SUP samler sejlerne i Brejning

Stand Up Paddle har potentiale som samlingspunkt for søsportens mange fraktioner og discipliner.

Billedtekst: Far og søn forenet om aktivitet i naturen. At samle er noget af det, SUP kan. Bemærk i øvrigt, at redningsvest er lovpligtigt i SUP.

*********************************

Det er ikke svært at forstå, hvorfor man betaler kontingent for at bruge lystbådehavnen i Brejning. Mage til charmerende perle skal du lede længe efter. Det gælder også byen, og det er heller ikke svært at forstå, hvorfor befolkningstallet og huspriserne i Brejning er på himmelfart.

Efter at have kørt gennem byens bølgende terræn, hvor du skiftevis føler dig hensat til østrigske alpebyer og Sydspanske smalle landsbystræder med små byhuse, kører man ned i en lagune. Den bidske vind på bakketoppen må vige for træernes og molens omkransende læ. Du træder ud af tid, sted og vejr og ind i et sejlsportsmekka, som kan få selv den mest skeptiske til at overveje sejlads som en kommende hobby.

DGI_Brejning_Kajak-20210504-45.jpg

”Er du heldig, kan det ske, at du ser en ørn snuppe en skarv, når du ligger derude,” trumfer Jackie Olsen fra Kajakudvalget og peger ud på Vejle Fjord.

Vejrbidte, salige endorfinsmil møder én fra de Arcteryx-klædte sejlere og roere, mens de defilerer ind og ud af de velplejede sorte træhuse, som huser alle tænkelige discipliner indenfor sejlads.

Idyllen er monumental. Lige bortset fra én ting. Der er ikke noget fælles samlingspunkt for alle disse fragmenter. De er sammen om at være brugere af havnen, men hver for sig. I en Corona-kontekst er det jo fint nok, men:

”Vi har lavet en undersøgelse, som viste, at både nuværende og potentielle medlemmer ønsker noget, man kan være fælles om,” fortæller Jackie Olsen.

”Et fysisk sted, hvor vi kan mødes på kryds og tværs af afdelingerne efter at have været på vandet, spise noget mad og tale sammen om vores fælles interesse for sejlads.”

Planer om nyt klubhus med fælles arealer

Derfor er der seriøse planer om at bygge et nyt, stort klubhus med omklædning, terrasse, ishus, mødelokaler og meget mere. Havnen er privatejet af medlemmerne, og de er vant til at klare sig selv, søge fonde og bygge. En driftig, kompetent arbejdsgruppe har selv bygget en flot, funktionel grejbank med læssevis af lettilgængeligt sejlsportsudstyr. Bådebroer og handicapadgang til vandet fra strandkanten har de også selv kreeret.

Et fysisk mødested er ikke hele løsningen på de mange fraktioner. Udfordringen rækker ud over Brejnings moler. I sejlsport generelt bør det være et fokuspunkt at samle havnens mange forgreninger. Det siger næstformand i Dansk Kano og Kajak Forbund, Per Hansen.

”Det, som er udfordringen i Brejning, er typisk for mange bådelaug. Det er lidt skørt, når man ligeså godt kunne være sammen om mange faciliteter og have glæde af at møde hinanden,” siger Per Hansen.

Det er oplagt for de store forbund at kigge på, hvordan vi kan samle søsporten

Per Hansen, næstformand Dansk Kano og Kajakforbund

Er sejlsport ved at blive en seniorsport

Der er også en anden god grund til at udvikle.

”Kajakroning og sejlsport begynder at ligne seniorsport. De fleste er over 45 år,” siger Jackie Olsen.

Løsningen ligger muligvis lige for. For aktiviteterne, der kan tiltrække nye målgrupper, eksisterer allerede.

”Der er sket rigtig meget og opstået en masse nye discipliner i løbet af de seneste år. For eksempel Stand Up Paddle (også kaldet SUP) og Surfski. De er nemme og billige at gå til og har en umiddelbarhed, som tiltaler ikke kun unge, men alle aldre,” siger Per Hansen.

DGI_Brejning_Kajak-20210504-24.jpg

”Jeg tror, at den type aktiviteter kan være med til at åbne døre til nye målgrupper, for det har en nem indgang til at komme på vandet. Alle kan stå på et board. Måske kan det blive indgangen til, at man senere får lyst til at tage skridtet videre og prøve havkajak,” fortsætter han.

Fælles for mange af de traditionelle sejlsportsdiscipliner, man ser til OL, er, at der er en lang indlæringskurve, og at en række prøver skal bestås, før du kan komme i gang. Det perspektiv er for mange langt, og særligt børn og unge er sjældent klar til at binde sig så dedikeret, før der er ’pay off’. De vil prøve noget forskelligt. Der skal ske noget.

SUP-tur var søns højdepunkt

Og det gør der i SUP. Du skyder nemt en god fart på 5-6 km/t. Falder du i, er det bare at kravle op igen. Boardet vejer 12 kg og kræver kun tagbøjler på bilen. Og så kan SUP, den måske vigtigste egenskab, samle generationer.

Som far og søn, Eik og Rasmus Brandsgård, som en regnfuld tirsdag tager en SUP-tur sammen efter aftensmaden i Brejning Havn. På med våddragten, brættet på taget og så afsted. Eik Brandsgård sætter ord på, hvad SUP kan.

”Nytårsaften var vi hjemme. Der var nedlukning, og man kunne ikke have gæster. For at der skulle ske noget, aftalte vi at holde taler for hinanden om ting, vi i løbet af året havde sat pris på. Da det blev Rasmus’ tur, var det turen over til fyret, han fremhævede som et af årets højdepunkter,” fortæller Eik Brandsgård og peger over mod et fyr på den anden side af fjorden.

En tur på 2-3 km, hvor de havde madpakker med og nød dagen sammen.

”Det siger noget om, hvad SUP kan,” siger Eik Brandsgård.

Eik Brandsgård og resten af familien er bidt af en gal sejler og købte det første SUP board allerede for 12 år siden.

”SUP er det mest lettilgængelige, jeg er stødt på indenfor sejlsport. Alle kan stå på det. Det er sjov og god motion, fordi du bruger en masse gode muskler på at holde balancen,” siger Eik Brandsgaard, mens sønnen Rasmus nikker samstemmende.

”Under lockdown var det genialt til at få energi inden en skoledag foran computeren,” supplerer 19-årige Rasmus.

SUP binder generationer sammen

Måske kan SUP være katalysatoren, der binder søsport og generationerne deri sammen og trækker nye til. Noget tyder på det. I Brejning har de haft boards liggende i grejbanken siden 2016 til fri afbenyttelse. Ikke sjældent smider en flok brætterne i vandet og leger lidt efter en tur i kajakken, jollen og båden.

Endnu foregår der ikke SUP i organiseret form i Brejning, men måske kommer det.

”Jeg tror, at SUP og deslige kan blive en god klubmotor. Og så håber jeg, at det at sejle og ro kan blive en familieaktivitet, hvor jeg kan ro i kajak, mens børnene padler på boardet. Det drømmer jeg om,” slutter Jackie Olsen.

2021-07-14_12-58-15.png