Ministerbesøg: Unge frivillige har kæmpe værdi
13-15-årige gør en stor forskel som hjælpetrænere i idrætsforeningerne, fastslog beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen, da hun sammen med DGI besøgte Valby IF gymnastik.
Der var både vejrmøller, springmadrasser og masser af glade gymnastikbørn, da beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen sammen med DGI’s formand Charlotte Bach Thomassen besøgte Valby IF Gymnastik den 6. maj.
Og det var især de unge hjælpetrænere, der havde ministerens opmærksomhed, for ministeren var nysgerrig på, hvad det giver unge at være frivillige, og hvad der skal til, for at flere unge bliver frivillige.
Unge mellem 13 og 15 år må gerne være frivillige i en idrætsforening, men DGI har påpeget, at som arbejdsmiljøreglerne er i dag, så kan der opstå usikkerhed om, hvad de 13-15-årige må lave. Derfor har DGI i en årrække arbejdet politisk på at skabe klarhed om unge frivillige.
”Vores ønske er, at reglerne præciseres, så der ikke er uklarheder. Det vil være en vigtig anerkendelse af unges frivillige engagement, og det vil være en stor hjælp for foreningerne, for unge frivillige har kæmpe værdi,” sagde DGI’s formand Charlotte Bach Thomassen under ministerens besøg.
Unge hjælpetrænere giver begejstringen videre
Ane Halsboe-Jørgensen slog fast, at hun med besøget ikke blot tog et kæmpestort smil med hjem over glæden ved gymnastikken, men også et godt indblik i, hvordan det er at være ung frivillig, og hvad det giver af fællesskab ved siden af skolen.
”Det er meget tydeligt, hvad det har værdi at have 13-15-årige som hjælpetrænere på et hold, så det skal vi se på og have gjort mere enkelt og mere simpelt,” sagde Ane Halsboe-Jørgensen.
15-årige Otto: Jeg gør noget for andre
To 15-årige hjælpetrænere, Astrid Krogh Glöde og Otto Emil Spoorendonk, fortalte ministeren om, hvordan det at være frivillig blandt andet har lært dem at tage ansvar, tale med både børn og forældre og håndtere mange forskellige situationer.
”Det allervigtigste, jeg har fået ud af at være frivillig er, at jeg gør noget for andre uden at blive betalt for det. Det føles ægte. Det er fedt at se, hvor glade børnene bliver og hvor trygge de er ved os,” sagde Otto.
Han var glad for, at han blev hjælpetræner som 13-årig og sluset ind i foreningens fællesskab. Han og Astrid er blevet bedstevenner nu, hvor de er hjælpetrænere på samme hold.
”Det har virkelig skabt et fællesskab at gøre noget sammen,” fortalte Astrid.
Mesterlære giver lyst til mere
Valby IF Gymnastik har arbejdet målrettet med at engagere 13-15-årige som frivillige i en slags mesterlære-ordning, bl.a. for at give dem lyst til at have egne hold, når de f.eks. har været på efterskole.
Og formand Michael Glöde slog under ministerbesøget fast, at det gør en kæmpe forskel at engagere de unge som frivillige fra de er 13, fordi de så kan komme under vingerne på nogle erfarne trænere. Samtidig giver det foreningen gode muligheder for at lære de unge op, så de senere får lyst til at have deres egne hold, f.eks. når de kommer hjem fra efterskole.
Samtidig kalder gymnastikforeningen de unge hjælpetrænere for "dannelses-ambassadører," fordi det at være frivillig er med til at styrke og danne de unge, der vokser med opgaverne.
Fakta om frivilligt arbejde for 13-15 årige:
- Unge mellem 13 og 15 år må gerne være frivillige i en idrætsforening, men arbejdsmiljøreglerne skaber usikkerhed om, hvad de unge frivillige må lave. DGI har i en årrække arbejdet politisk at skabe klarhed om unge frivillige
- Voksne trænere og instruktører i foreningerne udfører arbejde i arbejdsmiljølovens forstand. Der er særlige regler for unge under 18 år, og alt efter alder er det specificeres, hvad de må og ikke må. Unge frivillige mellem 13 og 15 år ”falder ned mellem to stole.” De er omfattet af reglerne, men uden at det er præciseret, hvad de må lave. Det ønsker DGI bliver ændret, så det er endnu mere tydeligt, at 13-15 årige kan være frivillige
- DGI kender til en række foreninger, der undlader at have 13-15 årige frivillige på grund af usikkerheden