Jan Ø. Jensen sætter vild rekord - vinder Margrethekæden for 13. gang

Jan Østergaard Jensen kan kalde sig 'Kongen af Vingsted' efter han vandt den prestigefyldte Margrethekæde for 13. gang i år. Dermed har han rekorden som den skytte, der har vundet den flest gange.

"Det er noget særligt hver gang."

Læs også: Jan Østergaard og Margrethe-kæden er et godt match

Sådan siger Jan Østergaard Jensen, som for 13. gang får den fornemme kæde i ægte sølv hængt om halsen af Henrik S. Møller fra DGI Skydnings Skydeudvalg. Han er nu den skytte i historien, som flest gange har vundet den mest prestigefyldte konkurrence i dansk skydning. Sidste år skød han 'lige op' med Schultz Larsen, som har vundet Margrethekæden 12 gange tidligere. Men i år lykkedes det Jan Østergaard Jensen at sætte trumf på og vinde den eftertragtede kæde igen.

Traditionen tilsiger, at det er sidste års vinder, der hænger kæden om halsen på dette års vinder. Men da Jan Østergaard Jensen også vandt sidste år, fik Henrik Møller æren af at tage de særlige hvide handsker på og hænge kæden om halsen på Jan Østergaard Jensen.

"Det er en stor ære, og jeg er glad for det. Men selv om det er 13 gange, er det bestemt ikke noget, jeg bare gør. Det er vildt hårdt, og jeg bruger mange kræfter på at planlægge det og sætte mig op til det. Jeg er helt vildt træt bagefter," fortæller den rutinerede skytte fra Særslev Skytteforening.

Vist frem på Fyn

Margrethekæden blev doneret af kammerherreinde Sophie Marguerite von Oxholm til Rosenfeldt i 1910. Siden dengang har danske skytter hver år kæmpet om at være dén, som får sit navn indgraveret – bortset fra nogle år omkring 2. Verdenskrig, hvor konkurrencen ikke blev afviklet.

Læs også: René Kristiansen vandt Margrethekæden efter to års skydepause

Da kæden er så gammel og fornem, ligger den i en boks hos DGI, og Jan Østergaard Jensen har den som udgangspunkt kun på under præmieoverrækkelsen. Men en enkelt gang i det seneste år havde Jan Østergaard Jensen kæden med på Fyn til et arrangement, hvor kommunens danmarksmestre blev hyldet.

"Der fik mine børn lov at se den. De har ellers aldrig set den på andet end billeder. Det er stort og meget specielt at stå med den, fordi den er så uerstattelig," fortæller han.

Bliver ved så længe det er sjovt

Margrethekæden bliver vundet af den samlede vinder af 200 meter klasseprogram, 300 meter program, som afsluttes med 10 skuds hurtigskydning liggende på lukket skærm. De sidste 10 skud har givet mange skytter 'gummiarm' gennem tiden.

Schultz Larsen nåede at vinde kæden 12 gange mellem 1948 og 1966. Fra i år står Jan Østergaard Jensen alene på piedestalen som den mest vindende skytte. Han vandt kæden første gang i 1996 som 22-årig. Nu er han 45 og har tænkt sig at fortsætte, så længe det er sjovt.

Læs også: Vinden drillede i finalen: Her er vinderne fra DM ungdom 50m

"Det er stort at vinde, og særligt at gøre det igen. Men det er også krævende – og har krævet mit fokus ikke bare i dag, men også i dagene op til weekenden. Så nu er jeg helt brugt og skal bare hjem og slappe af," siger en glad og træt Jan Østergaard Jensen.