I Hadsund Skytteforening er bueskydningen blevet en fast del af programmet

De er synlige i hallen og næsten hver uge kommer der nye interesserede og prøver kræfter med bue og pil. Bueskydningen er blevet en fast del af Hadsund Skytteforening som også tilbyder skydning på både riffel og pistol.

Søstrene Lykke og Josefine skyder bue sammen med deres far. Foto: Sofie Janerka Foto: Sofie Janerka

Det er torsdag aften, og når man kommer ind ad hovedindgangen i Hadsund Hallerne og ser til venstre, kan man se de karakteristiske farvede skiver, som man kender dem fra skydning med bue og pil.

Hadsund Skytteforening træner bevidst med begge døre åbne ind til den gymnastiksal, som hver torsdag aften er omdannet til en bueskydningsbane. Næsten hver uge kommer der nye interesserede som vil prøve sportsgrenen af. Både nogen som allerede er medlemmer i skytteforeningen, men som skyder riffel eller pistol, nogen som kommer udefra fordi de har hørt om bueskydningen eller bare bliver inspireret fordi de alligevel er i hallen. Og det er netop én af glæderne ved at kunne udføre sin idræt tæt på andre mennesker og uden den samme sikkerhedsafstand som riffel- og pistolskydning ofte kræver, fortæller Jan Nielsen, der både er kasserer i foreningen og én af idemændene til at lade bueskydning blive en aktivitet i foreningen.

”Det er dejligt at kunne give andre mennesker en god oplevelse med bueskydningen. Vi har altid mindst to instruktører på vagt, så vi har overskud til at tage imod nye der dropper ind. En dag kom hele tennisklubben og skulle spille billard som sæsonafslutning – på vejen blev de inspirerede af at de så os stå og skyde og i løbet af aftenen nåede alle tennisspillerne også at skyde med buerne, fortæller han.

Langsom start på grund af corona

Jan Nielsen var med til at starte op med bueskydning i Hadsund Skytteforening for et par år siden. Desværre kom corona med nedlukning og restriktioner, da de næsten lige var startet, så opstarten og rekrutteringen er generelt gået langsommere, end de kunne ønske sig.

Men i dag er der typisk 15-25 til bueskydning i løbet af en træningsaften og der kommer flere medlemmer i foreningen.

De har ikke registreret hvor mange som specifikt skyder med bue, da en del skyder med flere våbentyper.

Én af de familier er Chris Johannesens. Han og den ene datter Josefine, 10, skyder i forvejen i foreningen. Men her i efteråret de startet på bueskydning sammen med storesøster Lykke på 13 år.

De glæder sig over at de kan tage til træning sammen og at det er afslappet og uformelt.

”Vi øver os sammen og forsøger at blive bedre – men mest er det sjovt og hyggeligt. Vi har en intern konkurrence om en is”, fortæller Josefine.

Hun skyder både med riffel og pistol i forvejen og er vild med skydning. I forhold til de to andre våbentyper er hun også blevet helt vild med buen:

”Det er ret svært de første gange, men det er sjovt, når man endelig finder ud af, hvordan man rammer. Jeg kan mærke, jeg er blevet bedre og stærkere. Og så er det fedt at vi kan stå her og snakke uden høreværn. Der er en anden stilhed over bueskydning,” siger hun.

Bueskydning på vej frem

Indenfor de seneste år er bueskydning blevet en stadig større del af DGI Skydnings aktiviteter. Flere foreninger har som Hadsund Skytteforening taget disciplinen med som en ekstra aktivitet i foreningen. Andre foreninger er opstået som rene bueskydningsforeninger.

Alene i Nordjylland er der nu 10 foreninger og flere er på vej.

”Det er sjovt at opleve, hvordan foreningerne tager den nye disciplin ind. Det tager tid, men vi er på vej. Lige nu er vi i gang med at udvikle et regelsæt for at kunne afvikle stævner og konkurrencer indenfor bueskydning,” siger Christian Jakobsen, der er idrætskonsulent for skydning i Nordjylland og med i den arbejdsgruppe som netop er i gang med at udvikle regelsæt for bueskydning.

Bueskydning er for alle aldre. Her prøver Viktor på 7 år kræfter med bueskydningenBueskydning er for alle aldre. Her prøver Viktor på 7 år kræfter med bueskydningenFoto: Sofie JanerkaDet er sjovt og udfordrende siger Josefine Johannesen, 10. Foto: Sofie JanerkaDet er sjovt og udfordrende siger Josefine Johannesen, 10. Foto: Sofie JanerkaFoto: Sofie JanerkaDer er altid mindst to instruktører klar på en træningsaften. Foto: Sofie JanerkaDer er altid mindst to instruktører klar på en træningsaften. Foto: Sofie JanerkaFoto: Sofie Janerka