Tre stærke kandidater til Kulturministerens Idrætspris

Hovedstadens Svømmeklub, Furesø Løbeklub med vokseværk og tennis-poeten Torben Ulrich er af DGI indstillet til Kulturministerens Idrætspris på 100.000 kroner.

Furesø Løbeklub - her med formand Tine Ringgaard i forgrunden - er gået fra 100 medlemmer til 400 på bare to år. Nu er klubben også indstillet til Kulturministerens Idrætspris af DGI.

De gør på hver sin måde en forskel for idrætten, som de alle tænker på i en bred forstand. Derfor har DGI indstillet Furesø Løbeklub, Hovedstadens Svømmeklub samt tidligere tennisspiller, poet og billedkunstner Torben Ulrich til Kulturministerens Idrætspris 2018.

Kulturministerens Idrætspris gives til årets helt særlige præstation eller indsats inden for idrættens verden. DGI og andre organisationer kan indstille kandidater, der såvel kan være eliteidrætsudøvere, trænere, ledere, forskere som andre, der i 2018 har haft en særlig stor betydning for dansk idræt.

En af landets største højskoler, Egmont Højskolen ved Hou i Østjylland, er desuden af DGI blevet indstillet til Kulturministerens Parasportspris. Prisen gives til personer, organisationer, virksomheder eller andre, som har gjort en enestående indsats for handicapidrætten.

Løbeklub med vokseværk

Furesø Løbeklub er på to år vokset fra cirka 100 medlemmer til over 400 medlemmer. I indstillingen til Kulturministeriet skriver DGI blandt andet, at mange initiativer i løbeklubben er startet på foranledning af formand Tine Ringgaards ”just do it now”-mentalitet. Hun er innovativ og igangsætter projekter, der spiller en afgørende rolle i lokalsamfundet og kommunen, og har været med til at redefinere hvad en løbeklub skal stå for og tilbyde.

Tine Ringgaard har været med til at definere Furesø Løbeklubs værdigrundlag. Det har blandt andet betydet, at klubben har justeret holdsammensætningen så alle får en bedre oplevelse og at klubben til stadighed udvikler nye koncepter i forhold til de behov der er.

Læs mere om Furesø Løbeklub her

Torben Ulrich - en ener i dansk idræt

Som tennisspiller på højeste internationale niveau har Torben Ulrich opnået fornemme resultater og som 48-årig spillede Ulrich, som den hidtil ældste, med på det danske hold i den prestigefulde Davis Cup. Som skribent, digter og billedkunstner har han afsøgt de eksistentielle sider i idrætten som ingen anden.

Og i indstillingen fra DGI er det da også netop alt det ud over tennisresultaterne, der fremhæves.

For Torben Ulrich har søgningen mod spillets dybde været vigtigere end at vinde trofæer. Han har insisteret på legen – det fantastiske og skønheden. Idrætten er for Ulrich et område for fundamental erkendelse. Derved skiller han sig ud i en verden, hvor resultatet normalt er vigtigere end alt andet, lyder det blandt andet i indstillingen.

Hvor de fleste måske søger rytmen i spillet i kraft af taktik og teknik, søger Torben Ulrich rytmen på grundlag af et arbejde med elementer som nærvær, åndedræt, tyngde, balance og puls. Han har kort sagt insisteret på at arbejde med idræt som værensform.

Flere i vandet i Hovedstadens Svømmeklub

Der skal flere medlemmer i vandet i svømmeklubberne - og det har de stor succes med i Hovedstadens Svømmeklub, der dygtigt har rakt ud efter nye målgrupper.

I indstillingen til idrætsprisen fra DGI fremhæves blandt andet de kønsopdelte hold, hvor 350 piger og 300 drenge har deltaget. De fleste med anden etnisk baggrund end dansk.

Svømmeklubben står også for valgfaget Unge i Front på Tingbjerg Heldagsskole og Brønshøj Skole, hvor elever i blandt andet udsatte boligområder får en særlig hjælpetræneruddannelse i samarbejde med DGI.

Seneste nye tiltag i Hovedstadens Svømmeklub er succesfulde svømmehold i dagtimerne for aldersgruppen 60+.

Læs meget mere om Hovedstadens Svømmeklub i magasinet Udspil her.

Kulturministerens Idrætspris uddeles mandag den 10. december 2018.

Egmont Højskole indstillet til parasportpris

Egmont Højskolen ved Hou i Østjylland har gjort en ekstraordinær indsats for at styrke parasportsbevidstheden, og er derfor blevet indstillet til Kulturministerens Parasportspris af DGI.

Højskolen har både elever, der har dyrket meget parasport og idræt, samt elever, der aldrig har dyrket parasport. Målet er blandt andet at styrke paraportsbevidstheden hos alle elever, give dem lyst til at bevæge sig og en tro på, at alle kan være en del af et kropsligt fællesskab.

Kulturministerens Parasportspris uddeles til DR’s sportsgalla, Sport2018, som afholdes den 5. januar 2019.