Glæde og bekymring over ny naturaftale i idrætten

Danskerne er vilde med at opleve og bruge naturen, der er det foretrukne sted at dyrke motion.

Der er ingen modsætning mellem at beskytte og benytte naturen. Derfor skal de mange brugergrupper inddrages, inden der bliver truffet beslutninger om, hvordan nye naturnationalparkerne skal udformes. Foto: Lars Horn (arkiv)

DGI og DIF hilser ny stor politisk aftale om biodiversitet og mangfoldig natur velkommen.

Det er Regeringen, SF, Enhedslisten, Alternativet og De Radikale, der 4. december har indgået en aftale, der skal forbedre biodiversiteten og mangfoldigheden i den danske natur de kommende fire år.

Men det må ikke ske med indhegninger og adgangsbegrænsninger, så det bliver på bekostning af friluftslivet og sundheden, lyder det fra idrættens organisationer, DGI og Danmarks Idrætsforbund (DIF).

Lyt til "Vildspor" fra Radio4, hvor Thomas Larsen Schmidt fra DGI diskuterer indhegning og sundhed  

Aftalen kommer i forlængelse af, at danskerne er vrimlet ud i naturen under corona, hvor der er blevet motioneret og plukket svampe som aldrig før.

Derfor glæder DGI og DIF sig over det politiske fokus på at styrke naturoplevelser. Men man understreger, at det ikke må blive på bekostning af adgangen.

"Vi er glade for, at politikerne ønsker at understøtte den store folkelige interesse i naturen. Men det er vigtigt, at parkerne ikke bliver et museum men et sted, hvor man kan dyrke sit friluftsliv i harmoni med naturen. Naturen er de voksne danskeres foretrukne sted at dyrke motion, og det er særligt effektivt i at tiltrække nye målgrupper. Under corona har vi set, at en stor del af de danskere, der ikke var aktive før coronanedlukningen, blev aktive i naturen. Derfor kan det få store negative konsekvenser, hvis vi begynder at hegne områder ind," siger Morten Mølholm Hansen, der er direktør i DIF.

At beskytte og benytte naturen er ingen modsætning

En ny undersøgelse fra Bevæg dig for livet-samarbejdet mellem DGI, DIF, Nordea-fonden og TrygFonden viser, at 84 procent af de idrætsaktive i 2020 var aktive i naturen.

Derfor opfordrer de to organisationer til, at man inddrager de mange brugere i udformningen af de nye naturparker.

"Der er ingen modsætning mellem at beskytte og benytte naturen. Det er tværtimod en stor styrke, at vi som land i dag har så mangfoldigt et friluftsliv. Vi ved, at et aktivt liv i naturen styrker både den fysiske og mentale sundhed. Derfor er det afgørende, at vi inddrager de mange brugergrupper, inden der bliver truffet beslutninger om, hvordan parkerne skal udformes. Her har vi tidligere set i blandt andet Syddjurs, at der er lavet indhegninger, som er gået ud over friluftslivet," siger Charlotte Bach Thomassen, der er formand i DGI.

Fakta om motion i naturen:

  • Undersøgelsen består bl.a. af et spørgeskema, der er sendt ud til 137.994 voksne. 34.416 har svaret.
  • 84 procent af de aktive i 2020 har været aktive i naturen mod 71 procent i 2019
  • Andelen af aktive med gåture er steget fra 42 procent i 2019 til 54 procent i 2020
  • Læs mere om danskernes motionsvaner i naturen i undersøgelsen 'Bevæg dig for livets kommunale idræts- og motionsvaneundersøgelse i 2020'.