Generel information

Program for dagen 2018

07.00 - Nummerudlevering åbner og vil ske fra Herlufsholm Idrætscenter

08.30 - Motionsruten - 113 km ruten starter

09.00 - Motionsruten - 52 km ruten starter

09.30 - Familie/oplevelsesruten - 22,4 km starter

15.00 - Sidste rytter skal være i mål.

Tidtagning

Der er chiptid på løbet, så vi sikrer korrekt tid (dog ikke på 22,4 km ruten). Du får en brutto tid - dvs. tid fra startskuddet lyder ved starten til du kører over mållinjen. Umiddelbart efter løbet er din tid tilgængelig online.

Sikkerhed

Der vil IKKE være nogen form for trafikkontrol og det er ALLE rytters eget ansvar at køre efter færdselsreglerne. 

Færdselsregler og cykelhjelm

Færdselsreglerne skal overholdes.
Brug af cykelhjelm er påbudt.
Cyklen skal være i lovlig og forsvarlig stand.
Det er ikke tilladt at køre på cykel med tri-styr.
Du kører på eget ansvar.
Hvis der er cykelsti, skal den benyttes.
Vi forbeholder os retten til at deklassere eller diskvalificere ryttere, der ikke overholder regler og anvisninger.

Praktisk

Der er masser af bad og toiletmuligheder i Herlufsholm Idrætscenter.
Parkering foregår på boldbanerne ved centret. Følg venligst parkeringsskiltene.

Info fra Medieløbet 2018

Kære alle, der deltog i eller har interesse for Medieløbet

Medieløbet, der blev afviklet søndag den 2. september, blev ramt af det alle frygter i forbindelse med et motionscykelløb - en alvorlig ulykke. Heldigvis har konsekvenserne for de involverede udviklet sig i en mere positiv retning, end vi først turde tro på.

I minutterne og timerne umiddelbart efter selve ulykken, svirrede luften med mange forskellige detaljer, nogle var rigtige andre forkerte. Her får I vores gennemgang af forløbet.

De cirka 1200 ryttere blev sendt ud på de tre ruter mellem kl. 8.30 og 9.30. Alt var på det tidspunkt forløbet som ønsket, vejret var perfekt, og stemningen både ude på ruterne og i start- og målområdet var i top. Det ændrede sig brat en lille time senere. Da fik vi i målområdet beskeder om, at der var sket en alvorlig ulykke med to tilskadekomne, hvoraf i hvert fald den ene var kommet alvorligt til skade.

Det fik vi forholdsvis hurtigt bekræftet af Midt- og Vestsjællands Politi, der på det tidspunkt fortalte, at den ene rytter var ”alvorligt tilskadekommen” – det var ham, der var kørt frontalt ind i en modkørende bil – mens den anden var ”lidt mindre alvorligt tilskadekommen”. Vi fik også at vide, at de begge var kørt til Slagelse Sygehus.

Efter yderligere halvanden time var seneste melding fra Politiet, at begge ryttere nu ”ikke længere var i kritisk tilstand”, og at ”de ikke længere var livstruet”.

Det var en – trods alt – meget glædelig besked at få, da mange af dem, der havde kørt i samme felt, og dem, der var kommet umiddelbart efter, selvfølgelig var påvirket af den meget voldsomme oplevelse, ligesom vi arrangører var det.

I målområdet blev der informeret løbende, i takt med at nye oplysninger kom fra politiet, der også løbende var i dialog med Slagelse Sygehus. Så hurtigt det var muligt, blev der også etableret mulighed for krisehjælp via DGIs forsikringsselskab TRYG. Det blev også annonceret i målområdet, samtidig med at det blev lagt på Medieløbets hjemmeside og Facebookside.

Her i dagene efter viser det sig heldigvis, at ”… de første oplysninger om alvorligheden i tilskadekomsten var værre, end de reelle skader konstateret på skadestuen”, som det stod at læse i politirapporten mandag.

Her er hele ordlyden fra politirapporten:

Færdselsuheld – Skælskørvej, Sigersted, Fjenneslev – Ringsted

Kl. 1023 fik politiet via alarm 112 melding om et alvorligt færdselsuheld, hvor et par cyklister var kørt frontalt ind i en modkørende bil i forbindelse med afviklingen af cykelløbet ”Medieløbet”. Ambulancer var sendt til uheldsstedet, hvor det viste sig, at en 44-årig mand fra Vordingborg som deltager i cykelløbet kørte ad Skælskørvej mod sydvest med 40-50 km/t. I en vejkurve med dårlige oversigtsforhold var han placeret i den modsatte kørebanehalvdel på grund af cykelfeltets bredde. Ved kurvens afslutning kunne han ikke undgå frontalt sammenstød med en modkørende personbil ført af en 63-årig mand fra Fjenneslev. Bilisten var trukket inden mødet med cykelfeltet trukket ud i rabatten, men kunne ikke undgå sammenstødet med cyklisten, der røg op på bilen og ind i bilens frontrude. En anden cyklist – en 57-årig mand fra Næstved – forsøgte at undvige uheldet, men væltede selv herved. Begge cyklister blev bragt til skadestuen i Slagelse, hvor den 44-årige fik konstateret et åbent sår på det ene ben og en læsion på halsen. Den anden cyklist fik konstateret mulig hjernerystelse. En bilinspektør blev tilkaldt til at undersøge uheldsstedet og de implicerede køretøjer, da de første oplysninger om alvorligheden i tilskadekomsten var værre end de reelle skader konstateret på skadestuen. Politiet afventer nu erklæringen fra bilinspektøren, før der træffes afgørelse i sagen.

