Over 1500 fripladser til børn og unge: Økonomi må ikke stå i vejen for en aktiv sommer

Familiens økonomi skal ikke være en barriere for, at børn og unge får en oplevelse på en af DGI’s over 450 idrætsskoler. DGI stiller over 1500 fripladser til rådighed i sommerferien.

På alle DGI Fodboldskoler, Ocean Rescue Camps og andre idrætsskoler og sommeraktiviteter vil der være mindst to fripladser, så alle børn og unge uanset økonomi kan få en aktiv sommer. Foto: Bo Nymann (arkiv)

Alle børn og unge skal have mulighed for en aktiv sommer – uanset familiens økonomiske situation eller sociale baggrund.

Derfor stiller DGI mere end 1500 fripladser til rådighed for udsatte børn og unge i sommeren 2020, så de kan komme med på fodboldskole, Ocean Rescue Camp, SommerFjer eller en af de mange andre idrætsskoler, DGI arrangerer sammen med lokale idrætsforeninger.

” Jeg er glad for at vi kan give rigtig mange børn mulighed for at opleve at være en del af et sommerferie-fællesskab. Vi ved, at mange børn og unge fra sårbare familier har haft alt for meget alenetid med fravær af fællesskab under coronakrisen, ligesom familiens økonomi kan være blevet endnu mere presset. Derfor er det meget glædeligt, at vi med over 1500 fripladser er med til at sikre, at familiernes økonomi ikke er en barriere for en aktiv sommer,” siger DGI’s formand Charlotte Bach Thomassen.

Over 450 sommeraktiviteter

DGI har planlagt over 450 sommeraktiviteter over hele landet sammen med lokale idrætsforeninger, og flere er på tegnebrættet. Til hver aktivitet vil der være minimum to fripladser, men ofte flere, hvis behovet er større.

For at nå de børn og unge, der har behov for en friplads, samarbejder DGI med en lang række sociale organisationer og kommuner, Bl.a. BROEN Danmarks lokale frivillige, Red Barnets fritidsguider, Røde Kors’ familieindsatser og Mødrehjælpens rådgivere. Frivillige og fagpersoner, der er tæt på de sårbare familier, og som kan hjælpe med at formidle fripladserne, der hvor behovet er.

Drengene vil frygtelig gerne på fodboldskole

DGI’s landsdelsforeninger har også kontaktet flere af de idrætsforeninger, der står for sommeraktiviteterne.

I Ørslev GIF ved Vordingborg forventer ungdomsformand Jesper Hansen 130 børn på sommerens DGI Fodboldskole. Han blev glad, da han fandt ud af, at der i år er mulighed for fripladser.

”Vi kan nu hjælpe fem spillere med at komme på fodboldskole, hvilket de ellers ikke ville have haft råd til. Det at komme i foreningen er på mange måder de her drenges faste holdepunkt, når der ikke er så mange ressourcer derhjemme. De oplever fællesskabet, de får retningslinjer for livet, og de bliver set og hørt og accepteret. Derfor vil de frygtelig gerne på fodboldskole og få det samme tøj og drikkedunk som med de andre, og det kan de med fripladserne,” siger Jesper Hansen.

Tværgående idrætsskoler giver flere sommertilbud

I over 25 år har DGI arrangeret sommeraktiviteter sammen med lokale idrætsforeninger, og tidligere år har omkring 20.000 børn og unge over hele landet deltaget. Der er flest fodboldskoler og Ocean Rescue Camps, hvor der har fokus på livredning, men også skoler med f.eks. badminton, tennis, gymnastik, MTB og capoeira. 

I år gør DGI på grund af coronakrisen også en særlig indsats for at arrangere tværgående idrætsskoler, hvor børn og unge kan prøve kræfter med forskellige idrætter uanset hvilke forudsætninger de har. Over 35 nye idrætsskoler er planlagt, og flere er på vej. Idrætsskolerne arrangeres flere steder i samarbejde med boligforeninger og kommuner og kan f.eks. være målrettet børn i udsatte boligområder.

”Disse idrætsskoler er et nyt tilbud, vi meget hurtigt har planlagt for at sikre flere gode tilbud om aktive fællesskaber for de mange børn og unge, der skal være hjemme i sommerferien. Det gælder også børn og unge, der ikke allerede kommer i en idrætsforening. Vi håber, vi kan give børn og unge sjove oplevelser med idræt og bevægelse sammen med nye venner og forhåbentlig motivere dem til at blive en del af idrætsforeningen, når sæsonen starter op igen,” siger Charlotte Bach Thomassen.

Fripladser medfinansieres af DGI

Fripladserne er blevet mulige takket være den politiske aftale, der blev indgået 8. juni med det mål at sikre, at børn og unge får en god sommerferie trods coronakrisen. Aftalen betyder, at DGI modtager 620.000 kr. til at lave idrætsaktiviteter i sommerferien for udsatte børn og unge.

Derudover medfinansierer DGI fripladserne, så ingen børn og unge risikerer, at økonomien står i vejen for en aktiv sommer.

”Vi er superglade for de midler, vi har fået fra Social- og Indenrigsministeriet og fra Poul Due Jensens Fond. samtidigt med at vi i DGI selv prioriterer økonomiske midler til fripladser. Samlet set vil vi sikre, at endnu flere udsatte børn og unge kan deltage på lige vilkår med alle andre børn,” siger Charlotte Bach Thomassen.   

Poul Due Jensens Fond støtter økonomisk op om fripladserne ud fra et ønske om at hjælpe sårbare børn og unge under genåbningen. DGI har gennem en årrække samarbejdet med Poul Due Jensens Fond om puljen ”Foreningsliv for alle”, hvor foreninger kan søge støtte til at hjælpe børn af vanskeligt stillede forældre og voksne flygtninge med kontingent, deltagelse i stævner med videre.

Fakta – hvem kan få friplads:

  • Børn og unge af vanskeligt stillede forældre.
  • Der tilbydes én friplads per person på idrætsskoler uden overnatning.
  • Børn og unge med friplads skal kunne deltage på idrætsskolen uden særskilt ekstra støtte.
  • Idrætsforeninger, organisationer, kommuner mv. kan søge om fripladser på vegne af børn og unge. Se vejledningen her