Kropslig dannelse skal være kroppens alfabet

En workshop på DGI’s årsmøde 2017 sætter kropslig dannelse under lup. Det er vigtigt at bygge kroppen op i mange forskellige fysiske færdigheder.

Deltagerne på workshoppen blev bedt om at lave kropslige øvelser for at fremme den kropslige dannelse. Foto: Oline Erfurth Eskebjerg

”Kropslig dannelse er mere end bare grundmotoriske færdigheder. Vi skal ikke kun være dygtige til at bevæge os, vi skal også kunne tale om vores bevægelser.”

Sådan lyder det på en workshop om idræt og kropslig dannelse på DGI’s årsmøde 2017. Niels Grinderslev, afdelingsleder i DGI Lab, står for workshoppen. Formålet er at sætte fokus på, hvad kropslig dannelse er, og hvad vi skal med kropslig dannelse.

Niels Grinderslev har et ønske om, at vi definerer et ”kroppens alfabet” – altså et sæt kropslige færdigheder, der skal være mål under børns opvækst og uddannelse.

Kropslig dannelse er legoklodser

Under sit oplæg på workshoppen, fortæller Niels Grinderslev om, at kropslig dannelse kan ses som legoklodser for kroppen.

”Som små skal vi bygges op af duplo-klodser. Det er de overordnede færdigheder, de store klodser, der ikke kommer i særligt mange størrelser og former. Jo ældre vi bliver, jo mere avancerede legosæt skal vi have fat i,” siger Niels Grinderslev.

Der er mange stillesiddende fristelser i dag, som for eksempel Facebook og YouTube. DGI skal give folk en ligeså stor lyst til at gå ud og bevæge sig

Niels Grinderslev, afdelingsleder i DGI Lab

Kropslig dannelse er motivation, selvtillid, kompetence, viden og forståelse for at værdsætte bevægelse.

”Det er, at du kan bevæge dig med selvtillid på mange måder, men også at du har lysten til at tilvælge bevægelse,” siger Niels Grinderslev.

DGI spiller en rolle i kropslig dannelse

Kropslig dannelse foregår i feltet mellem skole, forening, fritid og fri leg. Niels Grinderslev mener, at der skal gives mere plads til fri leg, da det ellers vil ende som et tvungent fag på skoleskemaet.

”Der er mange stillesiddende fristelser i dag, som for eksempel Facebook og YouTube. DGI skal give folk en ligeså stor lyst til at gå ud og bevæge sig,” siger han.

Workshoppens oplægsholder afslutter med at understrege vigtigheden af, at kropslig dannelse indgår som en vigtig del af DGI’s folkeoplysende arbejde.

”Kropslig dannelse giver et livslangt perspektiv på bevægelse. Det handler om at have lyst og mod til at bevæge sig. Men det skal være en selvfølgelighed, ligesom at læse og regne,” siger Niels Grinderslev.