Din hjerne elsker fedt

Fedt har som regel spillet rollen som skurk, når det gjaldt kostråd. Men faktisk har din hjerne brug for det. Dog handler det om at fodre den med det rigtige fedt.

Af Center for Sund Aldring, Københavns Universitet. Artiklen er udgivet i regi af Hold Hjernen Frisk pilotprojektet 2017-2018

Du har sikkert hørt, at fedt er usundt, og at en fedtfattig kost er en sund kost. Men faktisk har din hjerne brug for fedt for at kunne fungere optimalt. Hjernens aktivitet består af elektricitet, og derfor skal den blandt andet bruge fedt til at isolere nervebanerne med.

Et virvar af ledninger

Man kan forestille sig hjernen som et tæt pakket bundt ledninger, der alle sammen har brug for isolering for ikke at kortslutte. Den isolering bliver produceret af nogle celler i hjernen, som har det mundrette navn oligodendrocytter. De ved at producere et tyndt lag fedt, der kaldes myelin. Myelinen består af proteiner og forskellige fedtsyrer bl.a. kolesterol, men især nogle specifikke fedtsyrer, som vi ikke selv kan producere. Ikke mindst hos børn, men hele livet kræver en velfungerende hjerne at vi får de rigtige fedtstoffer gennem kosten.

Hvor får vi det gode fedt fra?

Som udgangspunkt gælder det om at få flerumættede fedtsyrer, især de mellem- og langkædede fedtsyrer er hjernen glad for. Det er bedst at få fedtsyrerne naturligt gennem sin kost.

Her får du det gode fedt

1: Fisk

Især fede fisk er rig på omega-3 fedtsyrer. Så sørg gerne for at spise fisk et par gange om ugen.

2: Nødder

Mange nødder indeholder også flerumættede fedtsyrer. Du kan med fordel skifte eftermiddagskagen ud med en håndfuld blandede nødder.

3: Plantebaseret olie

Skær ned på det mættede fedt fra blandt andet smør og brug plantebaserede fedttyper, først og fremmest olier når du steger.