25 års tradition: Elever til jubilæum for skole DM i skydning

Lørdag den 30. november er det 25. gang, at de mest træfsikre elever fra landets 5. klasser kæmper om titlen som Danmarks bedste skoleskytter.

Elever i 5. klasse træner i den lokale stykkeforening op til Skole DM i skydning. I år har turneringen 25 års jubilæum. Foto: Gregers Kirdorf (arkiv)

Hold vejret, bevar fokus, pust langsomt ud.

Ro, koncentration og fællesskab er nøgleordene i en idræt som skydning. En idræt, som hvert år har godt fat i landets 5. klasser.

Over 200.000 elever har de sidste 25 år været på besøg i en skytteforening, hvor de har trænet frem mod det store højdepunkt, Skole DM i skydning.

DGI Skydning og Dansk Skoleidræt står bag turneringen, der ikke alene giver indblik i en anderledes sportsgren – den styrker også elevernes fællesskab og koncentration.

Mere om Skole DM i skydning

Eleverne har øvet åndedræt, koncentration og fokus, og de bedste klassehold for piger og drenge har kvalificeret sig til finalen, som skydes lørdag den 30. november i Vingsted.

Her er det ikke kun æren, der er på spil. Der skydes også med skarpt efter de flotte pengepræmier, som havner i klassekasserne hos de fem bedste hold.

Styrker fællesskab og koncentration

Med næsten 8000 tilmeldte elever hvert år er der fortsat stor opbakning til Skole DM i skydning, der i år kan fejre 25 års jubilæum.

"Turneringen har givet mange elever en positiv oplevelse med en utraditionel aktivitet. Og i en tid, hvor mange børn spiller skydespil på computeren er Skole DM med til at introducere eleverne til skydning i en kontekst, hvor der er stor vægt på sikkerhed og på at skabe den fornødne respekt hos de unge for skydning og våben," siger Lars Høgh, formand for DGI Skydning.

Erfaringerne viser også, at skydning skaber et inkluderende fællesskab på skolen.

Det får de elever på banen, der måske ikke ellers har haft succesoplevelser med de mere traditionelle former for holdsport. I skydning er det nemlig helt andre færdigheder, der er i spil.

Læs også: Derfor topper Samsø vinderlisten til DM i skoleskydning

Og skydning er en sportsgren, hvor alle kan være med - uanset om man er høj, lav, tyk eller tynd. Det kræver ikke en bestemt fysik, og der er både plads til de konkurrencemindede og dem, der bare gerne vil udfordre sig selv.

Møder foreningen i lokalområdet

Generalsekretær i Dansk Skoleidræt, Bjørn Friis Neerfeldt, fremhæver, at Skole DM giver eleverne chancen for at møde en forening i lokalområdet, hvor frivillige står klar med en plan for, hvad eleverne skal lære.

"Eleverne får mulighed for at arbejde målrettet med koncentration. De kan øve sig i tålmodighed og i at abstrahere fra forstyrrende indtryk omkring sig, ligesom de også lærer at udvise ansvarlighed. Alt sammen egenskaber, som eleverne i høj grad kan drage nytte af i mange andre sammenhænge i skolen," siger Bjørn Friis Neerfeldt.