Idérige unge vil udvikle idrætten

Fællesskab og social ansvarlighed gik igen, da unge idémagere gav deres bud på, hvad der kan få flere unge i bevægelse. Her er listen over de 18 vinderidéer fra Idrættens IdéLab på UFM.

Der var dømt fri leg, da DGI gav de unge mikrofonen til Ungdommens Folkemøde 2019 under temaet Idrættens IdéLab.

Læs også: Der er stort frivilligheds-potentiale blandt unge

270 unge greb den åbne scene og gav deres bud på blandt andet events, tiltag og app's, der kan få flere unge til at bevæge sig.

Fælles for de unges ideer var, at aktiviteterne skal være tættere på, sjovere, mindre forpligtende, nemme at gå til, trygge og frem for alt åbne for alle.

Se listen over alle 18 idéer her. 

Gå for fremtiden

Seks runder blev eksekveret på to dage, og et dommerpanel valgte 3 vinderhold fra hver runde. 

Høng Gymnasium præsenterede ideen: Gå for fremtiden, som skal være en årlig gåtur, der støtter en god sag.

Kombinationen af social ansvarlighed og idræt kan i følge én af idéens bagmænd, Ronja Edelfeldt, få dem med, som ikke tænder på traditionel idræt: 

"En gåtur er inkluderende, fordi de fleste kan deltage. Og så er det motiverende at gå for en sag, for hvis man ved, at man kan hjælpe andre ved at gå en tur, så vil det få flere med," siger Ronja Edelfeldt. 

Idéens grundsøjler er et antal træningsweekender, inden den årlige gåtur for at skabe et fællesskab omkring turen. Gåturen udarbejdes i et samarbejde mellem skoler og elevorganisationer, og der skabes støtte gennem organisationer som eksempelvis DUF. Ved at deltage i Gå for fremtiden vil unge føle sig inkluderet i et fællesskab, få god samvittighed og indsigt i verdenssituationen.

Som et kinderæg

En anden af ideerne, som satte rødder i tilskuere såvel som dommerne, var ideen fra Københavns Private Gymnasium. Under overskriften: Sport, Fest og Fællesskaber præsenterede de ideen om, at kombinere tre ting, som mange unge i forvejen elsker: nemlig fester, fællesskab og bevægelse. Der skal i følge idéens bagmænd ”ydes før man kan nyde”.

Læs også: 2 ud af 3 forbeholdne unge vil gerne være aktive

Eventen skal foregå en gang om ugen, hvor en times træning ender ud i fælles hygge for alle de deltagende. Der skal afprøves forskellige sportsgrene og skabes nye bekendtskaber på tværs. For at fange de unges opmærksomhed, skal der tages kontakt til kendisser fra de sociale medier, som kan promovere eventen.

Stay fun

Fakta om Idrættens IdéLab 2019

v./ Ungdommens Folkemøde 2019. 

Dommerpanelet bestod af:

  • Franciska Rosenkilde, Kultur- og Fritidsborgmester i KK
  • Lizette Kristiansen, Rockwool Fonden
  • Nanna Dahl, Ungdomssøen
  • Hanne-Lene Haugaard, Hovedbestyrelsen DGI
  • Charlotte Bach Thomassen, DGI Formand
  • Maria Flyvbjerg, Co-founder af Spenderlog
  • Anders Reimer, Natureventyr

Rødkilde Gymnasium fra Vejle præsenterede et ønske om at bevæge sig væk fra den vinderkultur, sportsverdenen kan være præget af. I stedet skal succeskriteriet være, at man deltager og har det sjovt sammen.  

Idéen kaldte de: Stay fun, og det skal udleves gennem en motiverende motions-app, hvor man optjener point for hver gennemført træning, og det udløser så en gave. App'en fungerer gennem et samarbejde med fitnesscentre og foreninger.

På den måde kan man prøve mange forskellige former for sport. Ved at give de unge belønning for træning, vil de motiveres til at komme i gang og dermed opdage, hvor givende motionen er.

Fremtidens ideér

Arrangørerne af Idrættens IdéLab 2019 vender hjem med masser af gode idéer og med mere viden om, hvad de unge vil have. Og hvem ved det bedre, end de unge selv?

”Deltagerne var virkelig kompetente og det var ret imponerende, hvad de unge kom frem med af løsninger. Vi fik også en god viden om, hvad der rører sig hos ungdommen i forhold til idræt og bevægelse, som vi kan bruge i vores videre arbejde,” siger Frederik Sperling, som er programleder i DGI. 

De unge deltagere arbejder nu videre med idéerne med sparring og opbakning fra DGI og deres gymnasier.  

Se listen over alle 18 vinderidéer her.