Tusindvis af børn tumler med "Hej skal vi tumle?"

I uge 18 og 19 er der leg, motorik og bevægelse på programmet for de mere end 6.000 1-3-årige børn landet over, der er med i tumleugen "Hej skal vi tumle?" Børnene vil gerne lave flere aktive lege ifølge Børneulykkesfondens Børnepanel.

Børn skal være aktive tidligt i livet og opleve glæden ved at bevæge sig. Foto: Adam Rieper (arkiv)

Farver, flader og former. Alle børnenes sanser stimuleres, når den populære bevægelseskampagne ”Hej skal vi tumle?” for tredje år i træk afholdes i vuggestuer og dagplejer i Danmark.

I år tumler mere end 500 dagplejere og vuggestuer med. Bag tumleugen står Børneulykkesfonden, FOA, DGI og bObles med det fælles formål, at få de danske børn til at bevæge sig mere.

”Det er vigtigt, at vi samarbejder om at skabe de bedste rammer for, at børn er fysisk aktive tidligt i livet og oplever glæden ved at bevæge sig. Undersøgelser viser, at stadigt flere børn har motoriske udfordringer, når de starter i skole, og det vil vi gerne ændre”, siger Søren Møller, der er formand for DGI.

Børns sansemotorik: Derfor er det vigtigt

  • Stimulering af barnets tre sanser – labyrintsansen, følesansen og stillingssansen – har betydning for bl.a. barnets balance, kropsbevidsthed og kropskontrol.
  • Fokuseret sansemotorisk stimulans fremmer barnets forudsætninger og motivation for læring resten af livet.
  • Tidlig stimulering af sansemotorikken har betydning for, hvordan barnet fortolker, bearbejder og engagerer sig med omgivelserne – hele livet igennem.
  • Veludviklet sansemotorik er styrende for barnets følelser og styrker selvværd og trivsel.
  • Sansemotorikken har betydning for evnen til at indgå i sociale samspil og påvirker fx barnets legelyst.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Børnene: Vi vil gerne lege flere vilde lege

Tumleugen er bygget op omkring leg som en naturlig del af at bevæge sig. Og spørger man børnene selv, er de vilde med at lege.

Det viser foreløbige resultater fra Børneulykkesfondens Børnepanel, hvor 299 5-6-årige børnehavebørn har besvaret et individuelt, elektronisk spørgeskema i lyd og billeder om børns leg. 98 % af børnene svarer, at de godt kan lide at lege – særligt fordi, de bliver glade og griner (41 %), og fordi de må ”løbe og hoppe” (34 %).

Spørger man børnene, om der er nogle lege, hvor de voksne bliver sure eller skælder ud, svarer mere end hver tredje, at det er, når de leger vilde lege og fx løber eller hopper indenfor. Samtidig viser Børnepanelets resultater, at 2 ud af 5 børn svarer, at de gerne vil lege flere vilde lege i børnehaven.

”Med Børnepanelet får vi muligheden for at spørge børnene direkte, og det giver et unikt indblik i deres interesser, ønsker og behov. Vi kan se, at svarene peger i retning af, at mange børn gerne vil lave flere fysiske lege i børnehaven. Det skal vi lytte til og skabe de rammer til dem, som de behøver,” udtaler generalsekretær i Børneulykkesfonden, Henriette Madsen.

Konkrete redskaber til dagplejere og pædagoger

Der er behov for mere bevægelse i børnenes hverdag i dagplejen eller institutionen. Det viser en undersøgelse foretaget blandt 175 dagplejere og pædagogisk personale, som sidste år deltog i ”Hej skal vi tumle?”. 2 ud af 3 mener, at der skal være mere fokus på bevægelse blandt børnene på deres arbejdsplads. 

Målet med ”Hej skal vi tumle?” er at give dagplejere og pædagogisk personale redskaber og idéer til at igangsætte masser af bevægelsesaktiviteter, der stimulerer og udvikler børnenes motorik.

Tumleugen afholdes enten i uge 18 og 19 og består af en fysisk pakke, som bl.a. indeholder en række tumleprodukter udviklet af bObles med tilhørende lege udviklet af en børnefysioterapeut Louise Hærvig tilknyttet designvirksomheden bObles:

”Det er så dejligt at se ud fra Børnepanelet, at børnene er vilde med at bruge kroppen. For det er lige det, ”Hej skal vi tumle?” skal – give den skønne bevægelsesglæde masser af gødning,” siger Louise Hærvig.

Som noget nyt er ”Hej skal vi tumle?” i år udvidet med et kreativt musik-univers af Pixitrolden og Guitar-Krelle, der sørger for tumlevenlige rytmer til de små.

Fakta om "Hej skal vi tumle?"

  • ”Hej skal vi tumle?” arrangeres af Børneulykkesfonden, FOA, DGI og bObles.
  • Siden 2016 har mere end 40.000 børn været med i ”Hej skal vi tumle?”.
  • ”Hej skal vi tumle?” er en fælles samlingsuge for dagplejere og vuggestuer landet over med fokus på leg, fysisk aktivitet og sansemotorik. Tumleugen afholdes i forbindelse med Dagplejens Dag, og dagplejere og vuggestuer kan vælge, om de vil afholde tumleugen i uge 18 eller 19.
  • ”Hej skal vi tumle?” udspringer af kampagnen ”Hej skal vi lege?”, der henvender sig til børnehavebørn, og som affødte en efterspørgsel blandt dagplejere og vuggestuer på en lignende kampagne til de yngre børn.
  • Alt materiale kan downloades gratis på www.hejskalvitumle.dk