Der skal fokus på glæden og det sjove i børns idræt

Tiden er inde til at gøre op med den kultur og struktur, der mange steder er i børneidræt. Drop fokus på resultater og lad børnene have det sjovt til idræt.

”Børn vil have det sjovt til idræt. Det bliver vi simpelthen nødt til at tage alvorligt. Tiden er inde til at droppe lange turneringer og fokus på resultater i en alt for tidlig alder.”

Sådan sagde Charlotte Bach Thomassen, da hun lørdag aflagde sin første mundtlige beretning som formand for DGI, der tæller 6.400 idrætsforeninger med 1,6 millioner medlemmer.

Mere om DGI's årsmøde 2019

I dag er det alt for tit de voksnes ambitioner og strukturer, der bestemmer kulturen, når børn dyrker idræt. Børneidrætten råber på glæde, men voksne sætter struktur. Idrætsforeningerne bør derfor i langt højere grad tage udgangspunkt i børnenes glæde ved idræt. På den måde får børnene mere lyst til at komme igen og fastholde interessen for idræt og fællesskabet.

Oplevelsen er det vigtigste – ikke resultatet

”Børn vil have det sjovt og er optagede af at mestre og blive bedre til idrætten. Kampen, dysten, opvisningen er en del af idrættens DNA, og det tiltrækker alle aldre, men det er med oplevelsen i centrum, ikke resultatet,” sagde Charlotte Bach Thomassen.

Derfor appellerede hun til at gøre op med resultatmålinger og lange turneringer i alt for tidlig alder. Det betyder nemlig, at forældre og trænere retter deres fokus på førsteholdet og resultatet af den næste kamp i stedet for at sætte glæden i spil. Men hele holdets oplevelse er langt vigtigere end resultatet af kampen.

”Vi har en holdning til børneidræt i DGI, en holdning vi ikke nødvendigvis deler med forbund og forældre, der ubevidste bliver opslugt af sportens voksenlogikker. Kun når vi står ved vores holdning, kan vi sikre, og at foreningsliv er for alle børn. Og jeg er sikker på, at det i højere grad vil fastholde vores børn og unge i idræts- og foreningslivet,” sagde Charlotte Bach Thomassen. 

Idrætsforeninger skal være et frirum

I sin beretning slog Charlotte Bach Thomassen også fast, at der er en stor udfordring med, at unge falder fra i idrætsforeningerne. Det er problematisk i en tid, hvor flere unge – især piger – mistrives. Idrætten og foreningsfællesskabet skal være et frirum.

”Alle forældre med teenagebørn burde modtage ”oplysning til borgerne fra samfundet” om, at de har en afgørende rolle for, at deres unge fortsætter i deres foreningsaktivitet. Fordi vi ved fra forskningen, at forebyggelse af mistrivsel og ensomhed sker i fællesskaber. I idrætsforeningerne skal vi give vi de unge en meningsfuld pause i hverdagen, uden fokus på perfekthed og præstation, men i stedet med vægt på fællesskab, udfordring og sjove aktiviteter,” sagde Charlotte Bach Thomassen.

DGI’s årsmøde blev holdt i DGI-byen i København den 2. november. I 2020 finder årsmødet sted i Svendborg som optakt til DGI Landsstævne den 1.-4. juli 2021.