Skyttecampen #LIKEAGIRL dyrker fællesskabet blandt piger

Bredstrup-Pjedsted Skydecenter var i september vært for en skyttecamp kun for piger. Campen udspringer af et ønske om at lave et frirum for teenpiger og ruste deres selvværd.

Anni Damgaard og Lotte Dohn Rix arrangerede pigecamp for at øge pigernes selvværd og give dem et frirum. Foto: Kim Tangholm Jensen

Hvad sker der, hvis du kombinerer skydning, yoga og en flok piger i alderen 11-16 år? Yogalærer Lotte Dohn Rix og skytte Anni Damgaard satte de tre elementer sammen i weekenden 19.-20. september. Resultat: En pigecamp i Bredstrup-Pjedsted Skydecenter.

"Jeg har lige skudt en 10,7’er," udbryder en pige, mens hun spæner afsted.

På et bord står ti tallerkener med tre fyrfadslys på hver. Hun puster et af lysene ud. Når pigerne skyder en 10,7’er eller mere, giver det dem lov til, at puste et lys ud.

pigecamp BPI 4.jpg

En af skydeøvelserne foregik med fyrfadslys - når pigerne skød en 10,7’er eller mere, fik de lov til at puste et lys ud. Foto: Kim Tangholm Jensen.

Piger er iført himmelblå t-shirts med ordene 'Always #LIKEAGIRL# camp' iler de afsted mellem skydebanen og fyrfadsbordet, mens de ler.Velkommen til 'Always #LIKEAGIRL# pigecamp' i Bredstrup-Pjedsted ved Fredericia.

Udfordringer undervejs

  • 10 L sprit, spritklude, en stander med automatisk spritdispenser og flere spritbeholdere til bordene
  • Kilometervis af læsestof om Covid-19-forholdene.
  • Konfirmationer, der udskydes fra foråret til denne sensommer.

Listen af udfordringer, der skulle klares, inden dørene til pigecampen kunne åbnes, var lang.

Alligevel har Anni Damgaard og Lotte Dohn Rix et godt råd til andre, som ønsker at prøve kræfter med en camp:

”Lav et godt stykke forarbejde, vær hænder/folk nok, og husk at sætte tid af til at have det sjovt”.

Campen er støttet af Danmarks Idrætsforbund, Dansk Skytte Union og DGI i samarbejde med Always, i en kampagne der går under navnet #LIKEAGIRL#. Kampagnen higer efter at skabe frirum og motivere teenagepiger til at dyrke mere idræt.

'Du skyder som en pige'

"Hvis du missede bolden i rundbold, fik du den der serveret, 'du skyder som en pige'. Det hører du aldrig nogen sige til en dreng," fortæller Anni Damgaard.

"Ja, det ligger i sprogbrugen," nikker Lotte Dohn Rix.

I 2015 udkom Syddansk Universitet med undersøgelsen Pigers idrætsdeltagelse: Hvorfor er der så mange piger, der ikke går til idræt? Undersøgelsen påpeger blandt andet, at teenagepigernes idrætsdeltagelse er lavere end for 20 år siden, og at en større andel af piger falder fra foreningsidræt, end tilfældet er hos drengene. Samtidigt påpeger undersøgelsen, at pigerne i højere grad end drengene føler, at de mangler trygge idrætsfaciliteter.

De to kvinder arrangerede pigecampen, fordi de drømmer om at øge pigernes selvværd og tillade dem at geare ned. 'Hvis jeg tror, jeg kan, så kan jeg', lige netop de ord fremhæver Lotte Dohn Rix. Ord, de ønsker at inkorporere i pigernes bevidsthed. Gennem et frirum.

pigecamp BPI 3.jpg

Pigecampen skulle også lære pigerne at geare ned - derfor var der yoga på programmet. Foto: Kim Tangholm Jensen.

Op og ned ture i sporten

"Tanker er bare tanker. Tanker er ikke virkelighed," kom lige fra hjertet fra BPI´s egen lokale eliteidrætsudøver Camilla Schriver.

Hun gæstede pigecampen og holdt et inspirerende foredrag om, hvordan hendes rejse med op- og nedture fra barneskytte, juniorlandsholdet, landsholdet og nu til militærlandsholdet. Samtidig med, at hun dansede på sig til en DM medalje.

Camilla Schriver satte ord på, hvordan teen-piger er gode til at dunke sig selv i hovedet med en stegepande, når noget ikke er til et 12 tal, krydret med sjove anekdoter og fantastiske billeder fra livet som pige i sportens verden.

Kendte og ukendte ansigter

I baggrunden summer campens småsnak, mens de ti pigers mundvige bevæger sig op i smil. Piger, der lærte resten af gruppen at kende for to døgn siden. Deltagerne kom fra Esbjerg, Skanderborg, Hedensted og Fredericia.

Nogle af dem kendte hinanden i forvejen, mens andre mødte ukendte ansigter. Nogle af pigerne er 11, mens andre er 16. Alligevel skyder og sludrer, fniser og filmhygger og står ud i svære yogastillinger. Sammen. Klassekammeraterne Maja Pedersen og Caroline Willumsen kendte hinanden i forvejen.

"Man kan hvile mere i sig selv, fordi der ikke er drenge," pointerer Maja Pedersen.

"Der er mange aldersgrupper. Vi kan give noget videre. De kan minde os om, hvordan det var, dengang vi havde den alder," supplerer Caroline Willumsen.