Esportsforeninger får øget støtte af DGI

En million kroner til udvikling og en ansat projektleder. Det er DGI's nye satsning på at fremme esport i idrætsforeninger

Gaming er en populær aktivitet i eSport Sørby i Sørbymagle IF Foto: DKN Foto

Flere og flere unge spiller computerspil. Og flere og flere foreninger vil gerne tilbyde esport til den unge aldersgruppe.

Læs også: DGI: Esport og idrætsforeninger spiller hinanden bedre

Dén udvikling får DGI til at styrke arbejdet for at hjælpe idrætsforeninger til at oprette esports-tilbud. Samtidig vil DGI gerne hjælpe en gruppe af unge gamere med at danne deres egne foreninger.

Det sker ved at poste én milliion kroner ind i tre ting:

  • ansættelse af en fuldtidsansat projektleder
  • uddannelse af trænere
  • udvikling af startpakker til foreninger og en breddeliga for gamere

Projektleder i gang senest 1. august

Udviklingen inden for esport-miljøet går så rapt, at DGI satser på, at en nyansat projektleder starter i sit job senest 1. august.

Karen Friis Nielsen, direktør for DGI Idræt & Motion, forklarer:

"Han eller hun skal koordinere og udvikle DGI's indsats for esport."

"DGI vil således samarbejde med Dansk Firmaidræts Forbund om at uddanne trænere. Sådan som sker i flere af DGI's landsdelsforeninger i dag."

DGI vil udvikle startpakker til den lille idrætsforening, som vil starte en esports-afdeling

Karen Friis Nielsen, direktør for DGI idræt og Motion

Trænere skal uddannes til flere spiltyper

Når DGI bygger videre på den træneruddannelse, som Dansk Firmaidræts Forbund driver i dag, skal den bestå af flere faglige moduler end en basisuddannelse i e-sports forskellige spil.

"Vi vil også udvikle startpakker til foreninger, som vil starte en esports-afdeling eller til dem, der vil starte en esports-forening," fortæller Karen Friis Nielsen.

Samtidig skal der udvikles et materiale for foreningsudvikling inden for e-sport. Det skal rumme bl.a. indsigt i den nødvendige hard- og software, vedtægter, opbygning af en god kultur mv.

"Vi tænker, at esport er en vigtig foreningsidræt. Men vi går ikke så meget op i, om det er idræt eller ej, selv om det er oplagt at tale om at lægge bevægelse ind i træningen på vores uddannelser," forklarer hun.

Unge tiltrækkes af de nye tilbud

Idrætsforeninger er i stigende antal begyndt at udvikle esport ligesom en række af DGI's landsdelsforeninger har etableret netværk mellem esports-aktører.

"Foreningerne får fat i mange unge, der måske ikke føler sig hjemme i de traditionelle idrætsgrene, hvor de kan have oplevet nederlag," siger Karen Friis Nielsen, direktør for DGI Idræt & Motion.

Netop derfor vil DGI passe på ikke at kræve bevægelse lagt ind i de ny esports-afdelinger.

"Esport er jo i den forstand ikke anderledes end al anden idræt, hvor noget af det vigtigste er, at være en del af et stærkt idrætsfællesskab," understreger hun.

Læs om eSport i Sørbymagle IF

Søg sponsormidler til den første fase

I dag er mange 11-13 årige det Karen Friis Nielsen, kalder digitale indfødte - dybt fortrolige med deres pc og alskens computerspil.

"Vi må sige, at esport i dag er blevet en både hypet og anerkendt fritidsaktivitet, som de unge åbent kan sige, at de går til," fremhæver hun.

I den forstand er de 120.000-150.000 kroner, det vil koste at starte en esport-afdeling op med pc'er osv., en rimelig investering set med hendes øjne.

"Den unge aldersgruppe vil nok gøre det lettere at finde sponsormidler til at medfinansiere det," mener hun.

Nye initiativer i flere landsdele

Rundt om i Danmark er DGIs landsdelsforeninger i gang med at fremme e-sport som foreningsaktivitet.

"Samtlige landsdelsforeninger har en medarbejder, der arbejder med esport," nævner Karen Friis Nielsen, direktør for DGI Idræt & Motion. Hun giver et par eksempler:

"I DGI Sydvest forbereder en gruppe en breddeliga fra efteråret. DGI Nordjylland har netop lanceret en pulje på 100.000 kroner, hvorfra foreninger kan søge startmidler. I DGI Vestjylland er der en idé om at etablere et lokale i en hal, som e-sports grupper kan leje sig ind i."