Vælg det rette niveau: Er du en helvedes karl på cyklen?

Hos MTB Festival ved vi, at en del af vores gæster har svært ved at vurdere egne evner på cyklen i forbindelse med valg af workshops og sporvisninger. Det er vigtigt at ramme det rette niveau, hvis du vil være en endnu bedre mountainbiker.

To af vores instruktører giver dessiner under en workshop i år. Det er desværre ikke altid så let at blive klog på ens niveau, når man skal tilmelde sig workshops og sporvisninger. Foto: Claus Hilmar

Er du en af dem, der ikke rigtig ved, om du er øvet, letøvet eller ekspert? Har du kørt mountainbike i flere år, men føler dig stadig som begynder? Mange er ikke så gode på den tohjulede, som de tror, og en stor del er bedre. Men hvorfor er det så svært at blive klog på?

Dels er der stor forskel på gradueringen af sporene rundt om i landet, fx er der stor forskel på sværhedsgraden af de sorte spor i Marselisborg Skovene i Aarhus og på Danmarks Tag ved Ry. Projektet On Trail er godt i gang med at gøre gradueringen ens over hele landet, så du aldrig er i tvivl om sporets sværhedsgrad.

”Når du ved, om du mestrer de grønne, blå, røde eller sorte spor, er det også lettere at vurdere, hvilket niveau du er på. Hos MTB Festival bruger vi de samme farvekoder til at markere niveauet på workshops,” udtaler Signe Strandvig, styregruppemedlem hos MTB Festival.

Mændene kører over niveau, mens kvinderne underspiller

Hvis du synes, du er midt i mellem letøvet og øvet, skal du så gå op eller ned i niveau, når du skal vælge workshops?

”Nu er det selvfølgelig farligt at generalisere på køn, men vores oplevelse er, at mændene generelt placerer sig lidt over niveau, mens kvinderne faktisk underspiller. De er ofte bedre, end de selv tror. Det er hverken hensigtsmæssigt at køre for højt eller for lavt niveau,” fortæller Signe Strandvig.

Dette billede genkender hun også fra sit virke som cykelkonsulent hos DGI Østjylland, hvor hun arbejder med både mountainbike og landevejscykling. Med en fortid i eliten indenfor mountainbike ved hun alt om, hvad der skal til for at blive bedre – også i forhold til at finde det rette læringsniveau.

”Det er vigtigt at ramme det rette niveau for at få mest ud af undervisningen. Hvis du ikke kan basis, kommer du til at kæmpe for meget, og kan måske ikke udføre øvelserne, mens du ikke lærer noget, hvis niveauet er for lavt. Du skal udfordres, mens du ikke kører over evne,” siger Signe Strandvig.

Det er lettere at komme galt afsted, hvis du er presset, og ikke har fysisk og mentalt overskud. Så mangler du overblik og kører med hovedet under armen.

Signe Strandvig

Sæt dig ind i, hvad man skal kunne for at deltage, når du tilmelder dig

Men det er faktisk svært at blive klog på sit niveau. Derfor er det vigtigt, at du studerer beskrivelsen i forhold til, hvad du skal kunne for at være med.

”Hvis du er nybegynder, er det en god ide at få styr på grundelementerne – hvordan du sidder på cyklen, hvordan du ligger trykket i et sving, hvordan du læser terrænet, hvordan du placerer dine fingre på bremserne og en masse andre ting– før du hopper ud i noget udfordrende terræn,” påpeger Signe Strandvig.

Selv hvis du har kørt i mange år, men aldrig har lært basis fra en instruktør, kan du få en masse ud af at deltage på en workshop med de grundlæggende elementer, selvom du måske synes, at du er langt forbi det, når du drøner ned ad de sorte spor.

”Man kan altid lære at køre bedre eller smukkere, eller måske ændre gamle og uhensigtsmæssige vaner. Jeg har selv vænnet mig til at køre med for mange fingre på bremsen, fordi der var ikke så meget fokus på teknik, da jeg startede,” udtaler Signe Strandvig.

Gør dette, hvis du bliver opmærksom på, at du har valgt forkert

Hvis du bliver klar over, at du rammer skævt ind på niveauet før en workshop på MTB Festival, er det altid en mulighed at forsøge at skifte over til en anden. Hvis det er i forbindelse med et kursus andetsteds, kan det sagtens være, at udbyderen kan tilbyde dig et andet kursus i stedet.

Hvis du først finder ud af det, når du sidder på cyklen – og det er som oftest der, det sker – har du to muligheder:

  1. Hvis niveauet er for højt, skal du ikke lade dig presse og lad endelig være med at køre de udfordringer, hvor du kommer på dybt vand. Gå dertil, hvor du har rimelig ro i maven, og så må du ellers kigge på, høre efter og suge til dig til fremtiden.
  2. Hvis niveauet er for lavt, er det en god idé at dykke ned i de elementer, du måske alligevel ikke havde lært eller har glemt, og så er det god trailkarma at lade de andre få en god undervisning – måske endda prøve at hjælpe her og der, hvis instruktøren ikke kan nå rundt til alle.

Av! Hvis du kører over niveau, kan du ende på skadestuen

Det er også vigtigt at vælge det rette niveau, så du så vidt muligt undgår en tur til skadestuen. De senere år er der sket en kraftig stigning i, hvor mange der kommer ind med skader – desværre også alvorlige skader – i forbindelse med mountainbike.

”Det er lettere at komme galt afsted, hvis du er presset, og ikke har fysisk og mentalt overskud. Så mangler du overblik og kører med hovedet under armen. Det handler om at komme sikkert frem i stedet for hurtigt frem. Få de flestes vedkommende er det jo glæden ved at komme ud på mountainbiken, der drejer sig om,” pointerer Signe Strandvig.

Hun fortæller videre, at der altså ingen skam er i at køre B-linjen. Heller ikke selvom kammeraterne kører den sorte A-linje med det store drop. Det er bedre at gå ned end at lande på hovedet og miste flere måneders god cykeltid – eller måske endda førligheden resten af livet.

Mændene står for ofte på hovedet i skoven

Det er især mændene, der bidrager til at skyde statistikken over mountainbikeulykker i vejret.

”Der er en tendens til, at mændene glemmer at varme op og bare drøner afsted, selvom aftalen måske egentlig var at starte stille ud. Pulsen banker op i det røde felt, og de mister overblikket, fordi de skal følge med Knud på carboncyklen, der lige har været i Harzen,” fortæller Signe Strandvig.

Kvinderne snakker som regel lidt mere i starten.

”De skal lige høre, hvad der er sket siden sidst. Om nogen har været ude at køre noget fedt eller hvordan det går på arbejdet. De får dermed en bedre opvarmning, og så er kvinderne bare generelt lidt mere risikoaverse,” siger Signe Strandvig.

Sat på spidsen handler det i bund og grund om forventningsafstemning og at finde det rigtige niveau. Det er nemlig sjovest at nyde skoven og sporene med nogen, der passer til dit niveau. Skriv det bag øret til næste gang, du hopper i sadlen – for dig selv, med dine kørekammerater, på workshop eller kursus, eller til MTB Festival.