De har vendt rekruttering på hovedet: Satser på at få fat i forældrene

Nykøbing Falster Skytteforening har vendt rekrutteringen på hovedet og satser nu på at få forældregenerationen til at føle sig velkomne og blive en del af foreningen.

Nykøbing Falster Skytteforening satser på at byde forældre ekstra godt velkommen, når der kommer nye i foreningen Foto: Sofie Janerka

26 medlemmer af Nykøbing Falster Skytteforening spiser sammen lørdag aften til DM Ungdom. Et flot tal, når man tænker på, at foreningen "kun" har 12 deltagere med i konkurrencerne.

Resten er forældre og trænere, som alle sammen har takket ja til at tage en hel weekend i Vingsted sammen med foreningens børn og bakke op om skydningen og fællesskabet. Tallene og camping-lejren under DM viser meget godt effekten af, at skytteforeningen de seneste år aktivt har fokuseret på forældrene, når de taler rekruttering. Det fortæller formand Max Pihl:

"Hvis forældrene føler sig velkomne og hygger sig i foreningen og gerne bliver aktive selv, så skal børnene nok komme og endda også blive. Hvis forældrene bliver en del af fællesskabet, er de også med til at holde børnene fast, hvis de begynder at kede sig eller har en periode, hvor de ikke har så meget lyst til at komme afsted. Og samtidig får vi en stærkere forening med flere aktive voksne, der kan hjælpe hinanden," fortæller han.

Forældre bliver budt velkommen og indenfor

En af de forældre, som har prøvet taktikken både på sig selv og andre er Henrik Kristensen. Hans søn Jamie ville for et par år siden gerne prøve at skyde og de kontaktede først én skytteforening, hvor der var en masse besvær med at komme og prøve. Så ringede han til Nykøbing Falster Skytteforening:

"Vi kunne bare komme, når det passede os i åbningstiden mellem klokken 18 og 21. Det var fint i forhold til at få hele familie-logistikken til at hænge sammen. Da vi kom derned, blev vi taget godt imod. Jeg blev budt på kaffe, og fik at vide at jeg bare kunne spørge og at der altid er kaffe på kanden," fortæller han.

Nykøbing Falster Skytteforening har også fået lavet en video om deres 'blå familie' og den velkomst, de sætter en ære i at give nye medlemmer - her Henrik Kristensen og familie også med:

Det betød, at de meget hurtigt blev en del af foreningen. Jamie kom på hold og både hans mor og far er også begyndt at skyde. Henrik er faktisk gået med i bestyrelsen og er blevet hjælpetræner, selv om han intet vidste om skydning for to år siden. Nu er han med til at tage imod de nye, der kommer.

"Det gælder om at vise dem tid og nærvær, især forældrene. Sætter man sig og snakker med dem i noget tid, når deres barn er på besøg, kan det godt være spørgsmålene ikke kommer med det samme, men det gør de efter en halv time. Og så føler de sig også trygge i at spørge og komme igen," siger Henrik Kristensen.

Han oplever også at det bliver en god synergi, for jo flere voksne som er engagerede i foreningen, jo flere er der også til at tage sig af de nye som kommer, samtidig med at andre står for hjælpen inde på banen.

Familien Kristensen er blevet aktive i skytteforeningenFamilien Kristensen er blevet aktive i skytteforeningenFoto: Sofie Janerka

Nu går hele familien til skydning sammen

Søren Wismarch har næsten samme oplevelse. Han kom i foreningen med den mindste søn for halvandet år siden. Siden er både storebror og forældrene kommet til og nu tager de til træning sammen. De har også fået det sociale fællesskab, som blandt andet har ført til at de hellere end gerne bruger en hel weekend på at tage til DM sammen med resten af foreningen.

"Det er lidt som om vi er blevet en stor familie – den blå familie (med henvisning til foreningens blå trøjer, red). Når vi er sammen her en hel weekend, kender vi hinanden meget bedre, end vi gjorde inden weekenden. Så derfor er det også vigtigt for os at få mange med, nye som garvede skytter," siger Søren Wismarch.

Det er første gang foreningen er til DM med så mange deltagere, og især at de er så mange som overnatter sammen i en fælles lejr på rondellerne. Og det giver virkelig noget for fællesskabet. Denne gang overnattede de på rundellerne ved siden af skydebanerne. Det gav den ekstra bonus, at børn og voksne havde et mere privat sted, en base, at trække hen til, når de havde brug for en pause fra larm og virak omkring skydebanerne.

Søren Wismarch og familien går nu til skydning sammenSøren Wismarch og familien går nu til skydning sammenFoto: Sofie Janerka