Syddjurs styrker dagplejere med DGI-certificering

Samtlige 80 dagplejere i kommunen skal over det næste år gennemgå en DGI-certificering, som kommer til at give et fagligt løft i arbejdet med børnenes bevægelse og motorik.

Dagplejerne i Syddjurs Kommune skal alle sammen DGI-certificeres. Foto: Adam Rieper (arkiv)

”Vi synes generelt, at bevægelse og motorik er et yderst vigtigt område at have ekstra fokus på. Samtidig har flere af vores dagplejere ønsket, at vi netop sætter ind her, og det lytter vi selvfølgelig til,” forklarer leder af dagplejen i Syddjurs Kommune, Susanne Baun Christensen om Syddjurs Kommunes projekt med at få alle dagplejerne DGI-certificerede.

Læs også: Det kommer til at give os dagplejere et løft

Dagplejerne i Syddjurs Kommune vil det næste år gøre sig praktiske erfaringer og modtage undervisning fordelt på fem moduler, der ruster dem til at videreføre glæden ved leg og aktiviteter med bevægelse.

”Forskningen viser, at det generelt halter med stimuleringen af de tre primære sanser hos de mindste, og det kan have indflydelse på resten af barnets liv, evne og lyst til at bruge sin krop. Så det er helt centralt i vores certificeringsforløb, at dagplejerne bliver bevidste om, hvordan de kan stimulere og motivere til endnu mere meningsfyldt bevægelse i børnenes dag,” forklarer Mikkel D. Jung, der er skole- og inklusionskonsulent i DGI Østjylland.

De tre primære sanser

I det lægefaglige forskningsprojekt ’Tidligere indsats’ blev det slået fast, at over halvdelen af en børnegruppe på gennemsnit 3,7 år enten var lidt eller meget understimuleret på de primære sanser.

Det er netop disse sanser, som DGI’s certificeringsforløb er målrettet.

De primære sanser er en samlet betegnelse for følesansen (taktile sans), labyrintsansen (vestibulærsansen) og muskelledsansen (kinæstetiske sans).

Skal give mening for alle

For at kunne motivere børnene er undervisningen tilrettelagt, så dagplejerne gør sig erfaringer på egen krop.

”Vi lægger altid vægt på, at det er glæden ved at bevæge sig, som er i centrum. Dagplejerne skal være rollemodeller for børnene og kommer i forløbet selv til at opleve glæden gennem øvelser. Det smitter af, når børnene kan se en voksen, som også synes, at legen er sjov,” siger Mikkel D. Jung og fortsætter:

”Det er ikke en nem tjans at være dagplejer: Du har måske et barn på otte måneder, der kan kravle og én på to år, der drøner rundt. Skal man favne børn på flere forskellige niveauer, så skal man være god til at sammensætte relevante aktiviteterne, så det udvikler og giver mening for alle. Lige så vigtigt er at tænke den sansemotoriske udviklingen ind i hele dagligdagen, både i rutiner og aktiviteter. Det kommer certificeringsforløbet til at kunne understøtte.”

Gevinst ikke udelukkende hos børn

Hos dagplejerne i Syddjurs forventer de, at gevinsten ikke udelukkende bliver at finde hos børnene.

”Det kommer til at give vores dygtige dagplejere en masse. Certificeringen kobler noget teori og praksis på vores arbejde, og det giver en ny tilgang og et fælles sprog. Det er også vores erfaring, at det giver den bedste implementering, når alle er afsted på samme tid,” forklarer souschef for dagplejerne i Syddjurs Kommune, Helle Brink Knudsen.

Læs også: Faxe sætter fokus på bevægelse hos de små

”Det væsentlige er at stimulere børnene, og vi vil også gerne på sigt inddrage forældrene i DGI’s tilgang. Skal man rykke børnene mest muligt, så starter arbejdet med bevægelse i dagligdagen allerede om morgenen derhjemme,” tilføjer leder Susanne Baun Christensen.

Det er ikke en nem tjans at være dagplejer: Du har måske et barn på otte måneder, der kan kravle og én på to år, der drøner rundt.

Mikkel D. Jung, DGI

Baggrundsviden hjælper

De fem moduler varetages af både DGI-konsulenter og tilknyttede DGI-undervisere, som kan være alt fra fysioterapeuter til pædagoger med en særlig idrætsfaglig baggrund.

”Flere af de ting, som vi underviser i, bekræfter det som dagplejerne gør i forvejen. Og så giver vi dem nogle redskaber og en bevidsthed om, hvorfor de gør det. Når de får baggrundsviden bliver det også nemmere at ændre en anelse på hverdagspraksis og rutiner, så bevægelse kommer endnu mere ind i dagligdagen,” siger DGI-konsulent Mikkel D. Jung.

Han slutter:

”Dagplejerne, som allerede gør et rigtig godt stykke arbejde, får endnu bedre forudsætninger ved en DGI-certificering. Hovedsagen er, at man som professionel tænker kropslig dannelse ind i alt, hvad børnene foretager sig i løbet af deres dag.”

14 kommuner er allerede i gang

14 kommuner enten har fået eller er i gang med en DGI-certificering af deres dagplejere:

Thisted Kommune
Jammerbugt Kommune
Mariager Fjord Kommune
Norddjurs Kommune
Syddjurs Kommune
Haderslev Kommune
Næstved Kommune
Faxe Kommune
Stevns Kommune
Vallensbæk Kommune
Varde Kommune
Furesø Kommune
Frederikssund Kommune
Gribskov Kommune