Frivilligt sundhedspersonale i idrætsforeninger slipper for registrering og gebyr

Læger, fysioterapeuter og andre sundhedsfaglige kan fortsætte deres frivillige engagement uden risiko for, at det bliver en besværlig og dyr omgang. Det sikrer ny politisk aftale.

Du skal ikke registreres og betale gebyr, når du er frivillig som sundhedsfaglig. Foto: Colourbox

Det skal være nemt og gebyrfrit at være frivillig - også for sundhedsfaglige. Og nu sikrer en ny politisk aftale, at dét vilkår håndhæves.

Ved indgangen til 2018 trådte en ny lov ellers i kraft, som medførte at læger, fysioterapeuter og andet sundhedsfagligt personale skulle registrere sig og betale individuelle gebyrer for at 'bi-jobbe' både frivilligt og lønnet i idrætsforeninger. For eksempel hvis en læge deltog i et fodboldstævne for at se på eventuelt forstuvede ankler.

Vi er glade for, at sundhedsministeren har rykket så hurtigt og anderkendt, at lovændringen gav en række problemer for det frivillige foreningsliv

Charlotte Bach Thomassen. Næstformand i DGI

Lovændringen mødte skarp kritik, blandt andet fra DGI, fordi bureaukrati og gebyrer er barrierer for frivillighed.

Med den nye politiske aftale slipper sundhedsfagligt personale for at skulle betale for at blive registreret, hvis de vil være frivillige. Og dermed bliver idrætsforeninger sikret mod, at registrering og gebyrer afholder de sundhedsfaglige fra at engagere sig.

"Vi er glade for, at sundhedsministeren har rykket så hurtigt og anderkendt, at lovændringen gav en række problemer for det frivillige foreningsliv. Med den politiske aftale sikrer vi, at der ikke er unødige bureaukratiske forhindringer, når sundhedspersonale er klar til at gøre en forskel som frivillige," siger næstformand i DGI, Charlotte Bach Thomassen.

Den politiske aftale betyder, at:

  • alt frivilligt, ulønnet sundhedsarbejde undtages registreringspligt og gebyr
  • frivilligt sundhedsarbejde med mindre honorarer op til 25.000 kroner årligt undtages registreringspligt og gebyr
  • frivilligt sundhedsarbejde for foreninger med honorarer for 25.000 – 50.000 kroner årligt kroner er registreringspligtig, men der skal kun betales halvt gebyr
  • foreningers events/stævner med under 1.000 deltagere er undtaget registreringspligt og gebyr

Opdatering:

Styrelsen for Patientsikkerhed orienterede 2. juli 2018 om, at ændringerne i registrerings- og gebyrreglerne i sundhedsloven er endeligt skrevet ind i en revideret bekendtgørelse bag loven.

.