Tusindvis af gratis briller skal få flere børn i bevægelse

Børn med nedsat syn skal kunne deltage i leg og idræt på lige vilkår med andre børn. Sammen med optikerkæden Profil Optik og brilleglasproducenten Essilor vil DGI derfor uddele gratis aktivitetsbriller med styrke til børn over hele landet.

Idrætten er for alle. Og nedsat syn må ikke være en hindring for bevægelse.

(Artiklen er opdateret marts 2021)

Ofte må børn med briller tage til takke med bænken, når der er fart på i skolegården, eller være forsigtige med at dyrke idræt i landets mange foreninger. De fleste børn med nedsat syn har nemlig kun ét par briller, og de er sjældent velegnede til leg og idræt.

Manglende fysisk aktivitet kan have negative konsekvenser for børn. Det kan skade indlæringen, gå ud over sundheden på kort og lang sigt og give sociale udfordringer med hensyn til at bygge gode, nære relationer.

Derfor vil DGI i partnerskab med Profil Optik og Essilor, tilbyde alle børn mellem fem og 12 år med nedsat syn en særligt designet aktivitetsbrille. Kvit og frit. Projektet er døbt På lige vilkår:

"I Profil Optik ønsker vi at gøre en forskel i samfundet ved at hjælpe, hvor vi kan, med vores særlige kompetencer. Derfor har vi som ét ud af flere initiativer valgt at hjælpe børn, der behøver briller, så de kan deltage i aktiviteter på lige vilkår med andre børn. Det er vigtigt at bevæge sig i en digitaliseret hverdag – både i forhold til at forebygge livsstilssygdomme og for at sikre et godt syn, der skal holde hele livet. Alle børn skal have mulighed for indgå i positive fællesskaber og skabe varige relationer," siger Tina Høyer Gaardsholdt, administrerende direktør hos Profil Optik.

Idrætten er for alle

I løbet af den tid På lige vilkår løber, forventer parterne at uddele flere tusinde aktivitetsbriller – og dermed give lige så mange børn bedre muligheder for at være en del af de fællesskaber, hvor leg og bevægelse er omdrejningspunktet.

For idrætten er ikke for de udvalgte. Den er for alle.

"I DGI arbejder vi for, at alle børn skal have mulighed for at deltage i idræt, leg og bevægelse. I samarbejde med Profil Optik håber vi, at endnu flere børn får gode idrætsoplevelser i fællesskaber med andre børn. Nedsat syn må ikke være en barriere for en aktiv hverdag, det vil vi gerne sætte fokus på i idrætsforeningerne og i familierne. Bevægelse på lige vilkår har stor betydning for børns trivsel og læring, siger Charlotte Bach Thomassen, formand i DGI.

Med 1,6 millioner medlemmer i foreningerne under DGI når idrætsorganisationen bredt ud over hele landet. Tilbuddet om briller er ikke bundet op på medlemskab af en forening eller andet – det gælder alle børn.

Brillestel samt synstest, udmåling og tilpasning doneres af Profil Optik – man henvender sig blot hos sin lokale Profil Optik-butik. De brudsikre glas doneres af brilleglasproducenten Essilor.