Skole DM i Skydning giver nye medlemmer – hvert år

Et ambitiøst sats på Skole DM i Skydning giver Midtdjurs Skytteforening et stort flow af nye medlemmer.

Holdet fra Marienhoffskolen i Ryomgård havde en stor oplevelse til finalen til Skole DM i skydning. De skød ikke helt op til deres niveau, men er klar på at træne mere og fortsætte med skydning, når de kommer hjem. Foto: Gregers Kirdorf

Medlemstallet i Midtdjurs Skytteforening i Ryomgård på Djursland stiger hvert år i oktober. Foreningen har fundet en model, der både tiltrækker nye medlemmer igennem samarbejdet med de lokale skoler til Skole DM i skydning, og holder på medlemmerne. De seneste fem år har de til DGIs ordinære DM vundet medaljer enten på hold eller individuelt, hvor alle deltagerne har været rekrutteret igennem skolesamarbejdet.

Læs også: Historisk tæt finale for børneholdene på luft

I år lykkedes det også for et hold fra Marienhoffskolen i Ryomgård at kvalificere sig til landsfinalen til Skole DM i skydning i Vingsted. Af de fire elever, Mathilde Hallstrøm, Christian Simonsen, Gustav Dahlrup og Malthe Busch, er det kun Mathilde, som har gået til skydning tidligere. De andre tre er fodbolddrenge, som er blevet vilde med skydning den seneste måned.

Det fortæller Christian Simonsen:

”Skydning er fedt. Man bliver helt rolig, når man kommer ned på skydebanen og træner. Det er helt anderledes end fodbold."

Han vil gerne fortsætte med at gå til skydning, selv om det betyder, at han må skynde sig i bad efter fodboldtræningen for at tage direkte videre til skydebanen.

Fast samarbejde med to lokale skoler

Læs også: Skole DM i skydning: ”Man vil ikke svigte holdet”

Jens Roland Jensen er holdleder og træner i foreningen og har samarbejdet med de lokale skoler i mange år. Han kontakter lærerne i 5. klasse kort efter sommerferien for at aftale, hvornår eleverne kan komme på skydebanen i skoletiden og få instruktion og prøve at skyde. Derefter bliver hver tirsdag aften i oktober sat af som træning af skoleleverne alene. Så kan de træne op til landsdelsfinalen – og i år altså også til landsfinalen.

”Jeg er den eneste træner, som er pensionist, de andre arbejder endnu. Derfor har vi ikke så gode muligheder for mange træninger i dagstimerne. Men på denne måde kommer forældrene også med i foreningen og en del af dem prøver også at skyde. Efter noget tid kan både børn for forældre træne med på vores almindelige træningsaftner som en del af foreningen, ” siger han.

Eleverne fra 5. klasserne får gratis kontingent resten af sæsonen, men skal betale for deres skydninger og patronerne. De kommer også med ud til stævner helt fra starten, så de får rutine i at skyde og bliver en del af foreningen.

Skole DM i Skydning

  • Dansk Skoleidræt og DGI Skydning står bag Skole DM i skydning for 5. klasser i hele landet.
  • Eleverne skyder på hold á fire personer - blandede drenge og piger.
  • Træningen forud for landsfinalen foregår i oktober og november hos de lokale skytteforeninger.
  • Landsfinalen i Skole DM i skydning fandt sted i Vingsted lørdag den 24. november 2018.
  • Ud over titlen som vinder af Skole DM i skydning er der pengepræmier til de fem bedste hold. Den samlede præmiesum er 20.000 kr., som går til klassekasserne. Førstepræmien er på 8.000 kr.

Udfordringer med teenagerne

Selv om Midtdjurs Skytteforening er en lille forening, har de en relativt stor gruppe børn – 10-15 lige nu, som alle har tilknytning til skoleskydning – enten fordi de har deltaget tidligere, eller fordi de er søskende til tidligere deltagere. De seneste år har de fået 2-5 nye medlemmer fra skoleturneringen hvert år. De har flere hold, som deltager i turneringer og satser på at klare sig godt til DM for hold igen til foråret.

Læs også: Fokus på eleverne i 5. klasse og nursing giver medlemsfremgang hos DM-klub

Går det som det plejer, kommer nogle af de nye på førsteholdet til DM om halvandet år.  Det svære for foreningen er at holde på børnene, når de bliver teenagere.

”Vi har fat i dem i 2-3 år, hvor de kommer rigtig meget. Men så bliver det svært for os at holde på dem, når de bliver ældre. Der har vi kun nogle enkelte tilbage, som træner seriøst og skyder fritstående. Det er børnene, der fylder mest i foreningen,” fortæller Jens Roland.

De fire elever fra Marienhoff-skolen skød stort set det samme, som de gjorde til landsdelsfinalen, og det rakte til en 21. plads i den endelige finale. De er okay tilfredse.

”Jeg ville gerne have skudt lidt bedre, det var lidt under niveau. Men jeg syntes, det var sjovt at prøve,” lyder det fra Gustav Nielsen af.