Jan Østergaard og Margrethe-kæden er et godt match

Det bliver aldrig rutine, og det er lige stort hver gang, man vinder Margrethe-kæden. Jan Østergaard har vundet kæden 12 gange.

Jan Østergaard har nu haft æren at have Margrethe-kæden 12 gange. Foto: Gregers Kirdorf

For 12. gang blev Jan Østergaard Jensen fra Særslev Skytteforening vinder af Margrethe-kæden, den mest prestigefyldte præmie i dansk skydning på langdistance. Det er en ægte sølvkæde, som blev doneret af kammerherreinde Sophie Marguerite von Oxholm til Rosenfeldt i 1910. Siden dengang har danske skytter hver år kæmpet om at være dén, som får sit navn indgraveret

Læs også: Justitsminister på besøg: Det skal ikke være sværere at være skytteforening

Og med den 12. indgravering, tangerer Jan Østergaard Jensen rekorden som den, der har vundet kæden flest gange, siden den blev sat ud som præmie i 1910, så tilnavnet ”Kongen af Vingsted”, har fået endnu en understregning under DM i år.

”Jeg glæder mig lige meget hver gang. Det bliver aldrig rutine at vinde den. I hvert fald ikke for mig,” siger Jan Ø. Jensen, da det går op for ham, at kæden igen er hans.

Bedst i alle discipliner

Jan Østergaard Jensen satte i år trumf på sin vinderposition ved at være bedst i alle tre discipliner, 300 meter klasseskydning, 200 meter klasseskydning og 10 skud på 300 meter på to minutter. Samlet vandt han med 7 point ned til nummer 2, René Kristiansen, sidste års vinder.

Læs også: Fornem DM-medaljehøst til fynsk skytteforening

”Det er det største, og det alle vil. Så skydningen skal planlægges. Man har kun én chance på et helt år. Så det skal gå godt i alle discipliner og jeg går målrettet efter at gøre det så godt som muligt. Og det er 100 procent der mit fokus er, fra jeg står op om morgenen,” fortæller en glad 12-dobbelt vinder.

Bliver ved så længe det er sjovt

Selv om Jan Østergaard har vundet kæden 12 gange, så er han ikke færdig med skydning endnu. Første gang, han vandt den, var som 22-årig for 22 år side.

Nu dobbelt så gammel tangerer han rekorden fra 1966, og han er længe ikke færdig endnu. Han har nemlig tænkt sig at blive ved så længe, det er sjovt.

Læs også: Frederikke vinder præmievåben til DM