Fokus på eleverne i 5. klasse og nursing giver medlemsfremgang hos DM-klub

64 flere medlemmer. På blot ét år. Damsholte Skytteforening tiltrækker nye medlemmer med familien Frederiksen som trækkraft. De deltog ved DM

Frederikke, Claus og Merete Frederiksen trækker læsset i Damsholte Skytteforening Foto: Gregers Kirdorf

Claus, Merete og Frederikke – alle med efternavnet Frederiksen - sidder alene ved ét af bordene i Hal 1 i Vingsted Hotel & Konferencecenter under DM. Far Claus og datter Frederikke begynder at gøre klar til at skyde.

Mor Merete gør det, hun altid gør i deres forening, Damsholte Skytteforening på Møn. Sørger for at holde styr på alle detaljerne. Hvem skal skyde hvor og hvornår, hvordan med planlægning, forplejning og hvem kan hjælpe? Det, som ikke er helt som det plejer, er at de tre er til DM alene.

Ud over selv at være skytter, udgør de nemlig også en stor del af bestyrelsen i foreningen som nogle af de bærende kræfter bag en vild medlemstilgang.

For få år siden var foreningen lukningstruet og havde kun omkring 35 medlemmer. I dag er der 147 betalende medlemmer. 64 flere end sidste år.

Ny bestyrelse har vendt skuden

”Vi har fået en helt ny bestyrelse for halvandet år siden efter en ekstraordinær generalforsamling. Vi gik ind i bestyrelsen med Frederikke som suppleant,” fortæller Claus Frederiksen.

Han er selv aktiv træner for børnene og gør meget ud af at tilpasse foreningen til medlemmerne ved at nurse dem ud far deres behov.

Med mange aktive børnefamilier starter træningen klokken 17. Og der er tryk på i de første timer.

”Det passer familierne godt. En del vil gerne nå hjem til aftensmaden. Vi har også i en periode åbnet allerede klokken 14, fordi det passede med, at børnene fra skolen så kunne gå direkte til skydning og derfra videre til gymnastik,” fortæller Claus Frederiksen.

Han henviser til, at den fleksibilitet selvfølgelig er afhængig af,at han og nogle af de andre er efterlønnere. 

Det gælder om hele tiden at vise børnene, at der er mere, de kan opnå, når de er med ved Skole DM

Frederikke Frederiksen, 21-årig skytte i Damholte Skytteforening

Skole DM i Skydning gav 25 nye medlemmer

Den helt store joker i forhold til nye medlemmer er Skole DM i Skydning.

Familien vurderer, at der er kommet op mod 25 nye ansigter i foreningen alene i år på grund af træningen af 5. klasses-eleverne til skoleturneringen .

21-årige Frederikke Frederiksen er med til at træne børnene og gør meget ud af at motivere dem, så de bliver i foreningen efter turneringen.

”Det gælder om hele tiden at vise børnene, at der er mere, de kan opnå. Eksempelvis lade dem teste en skydejakke og se, om det giver ekstra point,” fortæller hun.

Familien vinder meget ved fælles ture

Familien Frederiksen kom selv ind i skydning for 10 år siden, da Frederikke gik i 5. klasse.

Hun blev bidt af det og trak far og mor med. Siden er det kommet til at fylde en stor del af deres fælles fritid.

”Vi er hele familien afsted sammen, og det giver os så meget godt som familie. Det vil vi gerne vise andre, så vi gør meget ud af, at det er en familiesport," forklarer Claus Frederiksen.

Han fortsætter:

"Det viser sig også typisk, at når børnene er blevet interesserede, så følger forældrene med. Så selv om vi er nogle stykker, som arbejder meget for foreningen, så har vi også andre – blandt andet nye forældre – med på sidelinjen."

Merete er mor for hele foreningen

Mor Merete Frederiksen har dårlig ryg og kan ikke selv skyde. Men hun klarer til gengæld alt det praktiske og administrative. Mens familien sidder til DM, er hun i gang med at sms’e med de andre børn derhjemme for at koordinere, hvem der skal skyde hvornår til stævnet Kristi Himmelfart.

Det er også hende, der stiller sig i køen i Vingsted for at få mesterskabstider til mand og datter. Så de kun skal koncentrere sig om skydningen.

”Jeg holder øje med, hvornår der er stævner, og koordinerer, hvem der skyder hvornår, hvem der kører og alt det der. Det er også altid mig, der står for forplejningen,” griner hun, der næsten kan betegnes som hele foreningens mor.

Med guldmedalje til Møn

Opskriften med at Claus og Frederikke står for skydningen og instruktionen, imens mor Merete sørger for alt det praktiske, virker også, når familien er afsted alene.

Ved DM skød Claus 200 to gange på luftriffel. Det gjorde ham til danmarksmester for seniorer. Samtidig kunne Frederikke rejse hjem med en 6. plads.

Så det var en tilfreds familie, der rejste tilbage til Møn efter en weekend i Vingsted.