Medieløbet er et motionsløb og skal som sådan køres efter færdselsloven. Dét er præciseret på skrift både på hjemmesiden og på Facebooksiden, og flere af medierne bag Medieløbet har lavet historier, der understregede det faktum, at Medieløbet ER og SKAL køres som et motionscykelløb, der SKAL følge færdselsreglerne. I startområdet blev dét flere gange sagt i højttalerne, og sidste gang umiddelbart før hver start. Inden rytterne på den lange motionsrute blev sendt afsted, blev det endda understreget af, at speakeren overlod mikrofonen til ’løbslederen’ fra DGI, der slog fast, hvor vigtigt det er, at man følger reglerne og passer på hinanden.

Sikkerheden er selvfølgelig også for Medieløbet et vigtigt parameter og altid et vigtigt tema i planlægningen og evalueringen. Men ’sikkerhed’ er også som at sælge elastik i metermål. Selv i et løb som verdens største - Tour de France – sker der ulykker med sammenstød med eksempelvis tilskuere og motorcyklister. Og her taler vi om et løb, hvor hele ruten er totalt afspærret, og hvor en større karavane kører i forvejen. Denne måske lidt vidtløftige sammenligning for at sige, at uanset hvor meget man gør, kan man som arrangør aldrig garantere den fulde sikkerhed.

Efter løbet i søndags er der eksempelvis sat spørgsmålstegn ved, hvorfor der ikke er race-marshalls til at køre foran de forreste ryttere, og spurgt til, om det er for at spare penge. For at tage det sidste først. Medieløbet er et non-profit-arrangement, der altså ikke som udgangspunkt skal give overskud, og skulle der så alligevel være et år, hvor der kommer et overskud, ”… anvendes det til én eller flere cykel-events for udsatte unge i regi af DGI …”, som det hedder i den samarbejdsaftale, der er mellem de involverede medier og DGI. Dét har endnu ikke været aktuelt. Men en ting er økonomien, hvor vi i forhold til tidligere år har skruet ned for deltagergebyret, noget andet er, at race-marshalls IKKE må foretage trafikregulering ved et løb som Medieløbet. Det giver polititilladelsen ikke mulighed for. Skulle man så alligevel vælge at have race-marshalls med, der så bare ikke regulerer trafikken, risikerer vi at skabe en falsk tryghed. Og sidst men ikke mindst: Ved at have race-marshalls lægger vi op til, at det ER et ’rigtigt’ racerløb, og det er det IKKE. Det ER et motionscykelløb, der lægger vægt på mange af de andre kvaliteter, der er, end den at komme først. Eksempelvis er ruterne lagt ud fra et ønske om at finde de skønnest mulige steder at køre, ligesom et tiltag som DGIs korps af de såkaldte ’Riders’ netop er med for at tilgodese det sikre, trygge og sjove ved at køre cykelløb.

I forhold til Medieløbet har vi derfor besluttet i stedet at gøre alt, hvad vi kan, for at sikre, at alle deltagere ved, at de deltager i et motionscykelløb, hvor der SKAL køres efter færdselslovens regler. Betyder det, at vi ikke kan gøre det bedre? Nej, formentlig ikke. Derfor vil vi også i år evaluere løbet grundigt og i den forbindelse se grundigt på de mange gode input og reaktioner, vi allerede har fået og forhåbentlig får flere af i de kommende dage.

Endnu engang tusind tak til alle jer, der deltog og gjorde denne femte udgave af Medieløbet til en fantastisk oplevelse, og nok så vigtigt – vi håber, at de to skadesramte cyklister og bilisten, som var involveret i uheldet under årets Medieløbet, hurtigt kommer sig. Som skrevet evaluerer vi nu løbet og ser på, hvordan vi kan gøre det endnu bedre for deltagerne. Og så håber vi, at se jer alle næste år til Medieløbet 2019.

Krisehjælp
Hvis der er nogen af de berørte der har behov for krisehjælp, kan I kontakte TRYG tlf.: 70260670 og oplyse policenr. 653-603-328
Tilbuddet gælder i 3 måneder.