Skydehold for specialskoleelever blomstrer i Helle

Et nystartet hold i Helle Skytteforening har tilknyttet en superleder, der fungerer som ekstra ressourceperson og letter vejen ind i foreningslivet for specialskoleelever.

Glæden ved at skyde er stor på Helle Skytteforenings nye hold for specialskoleelever. Her er det Andreas på 15, der affyrer mandagstræningens sidste blypatroner. Foto: Martin Hungeberg

Luften er tæt af krudtduft og koncentration i kælderen under Helle Hallen i det vestlige Jylland. På skift giver det et ryk i fem specialskoleelever med rifler, som står dybt fokuseret i hver deres bås. Hullerne i skiven 15 meter væk fortæller om holdets succes.

”Sådan mand, en 10’er!” udbrydes der fra en bås med en knyttet næve i luften.

Straks lyder der opmuntrende ord fra superlederen, trænere og holdkammerater, inden koncentrationen indfinder sig igen og nye kuglesmæld lyder.

Som en helt central del af det nye tilbud for specialskoleelever i Helle Skytteforening finder man 22-årige Jeppe Dammark. Han er superleder, som er en ressourceperson med fokus på at inkludere holdet i foreningen og sikre det et godt afsæt. For den tidligere landsholdsskytte er det en tiltalende kombination.

”Det giver mig meget at være superleder og arbejde med specialskoleeleverne. Man bliver mødt af en umiddelbarhed og en særlig glæde på det her hold. Hver mandag træner vi nogle meget dedikerede unge mennesker, og jeg kommer altid glad hjem,”

Jeppe Dammark, Superleder

Diagnoser er ikke samtaleemnet til træning

Holdets skytter går alle i specialklasser på Lykkegårdsskolen i Varde og har vidt forskellige kognitive funktionsevner.

Diagnoser er dog på ingen måde et samtaleemne til dagens træning.

”Det er ikke meget anderledes at træne et hold af specialskoleelever end alle andre hold. Principperne i skydning, faciliteterne og glæden ved sporten er jo den samme. Vi forklarer måske tingene en ekstra gang og har lidt mere tålmodighed, men det betyder ingenting for os,” siger Thomas Søndergaard, der er én af holdets trænere.

Gode rammer om holdet

Der er stuvende fyldt i kælderen til dagens skydesession i det vestjyske. Bag døren til skydebanen sidder skytternes forældre, mens specialskoleeleverne er flankeret af to trænere, superlederen og en pædagog fra Lykkegårdsskolen.

”Vi er mange mennesker hernede i dag, og der er gode rammer om holdet. En del af Superleder-modellen går ud på, at en pædagog fra skolen er med i den første tid. Det giver en tryghed for børnene, men også en form for tryghed for os,”

Jeppe Dammark, Superleder

”Samtidig er det en fordel, at rollerne er delt op mellem os. Jeppe har som superleder kontakten til skolen og forældre og klarer meget af det praktiske. Så kan Mette og jeg koncentrere os om udelukkende at være trænere,” supplerer Thomas Søndergaard.

Superleder-holdet i Helle blev etableret i oktober 2016, og udviklingen blandt specialskoleeleverne er bemærkelsesværdig.

Bemærkelsesværdig udvikling blandt specialskoleeleverne

”Der var flere, som ikke rigtig kunne ramme skiven i starten. De skyder meget mere stabilt i dag, og koncentrationsniveauet er også steget. Det smitter virkelig af på resultaterne,” konkluderer Thomas Søndergaard.

Han er ligesom medtræner Mette Nielsen og superleder Jeppe Dammark en ganske rutineret skytte til trods for sine 22 år. De er alle enige om, at det også er udviklende for dem selv at være en del af projektet.

”Uden tvivl. Jeg ville gerne starte noget op i min forening, og så er jeg samtidig i gang med en pædagoguddannelse. Så det er på alle måder helt relevant for mig. I begyndelsen tænkte jeg da over, om det mon ville blive meget tidskrævende eller omfattende at være superleder. Men det har det på ingen måde været, og det er virkelig en positiv oplevelse, som jeg ikke ville være foruden,” siger Jeppe Dammark.

Skydesessionens time er ved at rende ud og riflerne ved at blive sat på plads, da superleder Jeppe Dammark henvender sig til skytten Andreas på 15 år:

”Tak for nu, Andreas, og ved du hvad? Det var altså hamrende godt i dag,” lyder det fra superlederen, mens Andreas begejstret vender en tommel opad og forlader skydebanen