Seniorerne vil have mere sved på panden

Over halvdelen af de danske seniorer gerne vil dyrke mere idræt. Bevæg dig for livet samarbejder lige nu med fem danske kommuner om at få seniorerne til at myldre ud i idrætshallerne og på grønsværen.

Det er især de seniorer, der ikke rører sig så meget, der gerne vil i gang. Foto: Søren Malmose (arkiv)

Under halvdelen (42 %) af de danske seniorer over 55 år dyrker motion mere end én gang om ugen. Men der er stort potentiale for at få flere seniorer i gang med regelmæssig motion. En ny undersøgelse lavet via Epinion for Bevæg dig for livet viser, at 51 % af seniorerne gerne vil være mere fysisk aktive. Og det er især dem, der i forvejen ikke rører sig så meget, som gerne vil i gang.

DIF, DGI og Dansk Arbejder Idrætsforbund startede igennem den fælles vision Bevæg dig for livet – Senior sidste år et samarbejde med fem kommuner om at give flere seniorer sved på panden, og der er allerede en lang række aktiviteter i gang, for at finde den rette formel til at give senioridrætten et løft.

”Det er dejligt, at motivationen allerede er der hos seniorerne – den er nemlig afgørende for at komme godt i gang med motion. Vores mål er, at give dem det sidste lille skub ud af sofaen, til glæde for dem selv og til glæde for samfundet. I vores fem kommuner begynder vi allerede at kunne se resultater af arbejdet,” siger Annette Vilhelmsen, styregruppemedlem i Bevæg dig for Livet – Senior og medlem af DGI’s hovedbestyrelse.

Kan ikke undgå at blive revet med

Et af stederne er i Aabenraa Kommune, hvor et nyt floorballhold samler dem, som er på vej ud af arbejdsmarkedet. Her kan alle være med uanset teknisk niveau og kondition, og folk er blevet opfordret til at prikke deres nabo eller kollega på skulderen.

”Det eneste sport jeg dyrkede inden floorballholdet var Ritter Sport. Men floorball er sjovt – du kan ikke undgå at blive revet med, når du først er i gang. Og nu har jeg fået min nabo med, og han har også taget en ven med”, siger Michael Hansen på 61 år fra Hjordkær, som er en del af holdet.

Målet er, at der ved evalueringen af Bevæg dig for livet – Senior i de fem kommuner i 2020 er skabt en model for arbejdet med senioridræt, som kan rulles ud i hele landet.

Fakta

Fakta: Senioridræt

Mere end 450.000 seniormedlemmer over 60 år dyrker idræt i foreningslivet. Men med et stigende antal ældre de kommende år er der et stort potentiale både for den enkelte og for samfundet, hvis indsatsen for regelmæssig motion styrkes. Tal fra Det Økonomiske Råd viser, at samfundet kan spare 12,5 milliarder i 2050 på en sund aldring.

Fakta: Bevæg dig for livet:
Partnerskabet mellem DIF og DGI er det største i dansk idræt nogensinde. Det er støttet af Nordea-fonden og TrygFonden. Visionen er, at Danmark skal være den mest idrætsaktive nation i verden. I 2025 skal 50 procent af danskerne være aktive i en idrætsforening, og 75 procent skal være fysisk aktive.

Fakta: Landsdækkende seniorundersøgelse

1.008 besvarelser i aldersgruppen 55+ år via Epinions Danmarkspanel.