Varm og velsmurt landsstævnetyvstart

15.000 nordjyder oplevede et miks af klassiske landsstævneaktiviteter, workshops og gadeidræt, da Aalborg gav en forsmag på Landsstævne 2017 med en solrig Tyvstart.

Der er så godt som fyldt på tilskuertribunen på opvisningspladsen foran Aalborghus Slot, hvor solen sætter spot på aktiviteterne. Melodien ”When You Wish Upon a Star” fylder højtalerne, og så er holdet fra Nordjyllands Idrætshøjskole i gang med deres opvisning. Der står juni 2015 i kalenderen, og vi er til landsstævnetyvstart på havnefronten i Aalborg. Det er godt to år før DGI's rigtige landsstævne, L2017, løber af stabelen samme sted.

På bagsiden af tilskuertribunen er der blevet plads til en ”Wall of dreams.”  Her kan alle frit skrive deres ønsker til Landsstævne 2017. For arrangørerne, DGI Nordjylland og Aalborg Kommune, bruger tyvstarten til at høste erfaringer, så L2017 bliver et super landsstævne.

Drømmescenarier

”Vi er rigtig tilfredse. Det vurderes, at der har været 15.000 besøgende. Det er mange flere, end vi havde forventet, og det kan vi selvfølgelig takke vejret for,” siger en glad Katrine Hvelplund, som står i spidsen for Tyvstarten.

”Fantastisk vejr” er netop et af ønskerne på drømmenes væg. ”Fede oplevelser, bedre benplads ved tribunerne og en ubåd i Limfjorden” står også på tavlen.

Måske lige bortset fra ubåden i fjorden kan dagens tyvstart opfylde en meget bred vifte af ønsker, for arrangørerne har med 39 aktiviteter på 22 steder søgt at udbyde et bredt og nyt miks af landsstævneklassikere og nye urbane aktiviteter.

Landsstævne classic og street

Gymnastikopvisning med faneindmarch og nationalsang foregår side om side med, at tyvstart-gæster afprøver balancen på en slackline, en flok unge tumler, sveder og griner i en workshop med acroyoga, og andre spiller med i fodboldturneringen Danish Street Cup. Det hele foregår inden for et par hundrede meter.

Danish Street Cup og pannafodbold er meget seværdigt. Der er en intens stemning.

Katrine Hvelplund

”Vi har fundet ud af, hvad havnefronten kan. Vi kan sætte de her aktiviteter ret tæt sammen. Og vi oplever, hvordan de forskellige kulturer spiller sammen. Gymnastikken er meget organiseret med opvisning på faste tidspunkter. Skatere, slackline og parkour er noget, der sker. Der skal man skabe rammerne, og man kan ikke på forhånd sige, hvad der opstår, og om det fænger,” siger Katrine Hvelplund.

Trampolinudspring i havnebassinnet er et godt eksempel, fordi en hel masse forbipasserende i bogstavelig forstand hoppede med på idéen.

”Det skal vi arbejde videre med," siger Katrine Hvelplund og fortsætter: "Danish Street Cup og pannafodbold er meget seværdigt. Der er en intens stemning. Du kan stå der i 10 minutter og så gå hen til Jomfru Ane Parken, med yoga, ro og afslappet loungestemning.” 

På land og i vand

Idræt-classic møder også det nye i havnebassinnet ved Aalborg Roregatta, som er en kaproning mellem byens uddannelsesinstitutioner. På fjorden kæmper de om pokalen med de store ører, og mens den uddeles på Honnørkajen, gør Havkajakteam Nord klar til at sætte DGI's solskinsgule og havblå crossoverkajakker i vandet til en kom-og-prøv aktivitet lige ved siden af.

”Man kan næsten ikke arrangere noget i Aalborg, uden at der er en anden event. Kaproningen er en tradition, som kom til at hænge sammen med Tyvstarten på bedste vis. Det var sjovt at opleve, at der var aktiviteter hen ad havnefronten og også ude i fjorden på samme tid,” siger Katrine Hvelplund.

Idræt, fest og kultur

Om aftenen nyder masser af mennesker stemningen på havnen og danser med, mens Djämes Braun og bagefter Danseorkestret indtager musikscenen.

”Vi kommer omkring både idræt, kultur og fest, og har også haft et velbesøgt arrangement med fællessang ved siden af slottet, hvor der blev sunget landsstævnesange," siger Katrine Hvelplund og tilføjer: "Det her med det kulturelle kunne man gøre meget mere af. Men det vi har haft på programmet, er lykkedes,” siger Katrine Hvelplund, som nu vil samle tyvstart-erfaringerne til gavn for de kommende års planlægning af L2017 i Aalborg.