”Vi skal gøre noget ved alt det bureaukratiske bøvl”

Mange gode ideer kom på bordet til konferencen om at styrke foreningslivet. Vejen går gennem mindre administrativt bøvl, bedre fysiske rammer og genstart efter corona.

Mikkel Deckenson fra Stavtrup IF Outdoor var med virtuelt til konferencen. Han fortalte kulturministeren og de øvrige deltagere om, at det havde været en stor opgave at starte en ny forening.

”Alt det bureaukratiske bøvl kan have negative konsekvenser for virkelysten i foreningerne. Det skal vi gøre noget ved.”

Sådan lød det fra kulturminister Joy Mogensen, da hun 4. juni indledte konferencen om at styrke foreningslivet. En konference, Kulturministeriet stod bag sammen med DGI og andre organisationer.

Konferencen bød på konkrete eksempler fra forskellige foreninger om for eksempel udfordringer med myndighedstilladelser til motionsløb og bøvl med at starte en ny forening.

Om konferencen Styrkelse af foreningslivet

Konference arrangeret af Kulturministeriet i samarbejde med DGI, DIF, Firmaidrætten, DUF og Dansk Folkeoplysnings Samråd

Konferencen foregik dels i DGI Byen i København, dels via streaming.

Konferencen var delt i tre emner: Mindre administrativt bøvl. Fysiske rammer. Og corona-krisens effekt på foreningslivet.

Ifølge kulturminister Joy Mogensen udspringer konferencen af det forståelsespapir, der ligger til grund for regeringens arbejde:

”Der står helt klart, at vi skal arbejde for at gøre det lettere at være frivillig i Danmark.”  

Vi skal inspirere hinanden

Ministeren opfordrede til at få de gode ideer på bordet:

”Særligt den sidste corona-nedlukning var lang, mørk og svær for foreningerne. Derfor en stor tak til jer, der har holdt gejsten oppe. Den stålsathed viser, at det samfundssind vi har talt meget om under corona, den havde I allerede i jer. I finder sammen om at finde løsninger, og derfor skal vi inspirere hinanden,” sagde Joy Mogensen.

DGI’s formand Charlotte Bach Thomassen fremhævede, at man skal finde den rette balance af forenkling på lovgivningsområdet og en tilpas struktur. For foreninger er forskellige.

”Vi skal være opmærksomme på ikke at tage engagementet ud af foreningerne. Der er kæmpe forskel på at være et amatørteater, en kæmpe fodboldklub og en outdoor forening,” sagde Charlotte Bach Thomassen.

Stor opgave at starte en ny forening

Til konferencen fortalte Mikkel Deckenson fra Stavtrup IF Outdoor om, at det ikke var så nemt at starte en ny forening.  

For eksempel var der særlige krav til vedtægterne, hvis foreningen ville søge kommunale tilskud. Også fondsansøgninger har været noget af en opgave. Foreningen har nu cirka 200 aktive, men medlemslisten er et excelark, indtil foreningen får fundet det bedste medlemssystem.  

Læs også: Starten som ny forening: ’Hvor svært kan det være,’ tænkte vi lidt naivt

”Alt er nyt for en, og man er usikker på, hvad der skal ske. Vi har rigtig god hjælp fra DGI og uden det tror jeg ikke, vi var kommet i mål,” sagde Mikkel Deckenson.

Han kom med et konkret forslag, der vil gøre hverdagen nemmere for nye foreninger:

”Kunne man få en supportperson med i bestyrelsen af opstarten af en ny forening. Altså en der ved, hvad der skal til?”

Den lokale dialog er vigtigt

En supportperson var blot et af de mange ideer, der kom frem under konferencen.  Der var også et ønske om en telefonisk forenings-hotline, foreninger kan ringe til uden for kommunernes normale åbningstid.

Og et stort ønske om mere samarbejde mellem skoler og foreningsliv, både det gælder om at bruge faciliteterne, men også i forhold til at få børn og unge med i foreningerne igen.

DGI’s formand Charlotte Bach Thomassen fremhævede, at samarbejde mellem skole og foreninger er afgørende.

”Der har været bred politisk opbakning til at børn og unge skal prioriteres i genstarten. Det må vi ikke slippe fokus på. Og den lokale dialog er helt vild vigtig. Hvis noget ikke fungerer eller bliver prioriteret lokalt, så kommer vi ikke langt.”

Det at mødes fysisk er afgørende

Hovedstadens Svømmeklub er en af de foreninger, der har været hårdt ramt af corona-restriktionerne, der blandt andet har ført til endnu længere ventelister. På konferencen fortalte HSK’s formand Allan Nyhus, at medlemmerne har glædet sig til at komme tilbage i vandet.

”Men hvis du sætter ægteskab på standby et helt år, så skal man arbejde hårdt på at komme tæt på hinanden igen. Derfor håber vi ikke, der kommer for mange tekniske forhindringer for, at vi kan mødes. Det at mødes fysisk er det afgørende. Vi har prøvet meget online. Men da vi spurgte medlemmerne, var der 1500 der svarede, at vi gider ikke flere online – vi glæder os til at mødes i stedet," sagde Allan Nyhus.

Vi skal huske de frivillige 

Kulturministeren var også meget opmærksom på, hvordan foreningslivet genstartes.

”Vi skal have medlemmerne tilbage. Og vi skal huske de frivillige ledere. De er koblingen mellem foreningen og medlemmerne,” sagde Joy Mogensen.  

Hun slog samtidig fast, at der er to ting politikerne kan gøre udover at arbejde for gode rammer og mindre bøvl, nemlig at levere penge og patos.

Til august planlægger Kulturministeriet således en kampagne, der skal få danskerne tilbage i foreningslivet, en kampagne det også bliver muligt for at søge lokalt.

Og så kom ministeren med en række konkrete bud på tiltag, der skal gøre hverdagen nemmere for foreningslivet.

F.eks. at der arbejdes på en virtuel portal for dem, der skal arrangere motionsløb, så der er en samlet indgang til diverse ansøgninger og tilladelser. Og at Datatilsynet skal kigge på, om GDPR-reglerne kan nuanceres mere i forhold til foreningslivet.

Svært for foreninger at få en bank-konto

På konferencen var der også kommentarer om, at den såkaldte hvidvask-lovgivning giver udfordringer for mange foreninger. Det er blevet besværligt og tager tid at få en bank-konto.  

Joy Mogensen slog fast, at regeringen er opmærksom på udfordringerne.  

”Det med hvidvask-regler – vi har hørt jer. Vi har nedsat en arbejdsgruppe og venter, at de kommer med anbefalinger i denne måned. Og jeg håber virkelig, de kommer med nogle gode bud. Jeg tror også, bankerne er frustrerede over det her, for de kan også mærke at foreningerne ikke er tilfredse kunder,” sagde ministeren.