Sådan motiverer du børn og unge udøvere

Lad dig inspirere af nogle af landets engagerede trænere og instruktører, når de guider dig til at få dine udøvere til at yde deres bedste

Lad udøverne kæmpe med og mod hinanden. Børn kan sagtens klare, at de ikke vinder hver gang, råder en af DGI's trænere. Foto: Peter Baastrup

Står du over for en ny sæson som træner? Eller er du nyudklækket instruktør?

Vi har fisket i arkivet og samlet tips til dig fra blandt andet tennis og håndbold. Men derfor kan du som svømmeinstruktør, badmintontræner eller basketcoach godt læse videre. Den gode instruktør sidder hverken i ketsjeren eller bolden, men i din evne til at lytte til udøverne og lære fra dig.

Anna Riisgaard, træner i Silkeborg Tennisklub:

”Jeg har indført et pointsystem, hvor børnene nogle gange bliver belønnet for gode præstationer. Men det er ikke kun en flot serv, der indbringer point. Pointsystemet skal være en motivationsfaktor, ikke et dunk i hovedet til dem, der ikke er så øvede. Derfor kan man få point i både fangeleg, hockey, tenniskampe og stafet. Så i slutningen af træningen tæller vi sammen, og på den måde er det en motivationsfaktor gennem hele træningen og spillerne forsøger at få flere point end de gjorde sidste gang, for de konkurrerer med dig selv.”

Du kan have forberedt et nok så spændende program, men hvis de keder sig, går både du og børnene glip af en god oplevelse

Anders Lestang Mariegaard & Kristopher Nygaard Bermann

Anders Lestang Mariegaard og Kristopher Nygaard Bermann, trænere på GVL Løkkens fodboldskole:

”Lyt til, hvad børnene har lyst til. Du kan have forberedt et nok så spændende program, men hvis de keder sig, bliver det altså for svært at træne dem - og både du og børnene går glip af en god oplevelse. Lav konkurrencer. Det motiverer børnene, at kunne kæmpe med og mod hinanden, og de kan sagtens tåle ikke at vinde hver gang. Samtidig skaber det virkelig god stemning, når de hepper på hinanden.”

Kristian Franker Holm, gymnastiktræner i Starup UIF ved Haderslev:

”På grund af niveauforskelle kan der nemt opstå et negativt hierarki til skade for sammenholdet. Derfor lavede vi et tiltag, hvor alle gymnaster krydser af, når de har lært et nyt spring. Dermed får alle lov at opleve fremskridt og får følelsen af at rykke sig som gymnast. Det styrker også sammenholdet."

Ros er den bedste motivation og det er sjovere at være sammen med positive mennesker

John Jæger

John Jæger, træner og bestyrelsesmedlem i Kerteminde Håndbold Klub:

”Vær ikke karrig med at rose udøverne. Når jeg sætter mine ben i hallen, så glemmer jeg, hvad der er sket på jobbet og eventuelle uoverensstemmelser. Ros er den bedste motivation og det er sjovere at være sammen med positive mennesker.”

Nicolaj Berendt, træner i Jægersborg Boldklub i Gentofte:

Når der starter nye spillere, så giver det støj i nogle uger. Børnene skal se hinanden an og de nye spillere skal finde ud af, at de ikke er i skole eller SFO, men i et nyt miljø. Hold fast i den normale træning, så de nye vænner sig til at være på holdet og finder ud af, at det handler om at spille bold – ikke om at vise sig frem.”

Ann Sofie Bækgaard, instruktør i fitness og bodyflow:

”Man skal ikke fokusere så meget på slutproduktet, når man underviser. I stedet skal man fokusere på nuet og vejen derhen. Og så tænker jeg meget på at lægge mærke til den enkelte på mine hold, så de føler at de bliver set og får blod på tanden til at udvikle sig, på den måde skulle de gerne få en god oplevelse og få lyst til at komme igen.”