DGI: Tag del i demokratiet – husk at stemme

DGI opfordrer alle – og især unge – til at stemme ved valgene til Folketinget og til Europa-Parlamentet. For der går en linje fra det lille demokrati i idrætsforeningerne til det store demokrati.

Det er vigtigt at stemme og tage del i demokratiet. Både i idrætsforeningen og når der er valg til Europa-Parlamentet og Folketinget.

Sådan lyder budskabet fra DGI i en ny video, der ruller på sociale medier, først op til til Europa-Parlamentsvalget, og fra den 27. maj op til Folketingsvalget.

Med videoen har DGI et særligt ønske om at nå de unge, så flere unge stemmer.

”Vi ved i idrætsforeningerne, at unge har rigtig meget på hjerte og rigtig gerne vil tage et ansvar. Vi ved også, at unge ikke stemmer så ofte som andre aldersgrupper, når vi har valg. Det skal vi selvfølgelig gøre noget ved, og vi vil opfordre de unge til at tage lige så meget ansvar for det store demokrati, som de gør for det lokale og det lille demokrati i deres hverdag,” siger DGI’s formand Charlotte Bach Thomasen.  

Læs også: DGI til alle politikere: Husk idrætsforeningerne er noget ganske særligt

Når krydset skal sættes på valgdagen, så foregår det ofte i idrætshallen, gymnastiksalen eller multihuset - det hvor idrætsforeningen også hører til. 

Unge har lavere valgdeltagelse end andre aldersgrupper

Ved Folketingsvalget den 5. juni er der 257.024 personer, der for første gang skal stemme.

Men unge har generelt en lav valgdeltagelse sammenlignet med andre aldersgrupper.

Ved Folketingsvalget i 2015 var valgdeltagelsen høj blandt de 18-årige, hvor 83,7 procent stemte.

Men i aldersgruppen 19-21 år var det blot 77,1 procent, der stemte. Og blandt de 22-29 årige var det 79,1 procent. Gennemsnittet for hele befolkningen var 85,8 procent.

Især unge mænd droppede at stemme, viste en undersøgelse fra Københavns Universitet.

Og ved Europa-Parlamentsvalget er der væsentlig færre unge, der stemmer, end ved andre valg. Især unge mænd og nydanskere halter bagefter.

Da der sidst var valg til Europa-Parlamentet i 2014, var der blot 39,4 procent af de 19-21 årige, mens gennemsnittet for hele den danske befolkning var på 56,3 procent. 

Vigtigt at de unge stemmer

Til kommunal- og regionsrådsvalgene er de unges valgdeltagelse dog steget markant. I 2017 stemte de 18-årige faktisk mere end nogensinde før, viser undersøgelsen fra Københavns Universitet.

”Det er vigtigt, at de unge stemmer. De unge er skarpe og har holdninger, så de skal gøre deres stemme gældende. Vi håber at kunne give dem et skub, så de kommer ind i en god rytme og tager del i demokratiet,” siger Charlotte Bach Thomassen.