Gratis prøveskydninger giver nye skytter i Varde og Næstved

En række skytteforeninger tilbød i efteråret gratis prøveskydninger via onlineplatformen Motivu. Og det har været en stor succes for både Varde og Næstved skytteforeninger.

Arkivfoto. En række skytteforeninger tilbød i efteråret gratis prøveskydninger via onlineplatformen Motivu. Og det har været en stor succes for både Varde og Næstved skytteforeninger.

Nemt at bruge og fleksibelt for foreningen. Sådan lyder den generelle beskrivelse af onlineplatformen Motivu, der hjælper idrætsforeninger med at tilbyde prøvetimer til interesserede for på den måde få fat i nye medlemmer til foreningen.

DGI Skydning gennemførte i løbet af oktober og november i samarbejde med Motivu en kampagne om gratis prøveskydninger som erstatning for Skydesportens Dag 2020, der blev aflyst på grund af corona. En lang række skytteforeninger landet over var med i kampagnen, og selvom Motivu var ukendt territorie for de fleste parter, så har det været en ’super oplevelse’, fortæller to skytteforeninger, der var med i kampagnen.

"Det har været en super oplevelse. Dem, der havde tilmeldt sig prøvetimerne, er kommet stort set alle sammen. Og vi kunne få dem til at komme, når det passede os. Når vi havde folk til rådighed og selv var i klubben. Så det har fungeret rigtig, rigtig godt, at vi har kunne styre det på den måde, specielt her under corona," siger Henrik Pedersen, der er medlem og frivillig i Næstved Skytteforening.

Stor efterspørgsel på prøvetimer

Varde Skytteforening tog også del i kampagnen med de gratis prøveskydninger, og her lyder der lige så rosende ord om Motivu og de muligheder, som platformen giver idrætsforeninger. Varde Skytteforening oprettede en række prøvetimer hver onsdag, hvor foreningen alligevel har fast træningsaften. 

Prøvetimerne blev efterfølgende lagt ud både på foreningens egen hjemmeside, foreningens Facebook-side og som opslag i en Facebook-gruppe for borgere i Varde. Og det gav pote, fortæller formand Preben Nielsen.

"Vi havde i alt 16 forbi til prøveskydning i løbet af de seks uger. Som udgangspunkt ville vi kun have tre skytter per aften for at kunne give dem den bedste oplevelse, men der var så stor efterspørgsel, at vi et par gange lod nogle venner eller bekendte komme med, så to aftener kom der fem stykker. Og ved at bruge Facebook på den måde fik vi rigtig meget positiv omtale, endda helt gratis," siger Preben Nielsen.

Tilmelding virker forpligtende

I Næstved Skytteforening har en fast gruppe frivillige i flere år repræsenteret foreningen til åbent hus til eventen ’Foreningernes Dag’ i Næstved. Og selvom det også har været en god oplevelse, så mener Henrik Pedersen, at der er flere fordele ved at lave prøvetimer via Motivu frem for åbent hus.

"Til et åbent hus kan det vælte ind med gæster i en time, og så har man måske ikke nogen de efterfølgende timer. Der har ikke været det kaos, der nogle gange kan være til et åbent hus. Vi har kunne sprede de besøgende ud. Det fungerer bare godt. Vi har heller ikke været nødt til at afvise nogen. Og vi har altid haft tid til at give prøveskyderne en god velkomst, det gør vi meget ud af," siger Henrik Pedersen.

Han peger også på en anden fordel med tilmeldingen via Motivu, der sørger for at påminde folk om deres prøvetime via mail og sms: Næstved Skytteforening fik 95 tilmeldinger i løbet af de seks uger. 78 dukkede op, otte meldte afbud inden dagen, mens kun et fåtal aldrig lod høre fra sig.

"Jeg tror, at folk måske føler sig lidt mere forpligtet til at møde op, når de selv har tilmeldt sig," siger Henrik Pedersen.

Vil gentage kampagnen selv

I Næstved Skytteforening har kampagnen med de gratis prøveskydninger kastet i alt 25 nye medlemmer af sig. 12 meldte sig ind direkte efter prøveskydningerne. Andre er kommet til indirekte via prøveskydningerne.

"Nogle af dem har eksempelvis taget en ven med i foreningen, eller også har far og søn meldt sig ind sammen, så i alt har vi fået cirka 25 nye medlemmer direkte eller indirekte via de her prøveskydninger. Og det er på kun to måneder," siger Henrik Pedersen.

Hos Varde Skytteforening var der forespørgsler på prøvetimer helt frem til januar, fortæller formand Preben Nielsen. De prøveskydninger måtte foreningen dog aflyse efter udløbet af kampagnen. Foreløbig har foreningen fået en håndfuld nye medlemmer, der nåede at komme et par gange inden nedlukningen. Fire har desuden tilkendegivet over for Preben Nielsen, at de vil komme igen i det nye år.

"Men det er lidt ærgerligt med nedlukningen, for vi kan ikke vide, om de vil komme tilbage nu her efter nytår," siger han.

Kampagnen med de gratis prøveskydninger har ifølge formanden i Varde Skytteforening været så god en oplevelse, at foreningen nu vil forsøge at gentage kampagnen selv til foråret.

"Vi vil helt sikkert arrangere noget lignende igen til foråret. Så må vi selv betale de udgifter, der er med. Det er jeg 99 procent sikker på, at vi vil gøre," siger Preben Nielsen.

Medlemsstatus i Varde Skytteforening

I foråret 2020 var foreningen 60 medlemmer. Så kom nedlukningen med corona, og efter sommerferien 2020 var medlemstallet halveret.

”Nu her inden jul er vi heldigvis kommet op på 61, det er den seneste opgørelse, jeg har lavet. Af dem er i hvert fald ti nye. Et par stykker kom via Skole-DM i Skydning, mens andre kom via prøveskydningerne. Men det er rigtig træls og besværligt, at vi hele tiden bliver sat tilbage med de her nedlukninger,” siger formand Preben Nielsen.