hjælpe bestyrelsen med at optimere den daglige drift af klubben
  • Etablere samarbejder med lokale skoler
  • Skabe klubmiljøer, hvor der bliver fokuseret på glæderne ved at løbe

Samarbejde har haft stor betydning

Det har fra start været et ønske for Rikke Gamborg, at Viby Løberne skulle rumme og motivere både nye og garvede løbere. Derfor synes hun, det har været vigtigt at tilbyde viden om løb til begge typer af løbere. I den forbindelse har midler fra DGI-projektet Bevæg dig for livet - Løb spillet en væsentlig rolle.

”Samarbejdet med DGI har haft en stor betydning. Det har været et kæmpe trækplaster, at vi har haft en instruktør ude, som man kan snakke med, hvis man får skader eller vil vide nærmere om løbeteknik,” siger hun.

DGI-instruktøren har deltaget i Viby Løbernes træning en gang om ugen siden opstarten i september for at give fællesskabet inspiration til øvelser, de kan lave fremadrettet. Instruktøren har desuden inspireret fællesskabet til at benytte sig af de lokale faciliteter, de har til rådighed.

Ifølge Torben Rasmussen, som har været med fra projektets start, har det været en fantastisk hjælp. Han fortæller, at brugen af de lokale faciliteter har været med til at sætte mere gang i byen. 

I dag løber 30-40 mennesker med i Viby Løberne, og de håber, at der kommer endnu flere til. Desuden er der efterfølgende også blevet oprettet et gå-hold under Viby Løberne, som går sammen to gange om ugen.