Idrætsforeningerne klarer sig godt i den hårde konkurrence

95 procent af danskerne mener, at idrætsforeningerne er vigtige. Samtidig er idrætsforeningerne dét motionstilbud, som flest danskere opfatter som sundhedsorienteret.

Idrætsforeningerne er ikke blot vigtige, de løfter også en vigtig samfundsmæssig opgave. Foto: Palle Skov (arkiv)

Hvor dyrker du motion?

Det har voksne danskere svaret på i en ny analyse fra DGI. Og her siger 60 procent, at det gør de på egen hånd. 45 procent gør det i idrætsforeningen, og 11 procent dyrker idræt og motion på anden vis. Så mange dyrker motion på flere måder.

Det ændrer dog ikke på, at 48 procent af de voksne er inaktive 'lige nu' - selvom mange af dem gerne vil være aktive. Faktisk hele 40 procent.

Det mener danskerne:

  • 95 procent: Det er vigtigt, at vi har idrætsforeninger
  • 92 procent: Idrætsforeningerne er en vigtig del af dansk kultur
  • 92 procent: Idrætsforeningerne løfter en vigtig samfundsmæssig opgave

Kilde: Analyse foretaget af Wilke for DGI blandt 1767 danskere

Inaktive ønsker mere motion i hverdagen

De inaktive nævner især to grunde til, at de drømmer om mere fysisk aktivitet i hverdagen: Enten ønsker de at dyrke motion, fordi det vil gøre dem sundere, eller også forventer de at motion vil give dem mere energi i hverdagen.

Her er idrætsforeningerne et godt valg, fremhæver DGI's formand Søren Møller:   

"Idrætsforeningerne det bedste sted at være, når det kommer til sundhed. For vi kan se, at dem som dyrker motion i foreningerne, samtidig er de bedste til at være vedholdende og få motion til at blive en varig del af deres livsstil."

Idrætsforeningerne er for alle

Analysen viser, at DGI og idrætsforeningerne er de motionsudbydere, som flest danskere opfatter som sundhedsorienterede.

 "Jeg er glad for, at sundhed, motion og fællesskab er værdier, som danskerne forbinder med idrætsforeningerne. Det slår fast, at idrætsforeningerne er for alle, og at idrætsforeningerne klarer sig godt i den hårde konkurrence," siger Søren Møller.

Målet er 75 procent aktive 

DGI har sammen med DIF den fælles vision Bevæg dig for livet, der især har fokus på, at flere voksne kommer i gang med at motionere. 

Med Bevæg dig for livet er er målet, at 75 procent af alle danskere er aktive. Derfor er der et stykke vej, når 48 procent i analysen siger, at de ikke dyrker motion.

Men der er faktisk også godt nyt at hente i tallet:

Mange siger nemlig, at det er den livsfase, de er inde i "lige nu", som forhindrer dem i at få trænet - og dét kan der gøres noget ved.

"Vi skal prøve os frem og finde de rigtige løsninger for de her grupper. Der skal en mangfoldighed af løsninger og anledninger til, og det er netop dem, vi arbejder på - og som idrætsforeningerne er med til at skabe," siger Søren Møller.

95 procent af danskerne mener da også, at idrætsforeningerne er vigtige. Og 72 procent kan godt se sig selv dyrke idræt i en forening.