Til alle trænere: I er med til at skabe menneskelige vindere

Trænere er med til at skabe menneskelige vindere, og det holder hele livet, skriver DGI's hovedbestyrelsesmedlem Hanne Lene Haugaard.

Hanne Lene Haugaard er medlem af DGI's hovedbestyrelse. Hun er også formand for Vilstrup Ungdoms- og Idrætsforening.

Hanne Lene Haugaard har skrevet lederen i DGI's magasin Udspil #3 2019.

De tabte den ene fodboldkamp efter den anden, ofte med kæmpestor målforskel, men ikke en eneste gang med tårer i øjnene. Tværtimod, de var det hold, der ubetinget var de bedste til at juble, lave sejrsdanse og bølger.

Læs også: 8 grunde: Derfor skal du være frivillig træner

Sådan husker jeg vores ældste søns fodboldkarriere, som stod på et par år.

Det gør mig varm og glad, at der fandtes en træner, hvis største ambition var at få børnene til at elske fodbold, spillet, træningen og fællesskabet.

Der var plads til dem alle, de roste hinanden til skyerne, og de mødte talstærkt op til både træning og kamp.

Idrætslige ambitioner kan overskygge det vigtigste

Både i barndommen, og som voksen, er det altafgørende for vores lyst til at være idrætsaktive i en forening eller på et hold, at vi føler os velkomne, og at vi kan mærke at vi hører til og kan bidrage med noget.

I idrætterne er vi ofte optaget af at flytte stjernerne ud på trænerbænkene, men det behøver jo langt fra at være en succes. Fordi man selv er et talent, er det slet ikke givet at man har det, der gør en til en respekteret og elsket instruktør.

En ting er i hvert fald helt sikker; Vi skal sikre os, at de er helt færdige med selv at stå forrest, inden vi giver dem en træner- eller instruktørrolle. Ellers kan deres egne idrætslige ambitioner overskygge for det der er det vigtigste– nemlig instruktøropgaven.

Læs også: Den gode træners værktøjskasse

En enkelt guldmedalje mister hurtigt glansen

Når vi i DGI hvert år udnævner ”årets træner” er alle indstillinger fantastiske beskrivelser af mennesker med empati, indlevelse og engagement. Mennesker som vægter tid til sociale aktiviteter, og som sætter sig selv i spil til fordel for holdet.

Der har til gengæld endnu aldrig været en indstilling på en træner, der skabte storslåede resultater, men hvor vejen dertil var brolagt med nedladende kommentarer om for eksempel vægt, indstilling eller færdigheder.

Så til alle jer stærke, seje og dygtige instruktører i idrætsforeningerne, der hver dag gør en kæmpe forskel for børn, unge og voksne, er det kun at sige et kæmpe stort tak for at være med til at gøre en forskel i menneskers liv.

Hold fanen højt, for I er med til at skabe menneskelige vindere, og det holder hele livet. En enkelt guldmedalje mister hurtigt glansen!