Ældre er vilde med badminton, smørrebrød og samvær

Kombinationen af smørrebrød, kaffe, samvær, hygge og fællessang pakket ind i en ramme af ketsjere og fjerbolde er en cocktail, der tiltrækker +60-årige over hele landet.

Mandag den 28. januar var en historisk dag. For femtende år i træk strømmede ældre fra hele Nordsjælland til Slangerup for at spille badminton fra morgen til eftermiddag, hygge med hinanden mellem kampene og til sidst fejre dagen med smørrebrød, hyggesnak, fællessang og præmieoverrækkelser.

Anledningen var badmintonarrangementet Ældretræf i Nordsjælland, som blev startet for 15 år siden af Erik Ravn. Dengang var der 60 deltagere. Til arrangementets 15 års jubilæum mødte et rekordstort antal 284 deltagere op.

Det bemærkelsesværdige er, at opskriften i dag er fuldstændig den samme, som den var for 15 år siden. Og Nordsjælland er langtfra det eneste sted i landet, hvor cocktailen af badminton og samvær tiltrækker folk over 60 år. I stort set alle landsdele er denne type arrangementer enormt populære og mange steder er der ligefrem venteliste.

Socialt aspekt er ligeså vigtigt som idrætten

Med andre ord: Hvis du vil skabe arrangementer, der appellerer til ældre, er det en opskrift, der fungerer.

Fakta

  • Ældretræf i DGI Nordsjælland er et arrangement for 60+ badmintonspillere i Nordsjælland. Ældretræf arrangeres af DGI og RSL.
  • Ældretræf holdes fire gange om året og er vokset fra at have 60 deltagere i 2004 til nu at have et deltagerantal på over 200 hver gang.
  • Hele fundamentet ved arrangementet bygger på en gruppe med stærke frivillige, som sidder i udvalget, og planlægger, arrangerer og afvikler ældretræffene.
  • Der findes afskygninger af ældretræf i stort set alle landsdele. De fleste steder under betegnelsen 60+ Badminton.

”Den sociale del har man ikke haft så stor fokus på hidtil, men efterhånden er det faktisk ret veldokumenteret, at det sociale aspekt er lige så vigtigt for det ældre segment som den konkrete fysiske aktivitet,” fortæller programleder for Idræt for seniorer i DGI Anders Kragh Jespersen.

”Den her cocktail som +60 badminton praktiserer, rammer helt klart plet, og det lader sig gøre, fordi frivillige har været klar til at tage et initiativ og fordi en lang række foreninger har gjort det muligt,” siger Anders Kragh Jespersen.

Han bakkes op af DGI Nordsjællands formand Per Frost Henriksen, som var mødt op til 15 års jubilæet i Slangerup.

”Badminton kan noget på ældreområdet. Det kan få ældre ud af sofaen, ud af huset for at møde nogle andre mennesker og så samtidig konkurrere i en sport, som de elsker,” siger Per Frost Henriksen, formand i DGI Nordsjælland.

Hyggen er en vigtig del af oplevelsen

Konkurrenceelementet skinner igennem i Slangerup Idræts- og Kulturcenter og forsvinder tydeligvis ikke med alderen. Men deltagerne kommer også for samværet under kampene, mellem kampene og så bagefter, hvor der er smørrebrød og alle sidder og hygger sig.

”Jeg synes, det er hyggeligt. Vi er en 20 stykker fra Frederikssund Husmoder Badminton Club, som kommer og spiller. Vi hygger os samtidig med, at vi får noget motion,” siger Anita Kamper fra Frederikssund.

”Og så er det jo sjovt, når vi samles oppe ved bordene og spiser bagefter. Så bliver der en vældig jubel, hvis nogen fra holdet har vundet,” siger 72-årige Niels Henry Jensen, som var afsted med 20 andre fra Hillerød.

En ære at få Ældretræf til at vokse

Tilbage i 2004 arrangerede nu 82-årige Erik Ravn det første Ældretræf. Her 15 år senere står det klart, at det var en klog beslutning. For det er kun gået en vej med deltagerantallet år efter år, men står det til Erik Ravn har vi ikke set toppen endnu. For selvom Erik Ravn har stået i spidsen for Ældretræf i 15 år, så har han ikke tænkt sig at drosle ned lige foreløbig. Den ambitiøse ildsjæl har store drømme for Ældretræf.

Jeg håber, at vi bliver dobbelt så store. Det bliver måske ikke i min tid, men jeg sætter en vis ære i at få det til at vokse

Erik Ravn, arrangør

”Der bliver flere og flere hver gang. Det er dejligt. Det er glade mennesker, der kommer her – alle sammen. Det er meget vigtigt, at man i vores alder holder sig i gang og har det sjovt samtidig. Det sociale samvær er også vigtigt,” siger en stolt Erik Ravn.

Formanden for DGI Nordsjælland glæder sig over, at frivillige kan få sådan et flot arrangement op at stå.

”Jeg synes, det er vildt imponerende at kunne samle over 280 deltagere til sådan et ældretræf, og at vi har nogle arrangementer, hvor vi kan samle rigtigt mange mennesker. 15 år i træk på det samme koncept vidner om, at der er brug for det, og at Erik Ravn så rigtigt for 15 år siden,” lyder det fra Per Frost Henriksen.