Ny bog om, hvad skydeidræt kan gøre for børn med ADHD

Ny bog beskriver, hvad skydeidræt kan for børn med opmærksomhedsforstyrrelser og hvordan man kan bygge et projekt op, hvor børn med særlige behov dyrker foreningsidræt i skoletiden.

Skydeidræt kan noget særligt for børn med udfordringer i forhold til koncentration, impulsivitet og hyperaktivitet – eller i daglig tale børn med ADHD og lignende symptomer. Det har mange skytter og foreninger vidst i årtier, når børnene er faldet til ro inde bag riflen eller pistolen på skydebanen. Men hvad er det egentlig idrætten kan?

Læs også: Seks år efter et FOKUS-forløb: Nu vil Ninna selv være træner for børn med ADHD

Det har Annegrete Gohr Månsson arbejdet på at undersøge de seneste 11 år. Først som projektleder i DGI-projektet FOKUS - ro og koncentration gennem skydeidræt og senere som ph.d.-studerende ved Syddansk Universitet. Nu har hun samlet al sin viden i en bog, ”Når kroppen koncentrerer sig”, som hun håber skytter, foreninger, skoler, forældre og andre med interesse for området vil tage fat i.

”Jeg har efterhånden indsamlet så meget erfaring forskningsbaseret viden, som jeg har følt mig forpligtet til at få ud til de mennesker, som det kan være relevant for. Jeg ønsker at videregive min viden om, at her er en aktivitet og en  idrætsgren, som kan noget særligt i forhold til at træne koncentration og opleve ro i kroppen. Og det kan have betydning for børn, som kan stå i vanskeligheder med uro, opmærksomhed og hyperaktivitet,” fortæller Annegrete.

Træner koncentrationen, vejrtrækningen og giver succesoplevelser

Annegrete Gohr Månsson kendte ikke noget særligt til skydeidrætten, da hun startede med at arbejde med projekt FOKUS tilbage i 2012 - det som senere er blevet til DGI Fokus. Men arbejdet har vist hende, at skydeidrætten har store potentialer for  en gruppe børn, som ellers kan have det rigtig svært.

”Skydeidrætten har flere elementer, som er god træning for mange børn, og især børn der kan opleve koncentrationsbesvær og uro i kroppen. Børnene synes som oftest at skydetræningen er sjov, så samtidig med at de dyrker en foreningsidræt, som de finder glæde ved, så træner de også noget af det, som de kan have allersværest ved – nemlig fordybelse, ro og koncentration. Hvis jeg skal fremhæve noget i skydeidrætten, så er det, at det er en foreningsidræt, som er ens for alle – uanset om barnet har ADHD eller ej. Der er en klar struktur og tydelige regler  og der er kontant afregning med det samme i form af, hvordan skuddet sidder. Instruktørerne er tydelige, rolige og har en anerkendende tilgang til børnene. Ved at træne koncentration og opleve ro i kroppen med fokus på åndedrættet inde på skydebanen, så får børnene mulighed for at lære sig selv at kende på en ny måde, hvor de mærker i kroppen, hvad det gør, når der kommer ro på åndedrættet og kroppen,” fortæller Annegrete Gohr Månsson. 

Hun fremhæver også, at børnene oplever, at den ro og koncentration, som børnene træner på skydebanen også kan afspejle sig i andre sammenhænge - eksempelvis skolen eller hjemmet. Derudover fortæller hun, at børnene kan deltage i skydeidrætten på lige vilkår med alle andre fra foreningen, og dermed blive en del af et idrætsfællesskab, hvilket kan have positiv betydning for deres trivsel og livskvalitet.

Annegrete Gohr Månsson har udgivet bogen "Når Kroppen Koncentrerer Sig".Annegrete Gohr Månsson har udgivet bogen "Når Kroppen Koncentrerer Sig".Foto: Karla Månsson