Tre stærke kandidater til Kulturministeriets Idrætspris

Klub Frivillig, Play the Game og Projekt Fokus – det er de tre kandidater, DGI har indstillet til Kulturministeriets Idrætspris 2015.

Lasse Petersen (i midten) er en af hovedmændene bag Klub Frivillig, der har fået mange flere til at give en hånd med - og som har bredt sig til flere klubber

Det er tre fyrtårne i idrætsverdenen, som DGI i år har indstillet til Kulturministeriets Idrætspris. Tre meget forskellige fyrtårne, vel og mærke, der på hver sin måde har skubbet til udviklingen af et dynamisk idrætsliv.

De tre kandidater er:

  • Klub Frivillig – et initiativ til at få flere frivillige i IF Skjold-Skævinge.
  • Play the Game som arbejder for at sætte doping, matchfixing og demokrati i idræt på den internationale dagsorden.
  • Projekt FOKUS, hvor børn og unge med særlige udfordringer som ADHD dyrker skydeidræt.

Klub Frivillig

I IF Skjold-Skævinge har formand Lasse Petersen og andre fundet et svar på den udfordring, som rigtig mange idrætsforeninger har – nemlig det med at finde frivillig. For Skjold-Skævinge har oprettet en klub i klubben – Klub Frivillig – og den er på tre år vokset til 200 frivillige.

Se videoen, hvor Lasse Petersen fortæller om Klub Frivillig om om hvordan din klub kan oprette Klub Frivillig

Ideen om Klub Frivillig har spredt sig som ringe i vandet, og derfor har DGI for anden gang indstillet IF Skjold-Skævinge til Kulturministeriets Idrætspris. For Lasse Petersen og Skjold-Skævinge har via foredrag og andet inspireret mange idrætsledere om, at det er muligt at gøre noget aktivt for at tiltrække flere frivillige.  

Idrætsforeninger i Tinglev IF, Løgstør HK, Uldum IF og mange andre steder har lavet deres egne Klub Frivillig. I Uldum har Klub Frivillig allerede fået 55 medlemmer - langt over målet om 20 nye frivillige.

Play the Game

I indstillingen til Kulturministeriets idrætspris skriver DGI, at det om nogen er Play the Game, der har fået sat emner som doping, matchfixing, korruption, ytringsfrihed og demokrati i international idræt på dagsordenen.

Play the Game ved Jens Sejer Andersen fører en utrættelig kamp for dokumentation og debat om disse emner, selvom vilkårene er vanskelige, og organisationen ofte mødes med tavshed eller udelukkelse.

Play the Game fremstår som den internationale drivkraft i at undersøgelse og skabe debatten på området, og selvom emner som matchfixing og korruption er slået massivt igennem i de internationale medier, så er udfordringerne i idrætten ikke blevet mindre.  Derfor er der mere end nogensinde behov for Play the Game.

Mere om Play the Game 

Projekt FOKUS

Skydning er en af de idrætter, der kan rumme børn og unge med ADHD og andre udfordringer. Skydning kan oven i købet kan styrke børnenes evne til at holde fokus og opøve deres koncentration.

Det dokumenterer projekt ”FOKUS – ro og koncentration gennem skydeidræt.” Annegrete Månsson har været leder af projektet, der er et samarbejde mellem skoler, kommuner, skytteforeninger og DGI, som har kørt i 3½ år.

Læs mere om projekt FOKUS 

DGI skriver i indstillingen til Kulturministeriets Idrætspris, at ud over sportslige succeser med FOKUS, så har det vist sig, at de deltagende børn også får styrket deres trivsel og selvværd. Ligesom de oplever, at de kan indgå i et fællesskab og blive en del af foreningslivet på lige fod med alle andre.

Projektet kører i over 20 kommuner.

14 kandidater til prisen

Der er i alt 14 kandidater til Kulturministeriets Idrætspris 2015. Kulturminister Bertel Haarder overrækker prisen den 1. december 2015 i forbindelse med den årlige idrætsreception for både medaljevindere og andre idrætsudøvere.

I 2014 gik Kulturministeriets Idrætspris på 100.000 kroner til Dansk Atletik Forbund for at have været vært for VM i halvmaraton. En nyskabende begivenhed, som aktiverede danskerne og skabte international omtale af Danmark.