Foreninger og fællesskab er en del af fundamentet under dansk kultur
Tre ud af fire danskere ser idrætsforeninger som nøglen til større forståelse for hinanden på tværs af samfundslag og kulturer, skriver Susanne Mørch Koch og Søren Brixen i dette indlæg.
Søren Brixen, administrerende direktør i DGI, har skrevet dette indlæg sammen med Susanne Mørch Koch, administrerende direktør i Danske Spil.
Om få uger mødes 25.000 vidt forskellige mennesker i Aalborg. De har ikke samme alder, og de kommer heller ikke fra samme sted i Danmark. Udefra kan det se ud som om disse 25.000 mennesker ikke har noget til fælles, men det har de i den grad.
Idrætsaktivt møde
Den åbenlyse forbindelse mellem dem er, at de alle er taget med til DGI Landsstævne i Aalborg. De har valgt at bruge fire dage på at være aktive sammen med andre, opleve fællesskabet og måske også udfordre sig selv med nye idrætsaktiviteter. Og der er mere, der binder dem sammen. Mange af dem er en del af det store net, som idrætsforeninger spænder ud over hele Danmark. Det net, der er en stærk del af vores kultur, vores værdier og vores demokrati.
Op til det kommende Landsstævne har Danske Spil og DGI spurgt danskerne om deres forhold til foreninger. Vi spurgte, fordi vi var nysgerrige, men måske også fordi vi var en lille smule nervøse. For er det kun os, der føler at foreningslivet er en af grundstenene i vores kultur og fælles samfund?
Sådan er det heldigvis ikke. Undersøgelsen viser, at et overvældende flertal på 82 procent af danskerne mener, at idrætsforeninger er en vigtig del af den danske kultur. Ligesom 75 procent ser idrætsforeninger som nøglen til større forståelse for hinanden på tværs af samfundslag og kulturer.
Danmark er et foreningsland
Man siger, at Danmark er et foreningsland, og med 1,5 millioner medlemmer i DGI´s 6300 foreninger, er det nok en meget nøjagtig beskrivelse. Det er vigtigt, at idrætsforeningerne følger med danskernes motionsvaner og er klar til at sætte gang i nye idrætter og aktiviteter – attraktive idrætsforeninger er vejen til flere aktive danskere, flere medlemmer i foreningerne – og flere frivillige, der tager del i fællesskabet. Og både idrætsforeninger og udøvere kan hente inspiration til Landsstævnet, der byder på mere end 25 idrætter og 400 aktiviteter.
Det usynlige net
Hvad er det så, idrætsforeninger kan, som er værdifuldt for vores samfund? De skaber det usynlige net, som gør, at 25.000 vidt forskellige mennesker kan føle sig som én stor enhed til landsstævnet. Men de skaber også en fællesskabsfølelse, der rækker udover det.
I en idrætsforening lærer du, at du ikke vinder hver gang, at alle skal hjælpe til for at holdet eller foreningen har det godt, og at der skal være plads til forskellighed. Det er en vigtig ballast at have med. Ikke bare til et stævne eller til træningen, men i hverdagen. Du kan komme som ung eller gammel, nybegynder eller nydansker.
Du kan få glæde af de aktiviteter, det fællesskab og det netværk, der er i en idrætsforening. Du kan gøre en forskel, både for dig selv og for andre. Det er værdier, der er til at tage og føle på.
Danskerne holder hånden under foreningslivet
At være et foreningsland kommer ikke gratis. Hver eneste dag giver danskere deres tid, kræfter og kontingentkroner til deres lokale forening, så de selv og andre kan få glæde af fællesskabet og aktiviteterne. Og ligesom danskerne gør Danmark til et foreningsland, er danskerne også med til holde hånden under foreningslivet.
Det blev et faktum i 1948, hvor den første Tipslov blev vedtaget, og det blev besluttet, at Dansk Tipstjenestes overskud skulle gå til idræts- og foreningslivet i Danmark. Så selvom man måske ikke tænker over det, er vi et fællesskab, når det kommer til finansieringen af vores foreninger. For her bærer alle de mange hundrede-tusinder danskere, der hver uge spiller Lotto, og de millioner af danskere, der hvert år til jul køber deres Skrabejulekalender, foreningslivet på deres skuldre. Det er blandt andet overskuddet fra salget af disse produkter, der er med til at finansiere vores idræts- og foreningsliv i Danmark.
Det betyder faktisk, at fællesskabet holder hånden under fællesskabet. Det er vi stolte af, for foreninger og fællesskab giver samfundet værdi.