Senior-satsning virker i Vodskov

I Vodskov Skytteforening får splinternye faciliteter, optimal tilgængelighed og et stærkt socialt liv flere ældre til at vælge skydesporten.

Seniorskytterne Kurt Bech (tv.) og Kaj Haulrich bruger både hverdagsaftenener og weekender i Vodskov Skytteforening. For fire sæsoner siden var Kaj den eneste i aldersklassen, men nu er de 14. Foto: Martin Hungeberg

Det er lørdag lige over middag, og parkeringspladsen i skovbrynet ved Vodskov Skytteforening er ved at være godt fyldt op.

Foreningens ældste skytter mødes i første weekend i måneden som supplement til de øvrige træninger. 

”Nogle af seniorskytterne kommer langvejs fra og er ikke meget for at køre om aftenen i mørke. Sådan er det jo, når man bliver ældre."

"Det tages der hensyn til, og derfor mødes vi også om lørdagen nu,” begynder 73-årige Kaj Haulrich, som har taget plads på en bænk foran klubhuset ’Skytten’.

For fire år siden var Kaj Haulrich eneste seniorskytte i foreningen, der kort inden havde balanceret på tærsklen til at dreje nøglen om.

Men en beslutning om at gøre noget ved de forældede faciliteter vendte udviklingen.

Nu blomstrer den nordjyske forening med nye skydefaciliteter og næsten 200 medlemmer. 14 af dem er seniorer, så Kaj Haulrich er langt fra eneste mand i aldersklassen længere.

Plads til rollinger og mosefund

De ældre skytter har en helt central plads i foreningen, og man behøver bare at se på de nye faciliteter for at blive overbevist.

Alle skydeaktiviteter er i gadeplan, der er elektroniske hæve-sænke-borde ved alle skydebaner, handicaptoiletter og rampe til kørestolsbrugere.

Det hele stod færdigt i efteråret 2016, og 67-årige Kurt Bech er én af seniorskytterne, der nyder godt af de nye forhold.  

Alene det, at vi har bygget egen indendørs 15 meter baner i jordhøjde, betyder rigtig meget. Jeg kommer nok lidt oftere, fordi forholdene er så gode, og alt er så nemt at komme til."

Kurt Bech, seniorskytte Vodskov Skytteforening

”Samtidig er det som ældre charmerende at opleve, hvor godt et sammenhold, vi har. Her er det lige fra seks-årige rollinger og op til mosefund som jeg, der skyder sammen og har det hyggeligt i hinandens selskab,” supplerer 73-årige Kaj Haulrich. 

Vision: Socialt ansvar

”Vi har hele tiden haft visionen, at vi er en forening, der tager socialt ansvar. Og det gør vi blandt andet ved at bygge foreningens faciliteter, så du kan komme her, uanset om du er ung eller gammel,” siger formand Frank Bertelsen.

Han kunne se skytteforeningen kvalificere sig som Nordjyllands repræsentant i Danskernes Idrætspris 2016 som følge af det massive fokus på seniorer og tilgængelighed i det nye byggeri.

”Og vi kan se på medlemsfremgangen, at det virker."

"Selv om vi egentlig synes, at vores seniorskytter er ret friske, så nyder de godt af den gode tilgængelighed. Det gør vi alle sammen. Men vi stopper ikke her, for vi vil gerne have endnu flere ældre med,” fortsætter Frank Bertelsen.

Kaj er lig troværdighed

Vodskov Skytteforening har de senere år markedsført sig i form af annoncer i forskellige medier, uddeling af flyers og benarbejde i lokalområdet.

Det gælder om at blive ved med at udvikle på foreningen. Der sker jo ikke noget, hvis man ikke gør noget,”

Frank Bertelsen, formand Vodskov Skytteforening

Der er også kommet nye seniormedlemmer til gennem samarbejde med DGI Skydning og Ældresagen. Skytten Kaj Haulrich har været frontfigur for satsningen på seniorskydning.

”Det nytter jo ikke noget, at det er de yngre medlemmer, som deler flyers ud om seniorskydning," forklarer FrankBertelsen.

"Det giver meget mere troværdighed at stå overfor 73-årige Kaj, som siger, at du sagtens kan komme og skyde, fordi vi har optimal tilgængelighed og plads til alle slags mennesker. Det betyder ikke noget, om du er gangbesværet eller sidder i kørestol,” tilføjer han.

Skavanker er ikke noget problem

På bænkene foran klubhuset er kaffekopperne ved at være tomme. Det er tid at skyde.

”Nå, nu skal vi til det. Jeg har nærmest fået mere travlt som pensionist, end da jeg arbejdede på skiftehold,” smågriner Kurt Bech.

Han bruger to-tre dage om ugen på at skyde i Vodskov.

”Jeg nyder det. Men vi bliver heller ikke yngre, og det kan ikke undgås, at man får nogle skavanker med årene."

"Det skal dog ikke afholde os fra at være en del af fællesskabet og skyde på lige fod med andre. Jeg har selv svært ved at ligge ned og skyde, men det kan jeg kompenserede for med vores hæve-sænke-borde. Det er bare rigtig godt, at der er de muligheder,” fortæller han.

78-årig på trænerkursus

Formand Frank Bertelsen må tage et kig i sine papirer for at finde alderen på foreningens ældste skytte.

”Han er sørme 78 år. Nu skal han på trænerkursus i riffelskydning. Det viser bare, at skydning bestemt er en sportsgren for ældre mennesker,” pointerer han.

Spørger man 67-årige Kurt Bech er det da også ambitionen at fortsætte længe endnu.

”Det er helt sikkert. Vi tager os af hinanden her og de gode forhold spiller en stor rolle. Jeg agter ikke at stoppe, før jeg ikke kan se mere, hvornår det så end kan blive,” grubler han inden han forsvinder ind i det nyrenoverede klubhus.