Cal. .22 terræn med kikkertsigte er ny disciplin i DGI

DGI Vestjylland har med stor succes testet terrænskydning i cal. .22 hvor der både er mulighed for at skyde med og uden kikkertsigte.

Nu kan man også komme på terrænskydning med cal. .22 riffel med kikkertsigte i DGI Skydning. Det blev besluttet på aktivitetsmødet i foråret og de første stævner er allerede afviklet. 

Fordelen ved cal. .22 terrænskydning er, at det kan arrangeres og afvikles på mange skydebaner og skyttecentre rundt om i landet. Har man en udendørs skydebane, gerne med 200-meter anlæg, kan man lave terrænstationerne på de eksisterende skydebaner. Den nye disciplin kan tiltrække både "klassiske "DGI-skytter" og jægere - og samtidig kan det gøres, uden at det koster nær så meget for ammunitionen, som skydning med de store kalibre. 

Det bliver stort og har en fin fremtid foran sig, spår formand for riffelafdelingen i DGI Skydning, Henrik Noppenau. 

Han var med, da DGI Vestjylland for nyligt holdt ét af de første større cal. .22 terræn, hvor skytterne både kunne stille op med kikkertsigte og i DGI-klassen med det almindelige sigte. 

"Skiverne er sjove, de kan i princippet bare printes og hænges op, så man kan variere målene i ét væk. Selvom det regnede var det tydeligt at deltagerne havde en rigtig god oplevelse af at gå rundt og skyde og blive udfordret af de sjove og anderledes mål," fortæller han og sammenligner det lidt med de festskiver, som tidligere var en del af festlige arrangementer på især 15-meter banerne. Her kan der være en skrive-tegning på en fugls mave, imens der er ekstra point for at ramme lige i øjet. 

Deltagerne er begejstrede og vil gerne køre efter det

I DGI Vestjylland har de sammen med en gruppe jægere og Ørre Skytteforening været med til at udvikle konceptet. Der har været holdt nogle prøvestævner i Ørre, en temadag og et stævne i foråret og forsommeren. Og de har udelukkende fået positive tilkendegivelser. Det fortæller Gitte Vinther, der er skyttekonsulent i DGI Vestjylland. 

"Vi havde 42 tilmeldte og de var alle glade og stemningen var super god, selv om det regnede og det let kunne være blevet surt. Jægerne syntes det var en spændende måde at skyde på.  De fremhævede at det giver en god variation i skydningen, er langt mere tilgængeligt end at skyde langdistance og så er det både lettere at komme til og meget billigere. Jeg oplever at det her kan være en god måde til at vi som foreninger kan få gang i et samarbejde med jægere omkring terrænskydning," siger hun. 

Deltagerne til stævnet kom fra det meste af landet - så det viser også, at der er en gruppe, som gerne vil køre efter det. 

"Vi er allerede ved at planlægge de næste arrangementer. Men vi skal lige have helt styr på jagtdagene også," griner Gitte Vinther. '

Der er på nuværende tidspunkt planlagt en temaaften i Vestjylland den 29. august. SE LINK

Det holder hjernen i gang og så er det sjovt

Én af de deltagere, som kørte langt for at være med til cal. .22 terræn-stævnet er Vivi Kjær fra Rønde på Djursland. Hun ville egentlig være stillet op i klassen med kikkertsigte, men da hendes tilladelse til riflen er "strandet" i SKV-deltog hun i DGI-klassen, hvor man skyder med fast sigte og til gengæld får lidt længere tid til at skyde. 

Hun er meget begejstret for den nye disciplin: 

"Det var så fantastisk en dag. Jeg går simpelthen og tripper for at kunne komme ud igen. Det er total luksus. Man møder mennesker med samme interesse og kan snakke og nørde skydning, imens vi går rundt og skyder. Vi har stort set alle skudt med cal. .22 som unge, men mange stopper, når synet begynder at drille og det hele bliver for småt i de små sigtemidler. Men når vi nu kan få lov at bruge kikkertsigte, gør det at mange flere kan være med. Nu kan vi igen se målene," griner hun.

Hun fremhæver det udfordrende ved de sjove skiver og det at man virkelig skal tænke over, hvor og hvordan man skyder og om man tør at satse. 

"Det er med til at holde hjernen frisk at blive udfordret på den måde," siger hun. 

Hun blev selv nummer 3 i DGI-klassen til stævnet, men mener faktisk at placeringerne er lidt underordnet i de her konkurrencer, fordi underholdningsværdien er så stor. 

Det er økonomisk tilgængeligt

Vivi Kjær er også vild med den nye skydedisciplin, fordi den økonomisk er langt mere tilgængelig end meget andet inden for jagt og langdistance-skydning. 

"Som jæger kan man let bruge flere tusind kroner på en dag på jagtbanen alene i ammunition. Men her får man super træning med langt billigere ammunition - og der var nogen som sørgede for det hele til stævnet. Jeg kan kun anbefale andre at  prøve det, både jægere og baneskytter, siger hun. 

 vivi kjær.jpg